Blogi

Näytetään blogin kirjoitukset, joissa aiheena on psykologia.

Itsenä oleminen osa 4/xx  1

Selailin tässä muiden ihmisten profiileja ja huomasin mielenkiintoisen yhdistävän piirteen monissa profiileissa. Monet ihmettelevät "miksi Sydän ja järki ei kulje käsikädessä," kuten eräässä profiilissa mainittiin. Taistelemme suhteissa yleensä omia tunteita vastaan ja käymme mielessämme usein riitoja itsemme kanssa.

Tähän on olemassa oikein järkevä selitys. Meidän aivomme koostuvat kahdesta isosta osa-alueesta. Vasen- ja oikea aivopuolisko. Vasen kattaa loogisen, päättelyn ja muut vastaavat "laskin" toimet. Jos toimimme vasemman aivopuoliskon kautta, tylsistymme nopeasti jos emme saa ulkoisia ärsykkeitä, hermostumme helposti jos emme ymmärrä jotakin logiikalla, stressinkäsittelykyky on minimaalista ja tunnemme itsemme eristäytyneeksi muista helposti. Vasen aivopuolisko yrittää kontrolloida kaikkea ja jos ei kykene siihen, niin se luo pelkoa, joka johtaa yleensä vastuunpakoiluun, tunteiden kieltämiseen tai lukkiutumiseen. Vasen puolisko havainnoi kaikkea mitä tapahtuu ulkoisessa maailmassa. Hyvin tyypillisiä toimintatapoja monella jotka elävät enimmäkseen vasemman aivopuoliskon kautta. Erityisesti miehillä yleinen piirre.
Oikea aivopuolisko hallitsee luovuuttamme, tunteitamme, intuitiota, empatiaa, kykyä rakastaa ja se elää hetkessä enemmän, ilman että yrittää kontrolloida mitään. Oikea aivopuolisko havainnoi asioita sisäisessä maailmassa (mieli). Miehet jotka ovat yhteydessä enemmän naiseuteensa ovat yleisesti yhteydessä paremmin oikeaan aivopuoliskoonsa. Naiset elävät yleensä enemmän oikean aivopuoliskon kautta. Tämän takia meillä on yleinen käsitys myös siitä että naiset ovat tunteellisimpia kuin miehet.
Meillä on kuitenkin kovin mustavalkoinen/dualistinen käsitys toistemme ajattelumalleista. Naiset ovat Venuksesta ja Miehet Marsista. Voisiko olla osuvampaa mielikuvaa.
Minkätakia sitten meillä on kaksi täydellistä vastakohtaa sisällämme jotka aiheuttavat eripuraa keskenään ja henkilökohtaisia kamppailuja tunteellisella ja spirituaalisella tasolla? Tämä johtuu siitä että aivot ovat täysin eristäytyneet toisistaan. Niiden välinen vuorovaikutus on minimaalista ja nämä kaksi puolta toimivat omilla ehdoillaan.
Meidän tulee ymmärtää että aivot luotiin toimimaan yhdessä, eikä erikseen. Nykymaailman kulttuuriset käsitteet/vaatimukset, tabut, viihde, televisio, media ja muut vastaavat aspektit tuhoavat luovuutemme ja kykymme rakastaa toisiamme sellaisena kuin olemme. Meillä on niin paljon ulkoisia ärsykkeitä joka puolella, ettemme saa aikaa hiljentyä itseksemme ja tutkailla sisäistä maailmaa. Vasen aivopuoliskomme on ollut helposti vietävissä jo kauan ulkoisista ärsykkeistä johtuen, joka on johtanut sen korruptoitumiseen.
Toimimme suurimmaksi osaksi vasemman aivopuoliskon kautta kokoajan, joka johtaa kärsimykseen aina jossain vaiheessa. Joten meidän täytyy muuttaa tilanne. Meidän tulee yhdistää vasen- ja oikea aivopuolisko takaisin yhteen, jota kautta saamme täyden kontrollin itsestämme taas. Ilman tätä olet mielipuolinen (puoli-mieli, ymmärtänet tämän käsitteen nyt.)

Miten tämä tapahtuu sitten konkreettisesti?
Kuinka paljon ajattelet päivässä? Kuinka paljon mielessäsi vilisee ajatuksia, jotka eivät ota hiljentyäkseen? Nämä ovat merkki siitä että olet voimakkaasti vasemman aivopuoliskon armoilla. Ideana olisi ensin saada nuo manipuloivat äänet pois päästä. Kokeile rauhoittua kotonasi töiden jälkeen, niin ettet heti avaa TV:tä tai ota olutta käteen. Ota aikaa hetki itsellesi. Älä pelkää pysähtyä hetkeksi, sillä se on vain vasen aivosi joka pelkää että hiljennyt ja tutkailet sisällesi. Vasen aivosi ei ole sinun kontrollissa, sillä sen on ottanut valtaan nykykulttuurimme käsitykset ja kasvatustavat.
Kun hiljennyt hetkeksi, katso ympärillesi ja yritä tuntea kehossasi ja mielessäsi tuntemuksia. Nämä tuntemukset tuntuvat pieniltä sillä emme osaa käyttää oikeita aivojamme kovin hyvin, mutta mitä enemmän harjoittelet tätä, sitä enemmän luot siltoja oikean ja vasemman aivopuoliskosi väliin ja alat näkemään täysin uuden maailman ympärilläsi.Yritä olla keskittymättä ajatuksiin, sillä vasen puoliskosi yrittää tuottaa häiriöitä, sillä se on tottunut olemaan kontrollissa. Anna ajatusten leijailla ohi, älä takerru niihin.

Lopeta ajattelemasta että olet pelkästään vasemman tai oikean puolen tienkulkija. Olet kumpaakin. Voit- ja sinun tulisikin kävellä keskellä. Älä anna ulkoisen maailman ja kontrollinhalusi kontrolloida sinua tai muita. Kontrollinhalu on vain pelkoa.
Sinä olet äärimmäisen voimallinen ja kaunis olento, mutta rajoitat itseäsi kaikilla tasoilla. Olet näytelmän keskellä, jossa sinä olet pelinappula muiden elämässä. Me emme ehkä halua myöntää sitä, mutta se on vain vasen puolesi joka pelkää.
Ei ole väliä oletko mies, nainen, lapsi. Me olemme kaikki paljon enemmän mitä meidän on annettu ymmärtää. Sinä voit valita toisin.

Vasen/Oikea aivo
Vasen/Oikea aivo

Itsenä oleminen osa 3/xx  1

Kuka olet oikeasti?

Oletko katsonut peiliin viimeaikoina? Mitä näit? Näitkö vain varjon siitä kuka olet? Oletko oikeasti miettinyt kuka olet?
Me toimimme kulttuurirajojen sisäpuolella, rooleissa johon meidän kasvattajat ja ympäristö ovat meidät laittaneet. Mutta se ei ole sinä.
Kaiken sen kulttuurinäkemyksen ja rajallisen logiikan alla on olemassa jotain paljon suurempaa ja kauniimpaa.

Mutta miten tulla konkreettisesti itseksi? Miten löydät sen mikä on ollut kadoksissa sitten lapsuuden vuosien tai koko elämän? Ensinnäkin sinun täytyy myöntää itsellesi, että elät tarinassa. Olet näytelmässä, jossa ympärillä oleva maailma on kulissi ja muut ihmiset roolihahmoja. Sinäkin olet roolihahmo. Suoritat tiettyjä rooleja aina tietyissä tilanteissa. Monesti toimit eri tavalla kaveriden ja esim. perheesi seurassa. Erot käyttäytymisessä toki voivat olla erittäin pieniä, emmekä edes kiinnitä huomiota moisiin seikkoihin yleensä, sillä itsetietoisuutemme on kovin vähäistä nykyään.
"Mutta miksi et voisi käyttäytyä ihmisten seurassa eri tavalla" saatat kysyä. Silloin toimit edelleen tarinassa, jossa yrität miellyttää toista osapuolta tai pelkäät näyttää sen mitä sisälläsi oikeasti on. Meillä kaikilla on asioita joista emme uskalla puhua kenellekkään. Kannamme ahdistusta ja asioita sisällämme jotka häiritsevät meitä ja johon tarvitsemme tukea, mutta kulttuuriset tabut, tekaistut ystävyydet ja meille annetut roolit estävät meitä toimimasta oikein. Nämä ovat pelkoja jotka tuovat ahdistusta, identiteetti ongelmia ja muita vastaavia ikävyyksiä elämään.
Kun olet valmis myöntämään että ympärilläsi olevat tapahtumat ovat pelkkä näytelmä, olet ottanut ensimmäisen askeleen itsesi tuntemiseen ja pelkästään jo tämä tieto tuo vapautumisen tunteen osittain. Meidän tulee päästää irti vanhoista tavoista jotka manipuloivat elämämme suunnan. Meidän tulee opetella kuuntelemaan enemmän sydäntä, sitä sisäistä ääntä, intuitiota joka kertoo meille joka hetki asioita, mutta emme kuule sydämmen ääntä, sillä päämme ja elämämme on täynnä kulttuurikäsitteitä ja valheellisia omakuvia jotka sekoittavat mielemme. Etkö haluaisi maailman jossa voit puhua vapaasti asioista, niin että sinun ei tarvitse pelätä toisen reaktiota? Emme voi antaa toisten ihmisten kontrolloida sitä keitä olemme.

Roolimme maski...
Roolimme maski...

Itsenä oleminen osa 2/xx  1

Kulttuuri. Kaikkien arvostama aspekti. Miksi? Mikä on kulttuurissa sinulle sellaista johon sinun täytyy tukeutua. Käytätkö kulttuuria tekosyynä teoillesi tai näkemyksellesi. Koetko saavasi turvaa siitä?

Ajatellaanpa kulttuuria näin...
Naisilta odotetaan että he meikkaisivat. Muuten he eivät täytä nyky-yhteiskunnan kriteerejä ulkonäköihanteissa. Meikkaamattomat naiset erottuvat joukosta ja heitä syrjitään monilla tahoilla. Siinä on yksinkertaistettu esimerkki kulttuurin hienoista eduista.
Meidän ja kaikkien maailmojen kulttuurit rajoittavat käytöstapojamme, sitä miten voimme olla ja näkemyksiämme. Nyt vasta viimeaikoina on ollut hyväksyttävää korottaa ääntänsä ja olla eri mieltä. Tosin, yhteiskunta kohtelee vastaanpuhujia kaltoin.

Me kaikki elämme laatikossa jonka nimi on 'kulttuuri.' Se on rajoittunut ja estää meitä näkemästä asioita niinkuin ne todellisuudessa saattavat olla. Kuinka usein tuomitset toisen ihmisen vaatetyylin, käyttäytymisen tai ajattelumaailman joka saattaa poiketa 'yleisestä normista'. Tai jopa ihmisen itse? Ehkäpä olisi aika astua omaan mieleensä ja tarkastella asioita itsekritiikillä ja neutraalilla asenteella.

Katsomme TV:tä ja seuraamme maailman muotivillityksiä ja muita kulttuurisia käsitteitä, jotka sitten omaksumme itsellemme. Uskaltaisitko omata oman ajatusmaailman, joka ei perustuisi tälläisille hössötyksille? Olisitko tarpeaksi rohkea?

Tuntuuko sinusta siltä että et voi olla oma itsesi tässä maailmassa? että sinut tuomitaan samantien jos kerrot ajatuksesi tai teet jotain muuta poikkeavaa? Suurinosa meistä on ahdistuneita sillointällöin näistä asioista. Jos haluat muutosta, niin sen pitää alkaa kuitenkin sinusta ensin. Kukaan ei tee sitä puolestasi. Et voi olla oma itsesi jos seuraat jatkuvasti median tai jonkun toisen käsitystä maailmasta, koska elät silloin jonkun toisen ymmärryksen kautta.
Meillä jokaisella on jo oma uniikki tapa katsastella maailmaa ympärillämme. Me emme tarvitse kulttuuria kertooksemme keitä me olemme, mitä voimme ajatella tai miten käyttäydymme.

Itsenä oleminen ei ole helppoa, sillä olemme kadottaneet itsemme kulttuurilabyrinttiin joka sanelee elämämme. Me emme tunnista enää keitä me olemme. Sen takia moni kokee olevansa 'hukassa.' Identiteettiongelmat ovat iso ongelma maailmassamme...