Tiesitkö, että Hämeenlinnan ydinkeskustassa on kaunis Viktor Janssonin veistos, jonka mallina oli hänen tyttärensä Tove Marika Jansson?
Nykyisin Tove Janssonin Muumi-mukeista taistellaan jo verissä päin. Kysyt kenties, liittyykö Tove Jansson Hämeenlinnan historiaan yhtä merkittävästi, kuten Suomen toiseksi vanhimman Lyseon entiset oppilaat Jean Sibelius, Eino Leino, Juho Kusti Paasikivi ja monet muut merkkihenkilöt. Hämeenlinnan kaupungin Teoshaku-sivustolta tähän löytyy vastaus.
Jean Sibeliuksen harvoista Leino-sävellyksistä tunnetuin on vuonna 1920 syntynyt Maan virsi, kantaatti sekakuorolle ja orkesterille.
Hämeenlinnan entinen kaupunginjohtaja Tapani Hellstén kunnosti tämänkin vanhan rakennuksen pieteetillä.
Hämeenlinna julistautui maailman Sibelius-pääkaupungiksi säveltäjän syntymäkaupunkina. Vuonna 2015 vietetään Sibeliuksen syntymän 150-vuotisjuhlaa. Helsingin Suomalaisen Klubin verkkosivustolla kerrotaan upeasti Sibeliuksen lapsuudesta Hämeenlinnassa.
Kirjoitettaessa soi Lapin kesä
12 kommenttia
mallipoisto
16.1.2014 03:32
http://www.sibelius150.fi/en/
Vastaa kommenttiin
hikkaj
16.1.2014 09:47
mp.
ennustajaeukkonen:
'Tammikuussa meilläkin on taas näin upea talvi'
Sanasi kävivät toteen!
Tuo hentoinen Toven patsas vois olla ihan virallisesti Toven patsas - isän tytöstään tekemä.
Vastaa kommenttiin
mallipoisto
17.1.2014 00:01
Hj hyvä
Olisin kuollut, jos talvi ei olisi tullut.
Kummallista, että kaikki asiat kertaantuvat elämässä. Tuokin, että Hämeenlinnassa oleva Tove Janssonin patsas on taas nyt ajankohtainen Tove Janssonin juhlavuonna, ja kun sen patsaan melkein viereen rakennetaan uusi massiivinen ostoskeskus. Silloin muinoin Toven patsaan Hämeenlinnan kaupungille lahjoitti sen aikansa suurin rakennusfirma täällä, Kummila Oy. Sen omistajaperheen lapset ja lastenlapset asuivat naapureimamme, ja leikkivät samalla hiekkalaatikolla Saaristenkadulla 1970-luvulla lastemme kanssa.
Vastaa kommenttiin
hikkaj
17.1.2014 16:47
mp
saas nähä, minne Toven siirtävät pois jaloista pyörimästä.
Joensuussa siirsivät Maiju Lassila -monumentin siltatyömaan alta Pielisjoen varrelta; oikeastaan sai nyt paremman paikan keskeltä kaupunkia Taidemuseon, ent. poikalyskan reunustalta.
http://www.joensuu.fi/maiju-lassilan-muistopatsas
Vastaa kommenttiin
mallipoisto
17.1.2014 18:27
Uskon, etteivät täällä Toven betonipatsasta siirrä pois, koska se on pelastavasti vanhan entisen kirkon, myöhemmin kirjastonakin toimineen upean rakennuksen pienessä puistossa. Toivottavasti Janssonin perikunta ei vaadi Hämeenlinnan kaupungilta esimerkiksi taannehtivia korvauksia luovuttamastaan patsaan muotista. Missähän kyseinen muotti nyt lieneekään, ja herää kysymys, voisiko muotin lahjoituksena saanut kaupunkimme alkaa valmistaa sillä tuhansia kopioita, joita myysi ympäri maailmaa hyvään hintaan!??
Vastaa kommenttiin
mallipoisto
17.1.2014 18:40
Taisin lukea huolimattomasti kaupungin sivustolta patsaan historia, koska siellä onkin faktana seuraavaa: "Nuoruus-teoksen kipsimalli saatiin lahjoituksena Hämeenlinnan kaupungille kuvanveistäjä Janssonin jäämistöstä. Kummila Oy valatti työn pronssiin ja lahjoitti veistoksen kaupungille virallisesti paljastustilaisuudessa 21.6.1967 entisen kirjaston, nykyisen Suomen Yrittäjäopiston viereisessä puistikossa."
Siis EI betonipatsas, vaan pronssipatsas, ja ei muotti, vaan kipsimalli. Pyydän anteeksi väärää olettamustani.
Vastaa kommenttiin
hikkaj
18.1.2014 08:22
mp
niin tai näin, niin patsaat historioineen ovat kiinnostavia 'yksilöitä'.
Katselepa tuotakin Haanpään isäntiä ja varjoja: http://hikkaj.blogspot.fi/2013/12/joulukalenteri-24-ti.html
Vastaa kommenttiin
mallipoisto
18.1.2014 10:34
hj hyvä
Mielenkiintoinen on tuo blogissasi kuvattu Tapio Junnon Isännät ja isäntien varjot, kirjailija Pentti Haanpään muistomerkki, Piippola 1993.
Hämeenlinnan kaupungin omistamista patsaista uuden kirjastomme edessä oleva Nina Ternon Kullervo on samalla tyylillä veistetty kuin mainitsemasi Junnon Isännät http://www.hameenlinna.fi/Kulttuuri/Museot/Taidemuseo/Julkinen/Veistokset/Teoshaku/
hikkaj
19.1.2014 08:24
mp
Katopa Nina Ternon Maiju Lassila: tyyli kullervomainen,
http://www.karjalainen.fi/uutiset/uutis-alueet/kotimaa/item/33962-muusa-muutti-sillan-alta-puiden-varjoon-mita-mielta-olet-uudesta-paikasta
Vastaa kommenttiin
mallipoisto
19.1.2014 10:23
Patsashan on tyyliltään ja väriltään "kuin samasta puusta veistetty" kuin sen viereiset puiston puiden rungot! Ensin sitä ei kenties huomaakaan maisemassa. Aika veikeää.
Vastaa kommenttiin
mallipoisto
15.2.2014 11:57
Päivitin nyt 15.2.2014 Hämeenlinnan kaupungin patsaslinkin, joka ei löydy enää vanhasta osoitteesta.
Vastaa kommenttiin
Anonyymi
5.12.2021 10:33
Täältä löydät pian seksiä, suhteita, Deittailua --> http://dating24.me
Vastaa kommenttiin