8 syytä, miksi 2015 on tulevaisuus

Ja ihminen kohta kyborgi.

Kuva: Hans Eiskonen

Ihminen ei aina tajua, miten pitkällä oman lajin kehitys onkaan. Vielä kymmenen vuotta sitten oli lähes mahdotonta ajatella monia tänä päivänä täysin arkipäiväisiä teknologioita. Tekniikka muuttaa ihmistä ja kehityksen vauhti nopeutuu päivä päivältä.

Cyberpunk-roolipeliä ysärillä pelanneet seikkailivat vuodessa 2020. Nyt todellinen elämä on saamassa sci-fiä kiinni etuajassa. Roolipelin seikkailuissa ihmisyyspisteet hupenivat, jos parantelit hahmoasi liiaksi teknologian avulla, mutta tässä jutussa otetaan positiivinen näkökulma ihmisen tekemiin upeisiin keksintöihin ja jätetään uhkakuvien maalailu toisaalle.

Valittu näkökulma tarkastelee uusia keksintöjä kahdessa osassa: ensin kerrotaan, mihin keksintö pystyy tällä hetkellä ja sen jälkeen maalataan kuva siitä, mihin kehitys voi johtaa tulevaisuudessa.

Tutkijat arvioivat, että monet jo elossa olevista ihmisistä elävät 120-vuotiaiksi. Lääketieteen innovaatioiksi ja uusiksi teknologioiksi kanavoituva tieto pidentää ihmisen ikää ja tekee pitkästä iästä paremman elää. Ikuisen elämän metsästys jatkukoon!


1. Sokea näkee

Kuva: Dmitriy K

Larry Hester on seitsemäs ihminen, joka on saanut bionisen silmän, joka auttaa häntä näkemään, vaikka hän on elänyt koko elämänsä sokeana. Se, mitä hän konkreettisesti “näkee”, on vaikea saada selville, mutta tutkijoiden mukaan tärkeintä onkin tarjota teknologian avulla sokealle mahdollisuus nähdä edes jotain ja antaa hänen lähteä kehittämään omaa näköään siitä eteenpäin.

Mitä tästä voi seurata?

Sokeat näkevät ja muutkin käyttävät erilaisia näköään parantavia teknologioita, joiden avulla näkee pienhiukkaset ilmasta tai kristallinkirkkaasti kilometrin päähän.

Hakusanat: bionic eye, Larry Hester, “man can see like an eagle”


2. Robottisydän

Kuva: ktsdesign

Tekosydämiä on ollut jo pidemmän aikaa olemassa, mutta vallankumous on vasta ovella. Aiemmat tekosydämet ovat pumpanneet isäntänsä tai emäntänsä apuna vain sydämensiirron odotuksen ajan, mutta uusi Carmat-sydän voidaan jättää potilaan sisään peräti viideksi vuodeksi. Siirrymme vaiheeseen, jossa tekosydämestä tule pysyvä lisälaite.

Mitä tästä voi seurata?

Sydänvaivat ovat maailman yleisin kuolinsyy ja kun robottisydänten kustannukset saadaan kohtuullisiksi, voidaan ongelma poistaa. Tekosydämelliset voivat säätää sydäntään tilanteen vaatiman rauhallisuuden, kiihkeyden ja jännityksen suhteen.

Hakusanat: carmat heart, artificial heart, “Carpentier living normal life”


3. Viesti ajatuksen voimalla

Kuva: pathdoc

Neurotutkijat ovat ensimmäistä kertaa onnistuneet pystyttämään koeasetelman, jossa kaksi ihmistä viestii tietokoneen avulla suoraan aivosta toiseen, ilman puhuttua tai kirjoitettua kieltä. Toinen aivo sanoo Intiassa “hola” ja toinen vastaa Ranskasta “Ciao”. Asetelma on kömpelö ja tarvitsee avukseen kuvia ja raskasta tekniikkaa, mutta ensimmäiset onnistumiset antavat lupauksia.

Mitä tästä voi seurata?

Yhdysvaltain transhumanistipuolueen puheenjohtajan, jenkkien presidentiksi pyrkivän Zoltan Istvanin mukaan 20 vuoden päästä ei enää ole olemassa puhuttua kieltä.

Hakusanat: assisted telepathy, “Brain-to-Brain Communication Using Non-Invasive Technologies”


4. Robottipuku

Kuva: Patrick P. Palej

Exoskeleton-nimeä kantava puku muistuttaa Ironmanin vastaavaa, vaikka sen lento-ominaisuudet tulevat tuskin koskaan olemaan samaa luokkaa. Pukujen kehitys tapahtuu pitkälti armeijan puitteissa. Arvioiden mukaan puku tehostaa joidenkin fyysisten työtehtävien suorittamista jopa 20-kertaiseksi. Exoskeleton-tekniikka on auttanut myös halvaantuneita kävelemään.

Mitä tästä voi seurata?

Extreme-harrastukset muuttavat muotoaan, kun ihmiset lähtevät kopittelemaan kiven lohkareilla, hyppimään kerrostalojen katoilta, tai kiipeilemään maailman korkeimmille huipuille robottipukunsa avulla.

Hakusanat: exoskeleton, “real life Iron Man”


5. Luodinkestävä iho

Kuva: Teteline

Hämähäkit tulevat ihmisten iholle yllättävällä tavalla. Tutkijat ovat huomanneet hämähäkinseitin sopivan hyvin tekoihokokeiluihin. Saksassa tutkimusryhmä teki onnistuneita kokeita ihmissolujen ja hämähäkin seitistä valmistetun ihon välillä. Hollantilaistaiteilijoiden ja tutkijoiden kokeessa testattiin .22-kaliiberisen kiväärin luodin tehoa hämähäkinseitistä valmistettuun “ihoon”. Hieman hidastettu luoti pysähtyi ihoon.

Mitä tästä voi seurata?

Tavallisen ihon päälle suihkutettava spraytyyppinen tekoiho suojaa ihmisiä kolhuilta, haavoilta, kolareilta ja luodeilta. Muista suihkuttaa kerran viikossa!

Hakusanat: Bulletproof skin, artificial skin, spider silk, “2.6g 329m/s


6. Synteettistä ruokaa

Kuva: Fudio

Synteettinen biologia on tieteen suuntaus, joka pyrkii räätälöimään ja rakentamaan uusia biologisia osia. Tarkoituksena on poimia luonnosta mieluisia ominaisuuksia ja yrittää ikään kuin rakentaa oikopolku niiden hyödyntämiseen. Googlen pomoihin kuuluva Sergey Brin on herkutellut ensimmäiset synteettiset burgerit ja synteettisen biologian keinoin tuotettuja vaniljamausteita käytetään amerikkalaisten kauppojen hyllyillä.

Mitä tästä voi seurata?

Ihmiset saavat ruokansa biofarmeilta, joissa ei ole eläimiä, vaan erilaisia superfoodeja, joissa on täydelliset ravintola-arvot sekä koostumus.

Hakusanat: synthetic biology, synbio, artificial food, future of food


7. 3D-printtaus

Kuva: Hopsalka

3D-printtereistä syntyy jo soittimia, vaatteita ja jopa ruokaa. Tulostimissa on hypätty nopeasti isoista erikoistulostimista kuluttajatuotteisiin, vaikka kuluttajille tarkoitetut mallit ovat toistaiseksi hitaita ja saavat aikaan suhteellisen vaatimattomia tuloksia.

Mitä tästä voi seurata?

3D-tulostaminen mullistaa tavaroiden tuotannon. Esineet, lääkkeet ja ruoka synnytetään paikan päällä netistä ostettujen mallien ja reseptien perusteella. Kauempana tulevaisuudessa kuuhun printataan rakennuskantaa paikan päältä löytyviltä materiaaleilla.

Hakusanat: 3D-printing possibilities, Foodini, “Nervous System 3D dress MoMA”


8. Uusi valuutta

Kuva: igor

Bitcoinin arvo on heilahdellut arvaamattomasti ja sitä käytetään seksin ja huumeiden ostamiseen, aivan kuten kaikkia valuuttoja on käytetty niiden alkumetreistä lähtien. Kryptorahan yksi perusajatuksista on pankkien syrjäyttäminen: tekninen järjestelmä varmistaa jokaisen bittirahan liikkeen ja käyttäjien väliset “allekirjoitukset” vahvistavat kaupan.

Mitä tästä voi seurata?

Kulttuurituotteet kantavat rahallista arvoaan mukanaan, kun bittiraha sidotaan digitaaliseen musiikkiin, kuviin ja muihin digitaalisiin tuotteisiin. Vallankumouksia rahoitetaan bittirahalla, sillä se liikkuu tehokkaasti esimerkiksi maiden rajojen yli.

Hakusanat: Bitcoin, crypto currency, “7 million dollar pizza”


Lue myös Cityn parin vuoden takainen artikkeli transhumanismista: Ihminen 2.0

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi