"Kaiketon" ja muut vuoden 2017 sanat

Kotuksen kuukauden sanat kertovat kuluneen vuoden ilmiöistä.

Kuva: pixelrobot/Fotolia

Kotimaisten kielten keskus valitsee joka kuukausi sanatietokannastaan yhden sanan, joka on ollut sen kuukauden aikana paljon käytössä. Sanat edustavat ajankohtaisia imiöitä, puheenaiheita ja myös kielen muutoksia. Vuoden 2017 sanat ovat: 

Tammikuu: opastutka

VTT:n kehittämä laite, joka on avuksi näkövammaisille, oli paljon julkisuudessa alkuvuodesta 2017. Opastutkaksi kutsuttu laite on vyö, joka ilmoittaa havaitsemistaan esteistä värinän tai äänen avulla.

Helmikuu: doodlailla

Doodlailu on päämäärätöntä, keskittymätöntä piirtelyä paperille, jota moni tekee silloin, kun pitäisi keskittyä. Itse asiassa aivotutkimusten mukaan se auttaakin keskittymään, ja jopa muistamaan kuulemansa paremmin.

Maaliskuu: kansallisperhonen

Keväällä 2017 suomalaiset saivat äänestää maamme kansallisperhosta. Voittajaksi selviytyi paatsamasinisiipi, joka sai 17,3 prosenttia kaikista äänistä. Tulokset julkistettiin kesäkuussa.

Huhtikuu: ylikulutuspäivä

Suomessa vietettiin ylikulutuspäivää, jota aiemmin myös ekovelkapäiväksi kutsuttiin, 3. huhtikuuta. Se tarkoittaa sitä, että Suomi on käyttänyt siihen päivään mennessä osuutensa maailman luonnonvaroista. Ouuden pitäisi kestää koko vuoden.

Toukokuu: surukirja

Presidentti Mauno Koiviston kuoleman jälkeen presidentinlinnaan sijoitettiin fyysinen surukirja, ja nettiin sähköinen, johon ihmiset ja yhteisöt saivat jättää osanottonsa ja surunvalittelunsa. 

Kesäkuu: sormihyrrä

Vuoden hämmentävin hittilelu fidget spinner on suomeksi sormihyrrä. 

Heinäkuu: kaiketon

Kun ruoka on gluteenitonta, maidotonta, munatonta ja soijatonta, on se sanalla sanoen kaiketonta, ja se sopii suurelle osalle erilaisia ruokavalioita.

Elokuu: geenisakset

Geenisakset ovat menetelmä, jolla voidaan leikata haitallisia geenipätkiä dna-kierteestä. Menetelmää kokeiltiin vuonna 2017 ensimmäistä kertaa ihmisalkioon.

Syyskuu: pelastaja

Kielen muutos sukupuolineutraalimpaan suuntaan nousi suureksi puheenaiheeksi syksyllä. Yksi selkeimmistä esimerkeistä sukupuolineutraalissa kielessä on palomiehen ammatin 

Lokakuu: kuntoiluportaat

Monille suomalaisille paikkakunnille rakennettiin syksyllä erityisesti kuntoiluun tarkoitettuja portaita, joissa on tarpeeksi leveyttä kulkea molempiin suuntiin. 

Marraskuu: yhdyslääkäri

Suomalaisille terveysasemile ja sairaaloihin tulee lähivuosina uusia lääkäreitä – hospitalisteja, joiden tehtävä on koordinoida kokonaisuutta ja toimia linkkinä potilaiden ja erikoislääkärien välillä. Sopiva suomenkielinen termi hospitalistille on siis yhdyslääkäri.

(Joulukuun sana julkaistaan vuodenvaihteessa.)

Lisää Kotuksen kuukauden sanoja löytyy kuukauden sanojen arkistosta.

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi