Jos metsään haluat mennä nyt, se kannattaa

Pääkaupunkiseudullakin terveysvaikutusten piiriin pääsee käden käänteessä.

Oletko käynyt pitkään aikaan metsässä? Kannattaisi.

Urbaanikin ihminen pystyy luomaan terveen suhteen metsään. Metsästä saa nauttia ja kiinnostua. Pääkaupunkiseudulla se on vielä poikkeuksellisen helppoa verrattuna lukuisiin pääkaupunkeihin ympäri maailman. Jo reilun puolen tunnin bussimatka stadin ytimestä vie sinut syvälle metsään ja jopa keskuspuistossa on tilaa hengittää metsäilmaa.

Metsässä on rauhallista ja kaunista, mutta sillä on myös todistettuja (ja arveltuja) terveysvaikutuksia.

Tiedämme, että kävely metsässä voi auttaa verenpaineen kanssa. Japanilaistutkijat laittoivat toisen testiryhmän kävelemään metsässä Tokion alueella, kun toinen ryhmä käveli kaupunkiympäristössä. Metsäryhmän verenpaine oli matalampi kuin verrokeilla. 

Metsän ilmeisimmät terveysvaikutukset ponnistavat liikkeestä, jota sinne pääseminen ja siellä eteneminen vaativat. Stressivapaa ympäristö ja raikas ilma tarjoavat mahtavat puitteet käydä taisteluun vaivaavaa ylipainoa vastaan.

Metsässä käyskentely saa aivosi toimimaan paremmin. Luonnonympäristössä muisti toimii paremmin ja oppiminen edistyy. Siksi Suomessakin on perustettu metsäpäiväkoteja, joissa lapset temuavat koko päivän luonnon helmassa. 

Metsän merkittävimmät vaikutukset saattavat olla vielä löytämättä. Kioton yliopistossa on todettu testiryhmien kautta ihmisten kokevan itsensä vähemmän stressaantuneeksi. Selitykseksi tarjottiin sitä, että metsän puut erittävät fytonsidia, joka imeytyy hengityksen kautta ja vähentää elimistössä stressihormonia. Lontoossa eräs tutkimus totesi, että lähempänä puita asuvat lontoolaiset voivat mieleltään keskimäärin paremmin kuin muut. Tutkimuksen mukaan alueilla, missä on eniten puita, on vähiten mielialalääkkeitä.

Kuva: Vista Photo / Fotolia


Lähteet: LifeHack, Pulptastic, luontoon.fi, visithelsinki.fi

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi