Hakaristeistä hassuja taideteoksia: tässä projektissa taide tekee hyvää suorasti ja konkreettisesti

#Paintback-kampanja taistelee värillä vihaa vastaan. Toimisiko tämä Suomessa?

Kuva: Ruutukaappaus

Uusnatsit ja äärioikeisto ovat nostaneet päätään Saksassa, jonne on saapunut viime vuosina lähes miljoona turvapaikanhakijaa. Natsien myötä tulevat hakaristit. #Paintback-kampanja ei suostu katselemaan nelisakaraisia vihaviestejä naapurustossaan, joten he muuttavat sinne töhrityt hakaristit taideteoksiksi.

“Minun mielestäni hakaristit eivät kuulu Berliiniin – tämä on maailmalle avoin kaupunki ja haluan puolustaa sitä”, sanoo 17-vuotias Klemens Reichelt saksalaiselle The Local -lehdelle.

Hakaristin piirtäminen on laitonta Saksassa. Natsien aikakausi ja holokaustin kauhut ovat kuitenkin alkaneet hälvetä nuoremmman polven mielistä ja se yhdistettynä turvapaikanhakijoiden suureen määrään on luonut tilaa äärioikeistolle ja uusnatseille.

Reichelt on mukana #Paintback-kampanjassa, joka on osa isompaa The Cultural Heirs -projektia, joka tuo yhteen saksalaisia ja maahanmuuttajataustaisia nuoria katutaiteen, breikkauksen, hip hopin ja skeittauksen kautta. Nuoret suunnittelevat iloisia kuvia ja seitsemän aikuisen tiimi käy muuttamassa naapurustosta löytyvät hakaristit kuvien mukaisiksi väriläiskiksi.

Idea sai alkunsa The Cultural Heirs -projektia vetävän Ibo Omarin maalikaupassa vierailleen asiakkaan myötä.

“Hän ei näyttänyt graffititaiteilijalta, joten kysyin häneltä, miksi hän tarvitsi spraykannut ja hän sanoi tarvitsevansa ne peittääkseen lasten leikkipaikalle piirretyn hakaristin”, Omari kertoo The Localille.

Vaikka hakaristejä ei ollut ilmaantunut paljon, yksikin oli liikaa.

“Mietimme pitkään ja vakaasti, miten reagoisimme noihin ikäviin ajatuksiin ja päädyimme vastaamaan huumorilla ja rakkaudella”, Omari sanoo.

Erilaiset eläinhahmot ja iloiset symbolit ideoidaan projektin työpajassa. Niistä tehdään tarkoituksella helposti toteutettavia, jotta niitä pystyisi tekemään kuka tahansa ilman kokemusta graffitista. Saksalaisten tiukkaa suhtautumista hakaristeihin kuvaa hyvin se, että toistaiseksi ryhmän ei ole tarvinnut juurikaan liikahtaa peittämishommiin, sillä vuodessa he ovat ehtineet korjaamaan vasta parikymmentä. Naapurusto raportoi projektissa mukanaoleville aina kun uusi hakaristi löytyy.

Suomessa hakaristejä näkyy aivan liikaa. Emme tietenkään kannusta rikolliseen toimintaan, mutta huomautamme, että kyllä suomalaisten vessojen seinillä ja katujen varsilla löytyvät sakarakuviot voisivat näyttää kauniimmilta ja värikkäämmiltäkin.

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi