Eipä ole työelämä enää kuin muutama vuosikymmen sitten.
Osa vaihtelee työpaikkaa kuin sukkia ja toinen mokoma työskentelee määräaikaisputkissa, joissa projektit vaihtelevat parin kuukauden välein.
Ja sitten ovat myös ne sankarit, jotka ovat yhdistäneet palkkatyön ja kevytyrittäjyyden. Hommia avokonttorin palkkaorjana saatetaan paiskoa kolmena tai neljänä päivänä viikossa, ja loppuaika puljaillaan omien projektien parissa kevytyrittäjänä laskuttaen.
Kevytyrittäjyys on perinteisesti tarkoittanut itsensä työllistämistä eli yrittäjämäistä työskentelyä ilman omaa yritystä. Kokemuksia kevytyrittäjyydestä on kerryttänyt viimeisten vuosien aikana jo yli 100 000 suomalaista ja määrä vain kasvaa!
Kevytyrittäjä hoitaa itse palveluidensa myynnin ja markkinoinnin, sopii hinnoista asiakkaan kanssa ja tekee työt. Vain laskutus tapahtuu välissä olevan kolmannen osapuolen eli laskutuspalvelun kautta.
Laskutuspalveluita on Suomessa kymmeniä. Kaikki tuntevat varmasti Ukko.fi:n, Eezyn ja Odealin. Myös OP tarjoaa kevytyrittäjyyttä, mutta heidän palvelussaan käyttäjille perustetaan y-tunnus eli he ovat toiminimiyrittäjiä.
Suomessa toimivia laskutuspalveluja hintoineen on käyty läpi tällä sivulla.
Mutta mitä juttuja kaikkea sinun kannattaa tietää ennen kevytyrittäjäksi ponkaisemista? Tässä muutama ilmainen vinkki takataskuusi.
1. Punnitse vaihtoehtoja tarkkaan jos aiot laskuttaa yli kymppitonnin
Jos aiot takoa tuloa vuoden aikana yli kymppitonnin niin saattaa olla järkevämpää hoitaa laskutus oman toiminimen kautta.
Toiminimiyrittäjyyden käynnistämiseen joudut ehkä varaamaan muutaman tunnin enemmän aikaa, mutta käteen voi 10 000 euron laskutuksella jäädä yli tonni enemmän jos sinulla on Y-tunnus eli olet oikea yrittäjä.
Mutta jos kyse on vain satunnaisesta laskutuksesta silloin tällöin, niin kyllähän laskutuspalvelun käyttö eli kevytyrittäjyys on parempi ratkaisu! Kirjanpitovelvollisuutta on turha ottaa kontolleen aivan pikkurahan takia.
2. Älä ahkeroi yli YEL-rajan jos ei ole ihan pakko
Kevytyrittäjäkin joutuu hankkimaan yrittäjän eläkevakuutuksen, jos YEL-työtuloraja on vuodessa yli 7656 euroa. Työtulo tarkoittaa omaa arviotasi sellaisesta summasta, jonka maksaisit samasta työstä palkkana yhtä ammattitaitoiselle ulkopuoliselle henkilölle.
YEL-vakuutus maksaa minimissään 1400 euroa vuodessa eli aivan pikkusummasta ei ole kyse. Sivutoimisessa toiminnassa kannattaa yleensä tehdä töitä sen verran maltillisesti ettei YELiä tarvitse ottaa omaksi riesaksi.
3. Muista laskutuspalveluiden minimiveloitus kun vertailet hintoja
Osa laskutuspalveluista ottaa palkkaa itsellesi nostaessa aina minimiveloituksena tietyn summan, esimerkiksi 15 tai 20 euroa. Tämä nostaa selvästi palvelumaksuprosenttia, jos et nostele isoja summia joka kerta.
Käytä siis mieluummin sellaista palvelua, jossa ei ole minimiveloitusta. Suurin osa kevytyrittäjä palveluista on onneksi luopunut minimiveloituksesta.
4. Vertaile muutakin kuin hintoja
Jos sinulla tulee kysyttävää laskun tekemisestä tai palkan nostamisesta, niin on mukavampaa, että apua saa heti eikä kahden päivän päästä.
Jotkut laskutuspalvelut ovat tainneet laittaa kulurakenteensa niin minimiin, että asiakaspalvelussa ei ole enää kello 15 jälkeen ketään. Suosittelen siis hintojen lisäksi vertaamaan myös laskutuspalvelun asiakaspalvelujen laajuutta.
5. Muista tehdä työnaloitusilmoitus niin saat vakuutukset voimaan
Useimmissa kevytyrittäjyyspalveluissa palvelumaksuun sisältyy tapaturmavakuutus, mutta jotta saat sen voimaan, sinun tulee tehdä palvelussa ilmoitus työsi aloittamisesta.
Se kannattaa muistaa tehdä, niin on kivempi pudota tikkailta asiakkaan kattoa maalatessa.
Näissä on kuitenkin palvelukohtaisia eroja eli varmista asia omasta palvelustasi! Kokemuksia kevytyrittäjyys palveluista löytyy muutenkin runsaasti Googlella etsimällä.
6. Haluatko Y-tunnuksen vai et? Verohyödyt versus yrittäjän vastuut
Kuten jo alussa lyhyesti kirjoittelin, osa kevytyrittäjyyspalveluista perustaa käyttäjilleen toiminimen eli heistä tulee oikeita yrittäjiä.
Kaikki paperityöt ja kirjanpito hoituvat automaattisesti ja Y-tunnus tuo mukanaan veroetuja eli rahansäästöä. Muista silmi vastuusi yrittäjänä:
- Olet kirjanpitovelvollinen ja vaikka laskutuspalvelu hoitaa asioita niin sinulla on vastuu kirjanpitosi oikeellisuudesta ja tositekirjauksista.
- Työttömäksi jäädessäsi voi olla helpompi osoittaa, että kevytyrittäjyytesi on sivutoimista, jos sinulla ei ole Y-tunnusta. Tämä vaikuttaa työttömyyspäivärahan saantiin. Kannattaa kysyä asiasta TE-toimiston tädeiltä, jos työpaikallasi ovat YT:t alkamassa ja potkut siintävät näköpiirissä!
7. Älä hinnoittele itseäsi liian halvaksi
Välillä kevytyrittäjien kotisivuilla vieraillessa näkee, että osa laskuttaa työstään asiakkaalta 20-30 euroa tunnissa. Kun tuohon summaan vielä sisältyy alvit ja pitäisi jotain verojakin maksaa, niin hirveästi ei jää summasta omaan lompakkoon.
Hinnoilla ei kannata kilpailla eikä kitupiikeille myydä.
8. Hyödynnä verkostoja vaikkei sinulla sellaisia olisi
Esimerkiksi Ukko.fi palvelulla on Facebookissa oma kevytyrittäjyys-ryhmänsä. Vaikka et haluaisi osallistua keskusteluun, niin sieltä löytyy hyviä vinkkejä omien palveluiden markkinointiin ja hinnoitteluun.
9. Älä ryhdy kevytyrittäjäksi jos myyt tavaroita
No jos et tätä tiennyt, niin nyt tiedät!
Laskutuspalvelun kautta voit laskuttaa vain palveluita eli oman työsi myymistä. Satunnaisia hankintoja voit toki laittaa samalle laskulle eli periä kulut asiakkaaltasi, mutta jos joudut tekemään todella paljon hankintoja työtäsi varten niin mieti toiminimen perustamista.
Tällöin saat laitettua varmasti kaikki hankinnat oman firmasi kuluiksi ja hyödyt tästä verotuksesta.
10. Kevytyrittäjyys on loppujen lopuksi todella helppoa eli älä pelkää aloittaa!
Itse en tajunnut laskun luomisesta tai arvonlisäveroista hölkäsen pöläystä aloittaessani.
Aloittaminen sujuu kuitenkin nopeasti: rekisteröitymiseen sain kulumaan viitisen minuuttia ja laskuja pääsee lähettelemään samantien. Omasta laskutuspalvelustani löytyi tähän todella yksityiskohtaiset ohjeet.
Paljon helpompaa kevytyrittäjyys on kuin oman toiminimen perustaminen ja verkkolomakkeiden täyttelyyn Patentti- ja rekisterihallituista varten ei tarvitse tuhlata aikaa.
Jos ryhdyt kevytyrittäjäksi y-tunnuksella niin laskutuspalvelut tosin huolehtivat toiminimen perustamisvelvoitteista puolestasi.
Mutta siinäpä kaikki tajunnanvirta tällä erää. Onko sinulla kokemuksia kevytyrittäjyydestä? Kommentoi alle.