Reidar Wasenius saapuu huoneeseen. Hänet esitellään Personal Brainerina ja Aivobic -ohjaajana sekä tunnettuna VR-junien äänenä.
Personal Brainer Reidar Wasenius räväyttää aluksi, että höpötys siitä, että käyttäisimme vain 10% aivokapasiteetista on bullshittiä. Koko aivokapasiteetti määritelmä on absurdi eikä sellaista kukaan ole voinut määritellä. Älykkyysosamääräkin on teennäinen numero, joka ei kerro mitään tunneälystä tai aivojen hyötykäytön osaamisesta. Reidar vakuuttaa meille, että aivoja voimme treenata vastaavasti kuin lihaksiakin. Aivojensa kehittämisestä kiinnostunut voi jopa osallistua kansainvälisten aivoviikkojen, Brain Awareness Weekin kilpailuihin.
Sanoillasi muokkaat toisia ihmisolentoja
Reidar Wasenius kertoi, että jokaisen esiintyjän tehtävä on muuttaa ihmisolentoja. Vaikutamme puheillamme toisten ajatteluun ja kaikella tekemisillämme pyrimme vaikuttamaan toisten ajatteluun. Haluamme vaikuttaa toisiin esimerkiksi pukeutumisella, meikkaamisella, käyttäytymisellä ja sanavalinnoilla. Meillä on valtaa. Reidar kertoo, että vaikuttamisen taito liittyy vallan käytön kykyyn ja tämä on sellainen taito jota jokainen voi treenata.
Reidarin parhaat aivovinkit
Reidar käytti hyviä esimerkkejä siitä, miten käsittelemme kaikkea havaitsemaamme ja aivojen kannalta pyrimme löytämään niille merkityksiä. Merkitykset ovat sanoja jotka käsitämme usein samoin kuin muut.
Aivojen tutut kaavat
Meillä on vanhoja tuttuja opittuja asioita, jotka ovat tuttuja ja luotettuja. Reidar teetti meillä testin: laita kädet ristiin ja katso kumpi peukalo on päällä. Tuntuu tutulta. Laitamme kädet ristiin aina samalla tutulla tavalla ja jo 20 vuotiailla on totuttuja juurtuneita tapoja. Kokeile laittaa toisin päin ristiin. Toinen peukalo päälle. Tuntuuko oudolta? Voit ihan yhtä hyvin opetella laittamaan näin päin kädet ja riittävän toistomäärän jälkeen siitä tulee tuttua.
Mielessämme on myös muistisääntöjä, jotka helpottavat asioiden tunnistamista, esimerkiksi 3,1415926536 numerosarjan moni tunnistaa jos on opetellut piin likiarvon. Numerosarja 13243546 on helppo toistaa jos huomaa kaavan. Aivoihimme tallentuu sääntöjä.
Tottumuksista kertoo myös esimerkiksi neukkarissa tutut paikat ja tutut asennot. Istut usein samalla tavalla. Omalla kentällä, omassa tutussa turvallisessa paikassa.
Tässä ei ole mitään väärää vaan päinvastoin hyvää. Me ihmiset muodostumme tavoista ja tottumuksista. Meidän kulttuuri määrittää meitä. Yhteinen kieli linkittää meidät muihin lähellä oleviin. Geenit luovat meitä jatkuvasti ja pitävät huolta geenien elämän jatkuvuudesta.
Luovuus syntyy virikkeistä ja tilasta ajatella
Jos haluat elämääsi luovuutta, riko kuvio: tutut asiat eivät luo uusia liikkeitä ja signaaleja aivoihimme mutta kun rikot tottumuksen ja teet uusia juttuja, niin uudet signaalit virtaavat aivoissa.
Virikkeet ovat hyväksi, mutta vastaavasti luovuutta ja ideoita voi tulla myös turvallisessa rauhallisessa tilassa, jolloin aivot työskentelevät rauhassa.
Reidarin sanontoja aivoista
"Taidon korkein muoto on tapa"
"Hajamielisyys on HAJA –mielisyyttä."
"Menestykseemme vaikuttaa se, hallitsenko omaa aikaani, osaanko valita mitä teen."
"Motivointitaito on opittavista. On itsestä kiinni, osaanko motivoida itseäni"
"Korvien välistä on kiinni, mitä valintoja teemme elämässä. Sillä ei ole mitään tekemistä älykkyysosamäärän kanssa."
"Luot oman elämäsi omilla päivittäisillä valinnoillasi."
"Toistamme asioita, koska se on tuttua ja turvallista.
Kun stressaantumme, niin yhtäkkiä meidän työpöytä onkin siisti.
Lapsia hyssytetään koska se on tuttua ja turvallista."
"Vahvin halu on olla täällä. Valitset sen, missä olet ja vaikka haluaisit olla jossain aurinkorannalla, niin silti olet jostain syystä valinnut nyt olla tässä missä olet."
"Valitsemme itse mitä teemme. Valitsemme itse menemmekö töihin. Valitsemme itse tottelemmeko poliisia. Monella asialla on seurauksensa. Elämässä on hyvin vähän pakkoja. Meidän on pakko elää omien valintojen kanssa."
"“pakko saada uudet kengät” on keksitty tarve. “This must be done → if / in order to…”
Pitäis asiat -> haluis asioiksi. Mieti seuraus, miksi."
"Teemmekö päätöksiä faktoihin perustuen vain tunteisiin emootioihin perustuen. “Ratio” vs “Emotio” ajatus on kysymyksenä väärä ja oleellista onpunnitseminen. Neutraalia syytä eli ns “motiivia” ei ole olemassa. Kaikki ihmiset tekevät kaiken loppujen lopuksi “Gut-feeling”:llä."
Kiitos kun valitsit, että luet tämän. Teit hyvän valinnan. Teit tietoisen valinnan omilla aivoillasi. Kiitos Reidarille hyvistä esimerkeistä Nuorkauppakamarin konferenssissa.
Menestystä elämääsi!
Ilkka O. Lavas
sarjayrittäjä