Kesäkuussa 2016 Isossa-Britanniassa äänestettiin maan EU-jäsenyydestä. Kaikista äänestäneistä 51,9 % kannatti lopulta Brexitiä, ja maa on käynnistänyt pitkät ja vaikeat neuvottelut EU:sta irtautumisesta, jotka jatkuvat vielä vuosia ja joiden lopputulos on epävarma.
Yli 50-vuotiaista briteistä enemmistö kannatti leave-vaihtoehtoa, kun alle 50-vuotiaista selvä enemmistö taas kannatti jäämistä unioniin. Äänestysaktiivisuudessakin oli merkittävä ikäsidonnainen ero: vaikka nuorten 18–24-vuotiaiden äänestäjien äänestysaktiivisuus olikin korkeampi kuin Brittien vaaleissa yleensä (64 %), yli 64-vuotiaista eläkeläisistä äänesti 90 %.
Tilastojen valossa on mahdollista, että vain puoli vuotta kansanäänestyksen jälkeen 120 000 Brexitin puolesta äänestänyttä oli jo poistunut tuonilmaisiin ja uusia nuoria tullut äänestysikäisiksi niin, että tulos olisi ollut päinvastainen eikä Brexitiä olisi tapahtunut.
Brexitistä päättivät siis lopulta ikäihmiset nuorten puolesta. Ja nuoret joutuvat elämään tämän päätöksen kanssa tulevat vuosikymmenet.
Kotimaassa kuntavaalien ennakkoäänestys alkaa muutaman päivän kuluttua ja varsinaiseen vaalipäiväänkin on enää pari viikkoa. Edellisissä kuntavaaleissa 18–24-vuotiasta äänestäjistä ääntään käytti vain 30 %.
Politiikka on muutakin kuin sukupolvisotaa, mutta jos jonnet ja jonnat eivät äänestä, valtaa kunnissa käyttävät aktiivisesti uurnilla käyvät suuret ikäluokat. Ja juuri kunnissa päätetään nuorten kannalta olennaisista asioista: koulutuksesta, liikunta- ja harrastusmahdollisuuksista, kulttuuripalveluista ja esimerkiksi siitä, onko nuorten tarvitsemia edullisia vuokra-asuntoja saatavilla.
Kuntavaalien ennakkoäänestys alkaa keskiviikkona 29.3. ja jatkuu 4.4. asti. Äänestää voi esimerkiksi kirjastoissa ja posteissa, ja mukaan tarvitset vain henkilöllisyystodistuksen. Tässä yksinkertainen toimintaohje tärkeysjärjestyksessä:
1. Äänestä.
2. Äänestä Vihreitä.
3. Mielellään vaikka mua.
4. Vie kaveri äänestämään. Toistakaa kohdat 1–4.
Stadin asiat ovat liian tärkeä asia vain eläkeläisten päätettäväksi.