Ilmapiiriltään Brighton poikkeaa jossain määrin muusta Englannista. Se on leimallisesti opiskelijoiden ja nuorten kaupunki, jossa perienglantilainen konservatiivisuus on painunut taka-alalle. Asenneilmasto on varsin liberaali ja se näkyy myös katukuvassa. Hipit, anarkistit ja muut hörhöt viihtyvät kaupungissa erityisen hyvin.
Kooltaan Brighton vastaa suurin piirtein Turkua. Kaupungin nimen näkee useasti kirjoitettavan Brighton & Hove, mikä johtuu kaupunkien välisen välimatkan lyhyydestä. Mikäli jatkaa kulkuaan Brightonin pääkatua eteenpäin, ajautuu väistämättä Hoven puolelle huomaamattaan.
Minne mennä?
Brighton on jakautunut selkeästi eri tyyppisiin alueisiin. Turisteja eniten viehättävät alueet ovat South Lanes ja North Laine.
Pääkadun, Western Roadin, eteläpuolelle sijoittuva South Lanes koostuu kapeista ja sokkeloisista kaduista, joiden varrella on vieri vieressä erilaisia pieniä liikkeitä. Alueella on runsaasti antiikki- ja korukauppoja ja hintataso on hiukan normaalia korkeampi. South Lanesilta löytyy muun muassa kaupungin vanhin tavaratalo, Hanningtons, sekä kauppaketju Oasiksen myymälä.
"Brightonin Grand Hotel on se paikka, jossa Margaret Thatcher yritettiin räjäyttää taivaan tuuliin."
Jos etsii jotain vähän erikoisempaa, kannattaa suunnata North Lainelle. Alueelle on keskittynyt kaikki se, mitä et ikinä tiennyt tarvitsevasi. Pienissä kaupoissa myydään mitä käsittämättömimpiä asioita ja asusteita, jotka luultavasti ovat trendikkäitä - jos ei nyt niin joskus kuitenkin. Noth Lanelta löytyy myös esimerkiksi vege-kenkäkauppa ja soundtrack-levyihin erikoistunut levykauppa. Syömään ja juomaankin pääsee lukuisiin pieniin baareihin - kokeile hamppuolutta (£ 1.90 pullo).
Brightonin ydinkeskusta, pääkatu Western Roadin ympäristö, on suurten kauppaketjujen aluetta. Sieltä löydät Miss Selfridget ja Top Shopit, joista on hyötyä jos satut olemaan kokoa 32. Laajin liikekeskittymä on Churchill Squarella sijaitseva kauppakeskus. Keskustan alueen ravintolat löytyvät pääasiassa Preston Streetiltä.
Keskustan välittömässä läheisyydessä on ranta, joka tarjoaa auringonottomahdollisuuksien lisäksi runsaasti muitakin huvituksia. Sinne ovat keskittyneet niin klubit kuin kahvilatkin, mutta ehdoton must-kohde on Palace Pier - laiturille rakennettu huvipuisto, jossa hassujen härveleiden lisäksi on joukko ravintoloita takaamassa koko perheen viihtyvyyden.
Rannalta ei ole pitkä matka Brightonin toisen oudon nähtävyyden, Royal Paviljonin, luo. Se on äärimmäisen eriskummallinen itämainen palatsi keskellä kaupunkia. Ympäröivine puistoineen se muodostaa intialaisvaikutteisen kokonaisuuden, joka on täysin irrallaan muusta ympäristöstä. Nähtävyytenä kannattaa katsastaa myös Brightonin satama-alue.
Kenet tapaat?
Brighton on alakulttuurien kaupunki. Sitä on kutsuttu Britannian gay- pääkaupungiksi, eikä syyttä. Kaupungin suuri gay-yhteisö elää ja vaikuttaa erityisesti Kemptownin alueella, josta löytyvät alan baarit ja klubit. Kemptownin suunnalla on myös yleinen nudistiranta, jossa ei käytännössä juurikaan heteroita näe.Toinen näkyvä ihmisryhmä Brightonissa ovat anarkistit. Heihin törmäät luultavimmin North Lanen alueella ja varmimmin tavoitat ryhmittymän edustajia suuntaamalla kulkusi baariin nimeltä Kensington Gardens. Jos osut maisemiin oikeaan aikaan, saatat päätyä "anarchist teapotiin" -vallattuun taloon, jossa tarjotaan teetä ja anarkiaa. Laaja ja viriili anarkistiyhteisö julkaisee myös viikottain lehtistä, jossa tiedotetaan tulevista tapahtumista ja bileistä.
Kolmas näkyvä (ja ehkä hämmentävin) ihmisryhmä kaupungissa ovat perinteiset alkuasukkaat, "lagerladit". Heitä voit bongata mistä tahansa laitakaupungin kuppilasta fudismatsin aikoihinn. Luvassa on järjetöntä mölinää ja kaljan kittaamista. Tarkempaa observointia varten suositeltavin on Moulsecoomben kaupunginosa.
Brighton on myös julkkisten bongailun luvattu kaupunki. Kaupungin omia kasvoja ovat esimerkiksi Fatboy Slim, Levellers ja Orbital. Vieraileviakin suuruuksia on nähty usein. Brightonin Grand Hotel on se paikka, jossa Margaret Thatcher yritettiin räjäyttää taivaan tuuliin. Nuoria julkkiksia vetää puoleensa kaupungin loistava klubiscene Nähtyjä ovat mm. Björk, Oasis ja Spice Girls.
Ruokaa & kahvia
Brighton valittiin vuoden 1998 vege-pääkaupungiksi, joten kasvissyöjille tarjonta on laaja. Kaikkea muutakin kyllä löytyy. Etnisten ravintoloiden tarjonta on laaja, mutta etsivä löytää myös fish&chipsit.
Food For Friends South Lanesilla on yksi kaupungin parhaista vegeravintoloista. North Lainelta löytyvät mm. The George (kasvisruokaa) ja Waikika Mookau. Kaikissa näissä annosten hinnat liikkuvat noin 3-6 punnassa. Hiukan kalliimpi (£ 6-10), mutta ehdottomasti hintansa arvoinen on jamaikalainen ravintola Tamarind Tree Queens Roadilla. Yönälkään ehdoton paikka on Crubbs London Roadin alkupäässä. Muutamalla punnalla syöt elämäsi parhaan hampurilaisen - myös vegenä.
Kun kahvihammasta kolottaa, kannattaa suunnata jälleen North Lainelle. Esimerkiksi The Grindersissa voi juomansa nauttia kadun ylle rakennetulla terassilla. O.K Cafe puolestaan on gay-orientoitunut, mutta heteroystävällinen kahvittelupaikka, jossa tarjotaan myös hyvä englantilainen aamiainen kolmella punnalla. Trenditietoisen vaihtoehto on värikäs kaksikerroksinen Disco Bisquit, jossa on laaja lehtivalikoima.
Juomaa & juhlia
Baarit ja pubit sulkevat ovensa jo yhdentoista maissa, kuten Britanniassa on tapana. Brighton on tulevaisuudessa osallistumassa kahden muun kaupungin kanssa kokeiluun, jossa myöhempi aukiolo sallitaan. Toistaiseksi pätevät kuitenkin vielä vanhat säännöt. Eniten baareja löytyy Lanesien alueelta. Vähän kauempana York Placella sijaitsee mukava ja rento St. Peters Bar. Vaihtoehtopaikkaa metsästävien kannattaa tsekata hämyinen Ali-Cats Brills Lanella.Klubitarjonta on, kuten sanottua, maan huippuluokkaa. Brightoniin tullaan juhlimaan Lontoosta asti. Klubeista suurimmat ja suosituimmat ovat rannalla sijaitsevat Zap, Escape ja The Beach (jossa Fatboy Slim soittaa lauantaisin levyjä). Sisään ei kannata yrittää lenkkareissa tai farkuissa ja rahaa on syytä varata runsaasti. Sisäänpääsymaksu liikkuu kahdeksan punnan paikkeilla ja muissakin hinnoissa on hip&cool -lisä.
Rannan tuntumassa on myös jazzclubi Casablanca, jossa viikonloppuisin on livejazzia. Paikka on äärimmäisen suosittu ja suositeltava kokemus muillekin kuin jazzfriikeille. Gayklubi Sansibar löytyy St James Streetiltä Kemp Townista.
Parhaiten tietoa klubeista ja kaupungin tapahtumista saa ilmaisjakelussa olevista The Brighton Sourcesta ja New Insightista. Paraikaa on käynnissä Brighton Festival, Englannin suurin taidefestivaali, joka koostuu yli neljästäsadasta tapahtumasta. Festivaali keskittyy teatteriin, elokuvaan, tanssiin ja kirjallisuuteen. Siihen liittyy myös runsaasti katutaidetta. Samanaikaisesti festivaalin kanssa pyörii sen varjofestivaali, joka tarjoaa vaihtoehtoisempaa viihdykettä kansalle.
Heinäkuussa on luvassa kolmipäiväinen musiikkifestivaali Stanmer Parkissa. Kesällä järjestetään myös jokavuotinen Party in the Park sekä Indie, Dance and Roots Day, jossa Jimi Tenor esiintyi pari vuotta sitten.
Kuinka sinne pääsee?
Brightoniin on alle tunnin junamatka Lontoosta. Menopaluu maksaa noin £12. Bussilla pääsee halvemmalla, mutta matka kestää tuplasti kauemmin. Heathrown lentokentältä kulkee suora bussi Brightoniin, edestakainen hinta on £24. Lontoon lennoista on usein tarjouksia, joten hintatietoja kannattaa kysellä eri matkatoimistoista. Normaalisti Lontooseen ja takaisin lentää parilla tuhannella. Kilroy lennättää nuoret ja opiskelijat yhteen suuntaan 740 markalla.
Majoitus
Hostellimajoitus maksaa n. £8- 13/ yö. (Esim. Brighton Backpackers 75-76 Middle Street).
Lisätietoja majoituksesta voi kysyä turisti-infosta: 10 Bartholomew Square, puh. +1273 292 599.