Facebookissa pyörivä second hand -toiminta on kasvanut järjettömästi. Vuoden 2015 alkupuolella sosiaalisen median kirppistoiminta oli vielä jokseenkin aisoissa. Myynti oli helppoa, ostajat asiallisia ja myytävät tuotteet edullisia sekä uudelleen käytettäviä. Jossain välissä koko homma räjähti käsiin.
Ihmetyttävää on, kuinka paljon aikaa ja vaivaa viitsitään käyttää nettikirppareilla pyörimiseen tai yhden vaatekappaleen myymiseen? Helpon rahan lähde on aiheuttanut kilpailua myyjien kesken. Parhaimmillaan ryhmien jäsenmäärät ovat useita kymmeniä tuhansia ja myyntiin asetettu tuote ehtii joissakin tapauksissa näkyä sivulla vain muutamia minuutteja, ennen kuin se hautautuu kaikkien muiden ilmoitusten alle. Käyttäjät ovatkin tajunneet nostaa omia ilmoituksiaan kommentoimalla itse julkaisuunsa. Mutta entäs kun jokainen tekee samaa? Syntyy ikuinen sota ykkösmyyntipaikasta.
Konflikteja on syntynyt myös ostajien puolelta. Turhia varauksia ja noutotreffejä sovitaan, vaikkei niitä koskaan todellisuudessa tapahtuisikaan.
Lisäksi ryhmissä tapahtuu myös huijaamista, nalkuttamista ja eritasoista ahdistelua. Useampi kirpputorin jäsen on joutunut huijauksen kohteeksi ja huijareista on tehty rikosilmoituksia, joihin poliisi ei loppujen lopuksi ole ottanut suurempaa kantaa. Kauppoja tehtäessä syntyy kuumia tunteita ja joskus mennään kielenkäytössä henkilökohtaisuuksiin.
Ylläpitäjät ovat laatineet sääntöjä kirppisryhmien käyttämiseen, mutta kuinka tarkasti kukaan pystyy seuraamaan esimerkiksi 46 tuhannen ihmisen jatkuvaa ilmoituksien ja kommenttien virtaa?
Facebookissa alkoi 6. syyskuuta leviämään erään ryhmän jäsenen Kaisa Luotosen kirjoittama tilapäivitys, jossa todetaan Facebookin kirpputorin olevan aivan perseestä. Tekstissä on esimerkki siitä, kuinka paljon vaivaa nähdään sen eteen, että tienattaisiin kaksi euroa vauvan bodysta. Luotosen kirjoittamaa sarkasmilla varustettua julkaisua on jaettu lähes 10 000 kertaa alle kolmessä vuorokaudessa.