Tietokonepelaamisesta puhutaan usein negatiiviseen sävyyn, mutta itse asiassa pelaamisesta on valtavasti hyötyä lapsille ja nuorille. Tietenkään pelaaminen ei voi olla koko elämä, sillä kohtuus kaikessa, mutta harrastuksena se on varsin kehittävä. Nuoren koordinaatiokyky ja muut hienomotoriset taidot kehittyvät huimasti pelatessa, joten paljon pelaava voi olla paljonkin ikätovereitaan edellä näissä taidoissa. Ei siis kannata aliarvioida pelaamisen hyötyjä kehitykselle, vaikka liika ruudun tuijottelu ei olekaan silmille ja niska- hartiaseudun lihaksistolle hyväksi.
Pelaaminen muiden kanssa kehittää myös lapsen yhteistyötaitoja, sillä tiimityöskentelyä tarvitaan yllättävän paljonkin tietyissä peleissä. Lapsella voi hyvinkin olla oma kaveriporukkakin pelimaailmassa, joka antaa lapselle myös tukea sekä yhden sosiaalisen verkoston lisää, jota hän voi hyödyntää. Myös vanhemmat voivat osallistua lapsen peliharrastukseen.
Pelaaminen kehittää yleensä myös ratkaisevasti englanninkielentaitoa, sillä monissa peleissä ohjeet ja ääniefektit ovat englanniksi. Myös pelaajien vertaisverkossa käyttämä yleiskieli pelatessa on englanti. Pelaava lapsi osaakin englantia usein paljon paremmin kuin muut samanikäiset lapset. Nykyaikana englannin kieli on hyvin tärkeää, sillä sen osaamista vaaditaan monissa ammateissa. Lisäksi englannin kieli on levinnyt myös Suomen valtakulttuuriin. Lapsi tai nuori saakin hyvän etulyöntiaseman elämään siitä, jos hän osaa sujuvasti englantia.
Paljonko alaikäinen saa pelata?
Tähän ei ole olemassa mitään yksiselitteistä sääntöä, mutta arkisin muutama tunti peliaikaa lienee maksimi. Viikonloppuisin lapsen voi antaa pelata hieman enemmän. On tärkeää, että pelisäännöistä sovitaan lapsen tai nuoren kanssa selkeästi, sillä epäselvät sopimukset herättävät ainoastaan turhautumista kummassakin osapuolessa. Voidaan myös sopia, että peliajan saamiseksi lapsen tulee hoitaa tietyt kotiaskareet kotona. Tällöin lapsi oppii pitämään kiinni sovituista velvollisuuksista.
Joissakin perheissä on otettu käyttöön myös käytäntö, että lapsi voi tienata lisää peliaikaa ulkoilemalla. Tämä tarkoittaa sitä, että jokaista ulkona vietettyä tuntia vastaan lapsi saa jonkin verran lisää peliaikaa. Tämä käytäntö onkin aika näppärä, sillä tällöin lapsen tulee sopivassa suhteessa myös nautittua raikkaasta ilmasta.
Hankinko lapselle pelejä netistä vai kaupasta?
Tavallisten kauppojen pelivalikoima ei välttämättä aina ole erityisen hyvä. Pelivalikoima netissä sen sijaan on todella suuri. Pelikauppoja.fi on kerännyt kaikki alan parhaat pelikaupat omalle sivustolleen, joten paras tapa etsiä pelejä neteistä on aloittaa selaamalla Pelikauppoja.fi:tä. Netistä tilatessa on myös se etu, että pelejä saa yleensä paljon halvemmalla kuin tavallisista kaupoista, sillä netissä hintojen vertailu käy kädenkäänteessä.
Tietokonepelejä on monia erilaisia, joten on helppoa löytää jotakin lapsen ikätasolle ja mielenkiinnon kohteisiin sopivaa. Lapsen kanssa kannattaakin aina keskustella siitä, mitä pelejä hankitaan. Kuitenkin aikuisen tulee olla tarkkana siitä, ettei lapsi saa oman kehitystasoonsa nähden pelata liian raakoja pelejä, sillä jotkut pelit voivat olla lapsille liiankin kammottavia. Todennäköisesti lapsi ja aikuinen kuitenkin löytävät hyvän kompromissin!