Viimeaikoina yksityinen turvallisuusala on ollut toistuvasti uutisotsikoissa. Aihe on herättänyt ymmärrettävästi paljon keskustelua. On jo pidempään vaikuttanut siltä, että yksityisen turvallisuusalan koulutukseen hakeutuu henkilöitä, jotka eivät ole henkilökohtaisilta ominaisuuksiltaan soveltuvia voimankäyttöä sisältäviin tehtäviin. Koulutuksen toteutustapa vaihtelee ja kesto on huomattavan lyhyt suhteessa tehtävässä käytettäviin oikeuksiin. Voimankäyttöä koskeva osuus saattaa olla kestolta kuusi tuntia.Tämä on huomattavan lyhyt aika ottaen huomioon, että ko. toimenpiteellä rajoitetaan voimakkaasti ihmisten itsemääräämisoikeutta. SUPO tekee koulutukseen valituista suppean turvallisuusselvityksen ja poliisi tarkistaa, että valituilla ei ole taustalla rikoksia tai käyttäytymistä joka estää alalle työllistymisen. Täydellistä nuhteettomuutta ei käsittääkseni kuitenkaan vaadita, vaan asiassa tehdään arvio.
On aiheellista miettiä onko koulutus riittävän pitkä, ovatko sisäänpääsykriteerit tällä hetkellä oikealla tasolla ja miten estetään nykyistä tehokkaammin alalle soveltumattomien henkilöiden hakeutuminen tehtäviin?
Poliisi valvoo yksityistä palvelualaa eli myöntää, rajoittaa ja poistaa oikeuksia. Poliisi ei kuitenkaan rutiininimaisesti selvitä onko rikoksesta epäillyllä vartijakortti, jolloin työnantajakaan ei saa välttämättä tietoa kohtaamisista poliisin kanssa. Vartijakortti myönnetään kuitenkin lähtökohtaisesti viideksi vuodeksi kerrallaan. Ajattelisin, että poliisin oikeudet saattavat olla ainakin pääsääntöisesti riittävät, mutta prosesseissa ja kriteereissä on todennäköisesti kehittämisen varaa. Ala kärsii työvoimapulasta, mutta tämä ei saa johtaa siihen, että alalle pääsee liian kevyin perustein.
Työnantajalla on laissa säädetyin edellytyksin mahdollisuus pyytää SUPO:lta turvallisuusselvitys, mutta tämä mahdollisuus ei koske kaikkia tilanteita. Selvityksen teettäminen jokaisesta työntekijästä on myös kustannuskysymys. Työnantajalla on lisäksi velvollisuuksia liittyen työkulttuuriin, perehdyttämiseen ja kouluttamiseen. Helpoin ja tehokkain tapa ehkäistä ongelmia on puuttua juurisyihin eli opiskelijavalintaan ja tarkistaa polisiin toimivaltuuksien riittävyys sekä poliisin prosessien toimivuus.
#vartiointiala