Pakolaiskriisi muutti maailmaa viime vuonna rajusti, ja muuttaa edelleen. Etenkin läntisen Euroopan maat joutuivat harvinaiseen tilanteeseen, jossa tulijoita riitti jokaiseen maahan. Suomeen saapui vuoden 2015 aikana yli 32 000 turvapaikanhakijaa ja Alankomaihin samana vuonna 60 000 turvapaikanhakijaa. Suomessa turvapaikanhakijat on sullottu vastaanottokeskuksiin eri puolille maata, Alankomaissa puolestaan otettiin esimerkiksi käyttöön hylätty vankila tulijoiden väliaikaiseksi kodiksi.
Pakolaiskriisejä tulee jatkossakin, joten Alankomaissa päätettiin taklata siihen liittyviä haasteita suunnittelukilpailulla, jonka ideana oli tuottaa innovatiivisia ehdotuksia turvapaikanhakijoiden tai esimerkiksi luonnonkatastrofien uhreille. Voittajaehdotuksissa ajateltiin uusiksi väliaikainen majoittautuminen ja niihin lisättiin mukavuuksia, jotka tekevät niistä enemmän kuin vähimmäisvaatimukset täyttävän sängyn, jolla nukkua katto pään päällä.
Voittajaehdotukset esiteltiin hetki sitten Amsterdamissa osana Dutch Design Weekiä. Tässä ne ovat.
Kuutionmallinen Farmyard-asunto on suunniteltu pystytettäväksi peltojen laidalle. Niitä voi kasata päällekkäin ja vierekkäin, ja ne voi tarvittaessa siirtää helposti toiseen paikkaan. Suunnittelijoiden ideana oli synnyttää kuutioiden kautta minikyliä, jotka synnyttävät uutta tee-se-itse-toimeentuloa yhdessä läheisten kaupunkien kanssa.
Tämä hassunnäköinen tötterö on eristetty, ekologinen, veden- ja tulenkestävä ja erittäin kustannustehokas rakennus, jonka on ajateltu tarjoavan vastaanottokeskusten ympäristöön keinon majoittaa tulijoita. Ne pitävät sisällään sängyt, lavuaarin, vessan, suihkun ja keittiönpöydän ja ne voidaan kytkeä helposti sähköverkkoon.
Comfort City on suunnitelma kaupunkeihin, joissa on tila kortilla. Jokainen osa on muokattava ja siirreltävä. Ajatuksena on, että niitä voidaan rakentaa esimerkiksi tyhjillään oleviin tehdashalleihin, tai vaikka niihin tyhjillään oleviin vankiloihin.
Solar Cabin on aurinkoenergiaa käyttävä ja varastoiva rakennus, joka tuottaa enemmän sähköä kuin omiin tarpeisiinsa. Parhaimmillaan tämä veikeä talo voisi tuottaa asukkailleen myös tulonlähteen, kun energian liikatuotanto myytäisiin sähköverkkoon.
Finch Evolutionary Wooden Buildings ovat myös rakennuksia, jotka toimivat aurinkovoimalla. Siinä on myös sisäänrakennettu vedenpuhdistaja, joka tekee rakennuksesta täysin omavaraisen.
Aiheesta kertonut Upworthy huomauttaa, ettei pakolaiskriisi ole menossa mihinkään ja koska ilmastonmuutos synnyttää entistä vaarallisempia ilmastoilmiöitä, tulee uudenlaiset asuntomallit tarpeen myös tulevaisuudessa.