Ruokakulttuuri on siirtymässä uudelle aikakaudelle ja kohta syömme 3D-tulostettua sushia, jos on uskominen japanilaisen Open Meals -yrityksen haaveita.
3D-tulostetusta ruoasta on puhuttu jo pitkään ja alustavia kokeiluja on tehty muun muassa lihan, jäätelön ja hedelmien suhteen, mutta varteenotettavat sovellukset ideasta ovat vielä puuttuneet.
Open Meals on myös vasta alussa, mutta he ovat ihan tosissaan. Tänä vuonna South by Southwest -tapahtumassa Open Meals esitteli printterinsä, joka tekee “8-bittistä sushia”.
Käytännössä printteri työntää ulos vesipohjaista ainetta, johon yhdistetään makuja, ravintoaineita ja värejä sitä mukaa, kun tulostettava kuutio valmistuu.
Yksi osa ideaa on tulostettujen sushi-annosten raaka-aineiden terveellisyys ja räätälöitävyys: yritys tarjoaa myös kevyttä terveystarkastusta, jonka perusteella suositellaan, millaisia ainesosia annos tulisi pitää sisällään syöjänsä ravinnontarpeen huomioiden.
Taustalla toimii Food Base -niminen “reseptivarasto”, joka pitää sisällään tietoa eri ruokien mausta, muodosta, raaka-aineista ja niin edelleen. Yritys haaveilee, että Food Base voisi toimi ruokakulttuurin tietopankkina, jonka kautta voisi ostaa käyttöönsä esimerkiksi huippukokkien suunnittelemia ja räätälöimiä makuja.
Toistaiseksi Open Meals on esitellyt tekemistään messuilla ja hionut sitä laboratoriossa, mutta ensi vuonna se on tarkoitus viedä myös käytäntöön, sillä yritys kaavailee avaavansa yleisölle ravintolan nimellä Sushi Singularity.
Voi kuulostaa täysin propellihattutouhulta, mutta ruokakulttuuri on kokenut vuosisatojen ja -tuhansien saatossa muutamia muitakin isoja murroksia. Taatusti niitä, jotka paistoivat ensimmäisinä ruokansa tulella, pidettiin outoina tai epäiltiin, voiko erilaiset säilyntäaineet tosiaan toimia. Ehkä Open Mealsin ajama "ruoan digitalisoituminen" on seuraava vastaava megamurros.