Kännykkä

Kaikki kaikkien aikojen vempaimesta

Mikään tekninen koje ei ole muuttanut suomalaisen käyttäytymistä niin paljon niin lyhyessä ajassa kuin kännykkä. Cityn mobiiliopas kertoo miltei kaiken kaikkien aikojen kojeesta. Määritämme mobiilin katumuodin, paljastamme Lauri Törhösen soittoäänen, kirjaamme kännykkäkielen ja esittelemme kuumat uutuuskapulat.

Haloo! Kuulevatko kaikki?

Tuntematon numero soittaa
Kun lankapuhelin soi, numero oli aina tuntematon. Nyt tuntematon numero saa aikaan sydämentykytyksiä. Onko se myyntimies, kännissä tavattu tuttavuus vai joku, jolle pitäisi ihan oikeasti vastata?

Hymiöt
Sähköposteista tuttu taiteellinen harraste, joka kehittää hahmottamiskykyä. Tutut, tylsät merkit saavat uusissa yhteyksissä uusia hämmästyttäviä merkityksiä. Onhan se kätevää, kun hammasrautoja käyttävä voi kertoa itsestään :-(#)

Killerit
Innovativiisten teinien tapa siirtää soittamisen vastuu ja kustannukset vanhemmille. Soitto numeroon ja punaista. Yleistynyt myös aikuisväestön keskuudessa.
Käytetään myös tapauksissa, joissa soiton kohdetta ei niin kovasti yrittänytkään tavoittaa.

Kännykkälapset
Kännykästä luetaan peruskoulussa perheen tulotaso ja kersan tyylitaju. Toisaalta kännykkä on halpa henkivakuutus, kun pedofiili rapistelee puskassa.

Kännykkämiljonäärit
Toisin kuin uskottiin, mobiili sisältöbisnes ei tehnyt yhdestäkään liikemiehestä miljonääriä. Ainoat suomalaiset kännykkämiljönäärit löytyivät Nokian kapulatehtaalta. Ja sattumalta oikeaan aikaan tilavamman kodin halunnut Mato Valtonen vahvistaa poikkeuksena säännön.

Umtsista!
Soneran hukkaamalla viidellä miljardilla eurolla olisi jokainen suomalainen lentänyt viikoksi Kanarialle 500 euron matkakassalla.

Tuttu numero soittaa
Vaikka näyttö kertoisi tutusta, ei soitto välttämättä ilahduta. Ei varsinkaan, mikäli ruudulla vilkkuu nimi “kylähullu”, “jaarittelija”, “vonkaaja” tai “susiruma”.

Hands Free
Ennen Hands Free oli Stingin tapa harrastaa seksiä. Nyt se on autossa pakollinen keksintö. Sen tarkoitus on estää kolareita. Niin systeemi toimiikin, paitsi silloin, kun Hands Free nimenomaan aiheuttaa niitä.

Kummalliset lyhenteet
CU@8. “Cumiumaukahdeksan? Mitä hittoa!” Ei, vaan nähdään kahdeksalta: See you at 8 o´clock. Ja MRS ei olekaan rouvaksi leikkauksella muuttunut herra, vaan joku rakastaa minua. HV oli ennen “hyvä veli”. Nykyään siihen voi vastata “haista itse”.

Kännykkäisät ja -äidit
Kun on kiire, voi luulla voivansa hoitaa lapsiaan kännykällä. Oliko se kännykkä-isyys, joka torpedoi Esko Ahon presidenttitoiveet?

Jatkuva tavoitettavuus
“Kännykällä olen jatkuvasti tavoitettavissa”, kuului perustelut kännykän hankkimiseen sillon, kun perusteluita vielä tarvittiin. Jonkin aikaa myöhemmin kommentti on yhä sama, mutta se sanotaan paljon katkerampaan sävyyn.

Kännykkästatus
90-luvun alussa kännykän avulla erottauduttiin ja se oli menestyksen merkki. Nykyään ainoa keino erottua muista kännykän käyttäjistä on luopua kännykästä.

Kohentunut itsetunto
Ei ole sattuma, että juuri Suomi on kännykkäteknologian edelläkävijämaa. Koko kännykän idea perustuu huonoon itsetuntoon. Kun se soi, olemassaololleni on jokin tarkoitus, joku kaipaa juuri minua. Minulla on kännykkä, olen siis olemassa.

Matopeli
Matopeli on yksinkertainen ja addiktiivinen, aivan kuten kotimainen lager-olut tai Koskenkorva. Ketäpä matopelin koukkuun jäänyttä ei olisi jättiläismato myös unissa takaa ajanut.

Maagiset 160 merkkiä
Kun ajatus mahtuu 160 merkkiin, se on tekniikan voitto mutta ajattelun häviö. Odotamme innolla ensimmäistä tekstiviestin mittaista väitöskirjaa. Seuraavassa Kalle Päätalon 17 000-sivuinen tuotanto tekstiviestinä:
“Jätkä jaarittelee menneistä loputtomiin.”

Bodatut peukalot
Ihmisen erottaa muista kädellisistä se, että saamme saman käden peukalon ja pikkurillin yhteen.
Kännykkäkansalla on bodatut peukalot, mutta pikkurillille matkapuhelin ei anna mitään tekemistä.

Katoavat ääkköset
Toki ä- ja ö-kirjaimet löytyvät myös kännykästä, mutta niiden esiin kaivaminen vie liikaa aikaa, jos ennakoiva tekstinsyöttö ei oikeaa sanaa löydä. Ongelma on tuttu – joskin teknisesti erilainen – sähköpostista. Kymmenen vuoden kuluttua ä ja ö julistetaan uhanalaisiksi kirjaimiksi.

Paikantaminen
Ihmisen paikantaminen kännykän avulla on vielä uusi keksintö, mutta kovasti tulossa ja käytössä jo nyt mm. hätätapauksissa. Kohta vaimo voi katsoa kotitietokoneelta, että siellä se ukko taas istuu räkälässä, mutta jos sen huoran luokse menee, mersu syttyy palamaan.

Parantunut turvallisuus
Moni on selvinnyt hätätilanteesta kännykän avulla. Moni ambulanssi on kutsuttu paikalle ajoissa kännykän ansiosta. Ehkä jo pian nokialaisessa on myös kyynelkaasusumutin.

Tulonsiirto teleoperaattoreille
Ihmisten, varsinkin nuorison kulutuskäyttäyminen on muuttunut. Karkki- ja leffarahat menevät nyt puhelinmaksuihin. Tai ainakin jonkun rahat menevät, sillä nami- ja leffabisnes eivät suinkaan ole kuihtuneet. Äidit ja isät tietävät kyllä.

Muuttuvat puhelinnumerot
Mirjalla vaihtuu puhelinnumero kolmesti vuodessa ja Eerolla kahdesti, koska kumpikin juoksee operaattoreiden vaihtotarjousten perässä. Koskaan ennen epäluotettavat ja epälojaalit kuluttajat eivät ole olleet yhtä haluttuja asiakkaita.

Klassinen musiikki tutuksi
Toki nuoriso Beethovenin ja Mozartin tuntee. Tyypithän ovat kirjoittaneet monet klassisimmista soittoäänistä. Kummalista, ettei heitä silti näy Top 40 -listoilla.

Kiinteytyneet kaveriporukat
Ennen tapahtumat piti sopiva hyvissä ajoin etukäteen. Nyt puolen tunnin ennakko riittää. Ystävät ja kaverit löytyvät sim-kortilta. Mitä useammalla kortilla olet, sitä suositumpi olet. Määrä on korvannut laadun.

Koulukiusaamisen uudet tuulet
Kännykättömyys tai vanha händelströmi riittävät koulukiusaamisen syiksi. Tietyt merkit ja mallit ovat in, tietyt eivät. Vielä tulee aika, jolloin nokialaisessa on sisäänrakennettu tuttipullo.

Moukkamaisuuden uudet tuulet
Juntti on juntti vaikka upouudella multimediakännykällä puhuisi. Teattereissa, konserteissa ja leffoissa tapaa jatkuvasti moukkia, jotka ovat niin korvaamattomia, että eivät voi puhelintaan pariksi tunniksi sulkea.

Pilatut pop-helmet
Pop-säveltäjät ja tuottajat pohtivat juuri nytkin riffiä, introa tai kertosäettä pähkäillen, miten siitä saisi hyvän soittoäänen. Moniäänisten soittoäänten yleistyessä mikä tahansa äänenpätkä käy, kuten tuleva hitti, Arvi Lindin selkeät sanat: “Teille on tulossa puhelu, olkaa hyvä ja vastatkaa muut läsnäolijat huomioon ottaen.”

Työstressin lisääntyminen
Käsite kiinteästä työajasta on vanhentunut. Duunari on pakko saada kiinni kesken perhokalastuksen tai vaipanvaihdon. Kun sitten sydänkohtaus tai vatsahaava lopulta iskee, pomo työntää puhelimen mukaan ambulanssiin ja muistuttaa, että toki sairaslomallakin täytyy hommat tehdä. Onneksi on tämä kännykkä.

Julkisen ja yksityisen tilan eron hämärtyminen
Bussissa, kaupungilla ja kaupoissa saa jatkuvasti kuulla ihmisten parisuhdeongelmista ja kauppalistoista. Se sentään lohduttaa, että muiden elämä tuntuu olevan aivan yhtä tylsää kuin omakin.

Suomalaiset puhuvat vapaaehtoisesti
Ulkomaiselle vieraalle on turha enää selittää, että suomalainen vaikenee kahdella kielellä. Kaupungissa on vaikea sijoittaa katsettaan niin, että ei näkisi puhelimeen puhuvaa ihmistä.
Eikä puhuja ujostele tai kuiskaile, vaikka aiheena olisi hiivatulehdus tai potenssiongelmat.

Uudenlaiset taidemuodot
Kännyköiden kuorten maalaaminen on taidetta. Soittoäänien tekeminen vaatii luovuutta, ehkä vain vähän, mutta silti. Meidän kannattaisi lähettää Euroviisuihin pelkkä kännykän soittoääni.
Ei menestyksemme siitä ainakaan huonommaksi muuttuisi.

Seurustelun helpottuminen
Ujo suomalainen ehdottaa ensitreffejä helpommin tekstiviestillä kuin kasvotusten.
Myös ikävä eroprosessi tehdään yhä useammin tekstarina. Tästä voi seurata noloja tilanteita, mikäli vastapuoli ei ole sattunut viestejään vähään aikaan tarkastamaan.

Mustasukkaisuuden leviäminen
Kysymys “Missä olet?” on kännykkäpuheluiden yleisin. Usein se tehdään vain tavan vuoksi, mutta yhtä usein mustasukkaisuudesta. Hotelli Virun rappusilta on useammankin kerran vastattu “Ylitöissä”. Kännykkävalehtelu on oma taiteenlajinsa.

Jatkuva action
Kännykän avulla voi aikataulun virittää äärimmilleen. Puhelimessa sovitaan viime tipassa viemiset, tuomiset ja tapaamiset. Uusi meno on tiedossa jo ennen kuin entinen on hoidettu. Ajankäyttö on niin tehokasta, että ihminen ehtii elää 80 vuoden elämänsä 50 vuodessa. Tosin elossa oleminen ja eläminen ovat kaksi eri asiaa.

Riippuvaisuus puhelimesta
Jokaisella on tuttava, joka vie kännykän mukaan vessaan ja suihkuun. Ettei mitään vain jää väliin. Eihän ihminen voi ottaa sitä riskiä, että joutuu huomaamaan maailman pyörivän entiseen malliinsa myös ilman minua.

Suomi-Ruotsi -talousottelu
Viis lätkästä, kun Nokia päihittää Ericcsonin 6-0. Svedupellet eivät pärjää,vaikka Sony pistäisi Ridgeen Pleikkarin. Jokaisesta Nokian neljännesvuosituloksen julkistamispäivästä on tehtävä yleinen liputuspäivä.

Suomen kielen kiduttaminen
Suuret kirjaimet ja välimerkit ovat harvinaisuuksia. Jopa yhdyssanat kirjoitetaan väärin, vaikka oikeinkirjoitus säästäisi merkkejä. Tekstiviesti-suomi on jakautunut lahkoihin, jotka vaihtelevat jopa saman kaupungin sisällä. Pian yhteiseksi kieleksemme muodostuu englanti, koska emme enää ymmärrä toistemme suomea.

Elämä muuttaa puhelimeen
Puhelimesta löytyvät kaverit ja työtoverit, kello, kalenteri ja muistettavat asiat. Palvelut lisääntyvät kaiken aikaa mobiilin elämäntavan yleistyessä. Pian ihmisen elämä on kokonaan kännykässä. Kun puhelin hukkuu, katoaa koko elämä.

Tavoittamattomuus statussymboliksi
Aluksi kännykkä oli statussymboli, pian on se, että ihmisellä ei ole kännykkää. Hänellä on varaa ja mahdollisuus olla halutessaan tavoittamattomissa. Vai luuletteko muka, että kuka tahansa voi soittaa Jorma Ollilan taskussa olevaan kännykkään?

Kulutustavaran käyttöiän lyhentyminen
Kuluttajaelektroniikan käyttöikä oli ennen seitsemän vuotta. Kukaan ei odota moista matkapuhelimelta. Vuoden takuuajastakin yritetään luistaa. Onneksi kännykkä on huipputekniseksi laitteeksi kohtuuhintainen. On outoa, että kohtalaisen sähköpartakoneen hinnalla saa kaksi modernia matkapuhelinta.

Ei kenttää
Suomen luonnon yleisimpiä puulajeja ovat kännykkämastot. Silti kuuluvuudessa on toivomisen varaa suurten kaupunkien ulkopuolella. Jätetään silti kuitenkin jonnekin päin Suomea parin neliökilometrin alue ilman kännykkäkenttää. Jossakin vaiheessa sellaiselle paikalle tulee sosiaalinen tilaus, uskokaa pois.

Maailma on mobiili

Operaattori vaihtuu, numero säilyy

Matkapuhelinnumeronsa voi ensi heinäkuusta alkaen säilyttää samana, vaikka vaihtaisi operaattoria. Viestintäviraston asiaa koskeva määräys astuu voimaan 25.7.

Puhelinnumeroiden sekoittuessa suuntanumero ei enää kerro, minkä operaattorin verkkoon on soittamassa. Puhelun hintaakaan ei enää voi päätellä, koska hinta määräytyy suuntanumerosta riippumatta sen mukaan, minkä operaattorin verkossa liittymä todellisuudessa on. Muutoksen myötä teleyritykset kuitenkin avaavat maksuttoman palvelunumeron, josta voi halutessaan tarkistaa, kenen verkkoon mikäkin matkapuhelinnumero kuuluu.

Motorolalta Linux-puhelin

Motorola aikoo julkaista Linux-puhelimen. Yhtiö toivoo Linuxin vapauden tuovan uutta intoa puhelinten ohjelmistokehitykseen. ”Tukemalla Linux-käyttöjärjestelmää ja Java-teknologiaa Motorola luo mahdollisimman avoimen ja joustavan ympäristön tuotekehitykselle”, sanoo varapääjohtaja Rob Shaddock.

Linuxilla toimiva Motorola A760 sisältää kameran ja monia kämmenmikron ominaisuuksia. Se tulee myyntiin aluksi Aasiassa.

Nokia mukaan TV-sarjaan

Nokia on kokeilee uusia markkinointimuotoja Yhdysvalloissa. Nokia ja Pepsi ovat pääsponsoreita työnimellä Live From Tomorrow tehtävässä televisioshow’ssa. Ohjelmassa ei ole lainkaan mainoskatkoja, mutta sponsorit ovat erittäin näkyvästi mukana juonessa. Ensi kesänä esitettävän sarjan tuottaja Michael Davies on parhaiten tunnettu Haluatko miljonääriksi -ohjelman jenkkiversiosta.

Nokia on aiemmin esitellyt tuotteitaan useissa elokuvissa, joukossa Matrix, Charlien Enkelit ja Minority Report. Sony Ericsson puolestaan on esiintynyt James Bond -elokuvissa.

Mobiiliviruksia tulossa!

Älykkäät matkapuhelimet tarjoavat uuden temmellyskentän viruksille. Mobiiliviruksia ei ole vielä juuri nähty, mutta niitä on väistämättä tulossa. Uusimpiin älypuhelimiin voi ladata ohjelmia internetistä, ja mukana voi tulla virus aivan kuten tietokoneeseenkin.

Saastunut puhelin voisi soittaa maksullisiin numeroihin tai lähettää tekstiviestejä eteenpäin. Japanissa virukset ovat jo soitelleet hätänumeroon.

Vanhat puhelimet eivät ole vaaravyöhykkeessä, ne ovat liian tyhmiä viruksen tarttua.

Mitä tapahtui puhelinkopeille?

Vielä 1990-luvun alussa HPY:llä oli lähes 5 000 yleisöpuhelinta, joukossa 250 puhelinkoppia. Samaan aikaan Sonera asensi Helsingin alueelle yli 1 000 yleisöpuhelinta.

Sitten tulivat kännykät. Vuodesta 1996 lähtien Elisa on vähentänyt noin 500-700 yleisöpuhelinta vuodessa. Puhelinkoppien määrä on pudonnut sadan paikkeille.

”Jäljellä olevat yleisöpuhelimet ja puhelinkopit sijaitsevat vilkkaasti liikennöidyillä paikoilla sekä sairaaloissa, joissa ei voi vielä käyttää vapaasti GSM-liittymää”, kertoo Elisan viestintäpäällikkö Maarit Kujala.

Tamperelaisen Soonin asennuspäällikkö Martti Vuorisen mukaan huonokuntoisimmatkin puhelinkopit voidaan kierrättää uusien alumiinituotteiden raaka-aineeksi. Käytöstä poistettuja puhelinkoppeja on myyty myös uusiokäyttöön muun muassa pystybaareiksi, kasvihuoneiksi ja ”nettikopeiksi” internet-surffausta varten. Tamperelainen Patria Ailon Oy hankki kaksi puhelinkoppia avokonttoriinsa, jotta työntekijät voivat soittaa rauhassa kännykällä.

Ja Suomessa kun ollaan, puhelinkopista on tietysti tehtävä saunakin. Puhelinkoppisauna on saanut myös Saunasäätiön hyväksynnän ja diplomin.

Housut suojaavat säteilyltä

Levi’s on ilmoittanut tuovansa markkinoille uuden säteilysuojatun version Dockers Mobile Pant -housumallista. Dockers S-Fit -housuissa on erillistasku mobiililaitteille ja sen sisäpuolella erityiskangas, joka estää säteilyn kohdistumisen kehoon. Puhelin voi silti olla yhteydessä tukiasemaan.

Levi’s on painottanut, ettei se väitä matkapuhelimien aiheuttavan terveysriskejä, vaan housut tuodaan markkinoille, koska tämänkaltaiselle tuotteelle on kysyntää. Housuja odotellaan vielä kauppoihin.

Kännykät pikatestissä

Bisnespuhelin
Siemens S55 on monipuolinen kolmitaajuuspuhelin, jossa on infrapuna- ja Bluetooth-liitännät. Näyttö on 256-värinen ja jättää hieman toivomisen varaa, mutta soittoäänet kuulostavat hyvältä ja käyttöliittymä on looginen. Miellyttävä näppäimistö ansaitsee erityismaininnan. Mukana kameraliitäntä ja sähköposti. Tästä hillityn näköisestä bisnesluokan puhelimesta ei puutu oikeastaan mitään.
Hinta: 445 e

Kuin televisio
Motorola T720i jakaa mielipiteitä jo läppäkuoresta alkaen. Sen paras ominaisuus on suuri ja tarkka näyttö, jonka kanssa on helppoa ottaa kuvia puhelimeen liitettävällä kameralla. Etuläpässä on toinen pikkunäyttö. Ominaisuuksia on paljon, eikä käyttöliittymä ole selkein mahdollinen, mutta sitä voi onneksi muokata. Soittoäänet ovat 16-äänisiä, mutta kuulostavat hivenen ponnettomilta. Joissakin liikkeissään puhelin on hitaahko.
Hinta: 420 e

Ei mene rikki
Nokian uutuuspuhelinta 5100 suojaa pehmeä muovikuori, joka estää pölyn ja vesiroiskeiden pääsyn sisuksiin. Puhelimen värinäyttö on todella kirkas ja sävykäs. Soittoäänet kuulostavat hyvältä, vaikka ovatkin ”vain” neliäänisiä. Sisäänrakennetun kaiuttimen avulla radion kuuntelu ja puhelut onnistuvat myös etäämpää.
Näppäimistö on hieman tunnoton ja virtanappula erityisen jäykkä. Puhelinta voi käyttää myös taskulamppuna ja kalorimittarina.
Hinta: 450 e

Klassikko
Edistyksellinen Sony Ericsson T68i on alkanut saada arvoisiaan kilpailijoita vasta viime aikoina. Ajan myötä puhelimen hinta on laskenut, vaikka ohjelmistoa on parannettu ja myös alkuperäinen hitaus on karissut. Toisaalta ikä näkyy Javan ja polyfonisten soittoäänten puuttumisena, vaikka värinäyttö, sähköpostit, MMS ja Bluetooth löytyväkin. Puhelin on jämäkkä, mutta näppäimistö naksuu häiritsevästi.
Hinta: 395 e

Kännykkä vaarantaa terveytesi

Liikenteessä
Hands Free -laitteen käyttö tuli pakolliseksi vuoden alusta. Liikenneturvan mukaan vuonna 2001 lähes kolmasosa autoilijoista joutui kuukausittain vaaratilanteeseen puhelimen vuoksi, alle 24-vuotiaista kuljettajista lähes puolet.
”Puhelimen käsittely ja puhuminen kuormittavat molemmat kuljettajaa ja pidentävät reaktioaikoja noin 0,5 sekuntia”, sanoo tiedotuspäällikkö Rolf Gabrielsson Liikenneturvasta.

Lentokoneessa
Amerikkalainen lentoturvallisuusjärjestö ASRS on listannut kymmeniä tapauksia, joissa matkapuhelimet ovat aiheuttaneet ongelmia lentokoneessa. Kiivaimmat kriitikot kuitenkin väittävät, että lentoyhtiöt ovat kieltäneet kännykät vain voidakseen rahastaa omilla puhelinyhteyksillään.

Räjäytystyömaalla
Matkapuhelimen säteily voi aiheuttaa sähköisen nallin räjähtämisen. Silti ainakaan Kampin linja-autoasemaa ei voi muotoilla tekstiviesteillä.
”Työmaalla käytetään nalleja, jotka ovat täysin tunteettomia sähköisille vaaratekijöille”, kertoo vastaava mestari Pekka Kotro SRV Viitoset Oy:stä.

Huoltoasemalla
Matkapuhelimen käyttö voi periaatteessa aiheuttaa kipinöitä ja tulipalon, joten osa huoltoasemaketjuista on kieltänyt sen.

Sairaalassa
”Sairaaloissa on alueita, joilla lääkintälaitteiden häiriintyminen voi suoranaisesti vaarantaa potilaan hengen” , kertoo HUS:n sairaalainsinööri Jukka Honkanen.
Erityisen paljon häiriötä aiheuttavat matkapuhelimet, jotka toimivat tai voivat toimia 900 MHz -verkossa. Monissa sairaaloissa henkilökunnalle on kuitenkin sallittu 1800 Mhz -verkossa toimivien yksitaajuuspuhelinten käyttö.

Pään vieressä?
Matkapuhelimen ja aivosyövän yhteydestä väitellään. Viime vuonna amerikkalainen tuomari hylkäsi Motorolaa vastaan nostetun syytteen, koska puhelimen yhteyttä syöpään ei ole todistettu. Ruotsalaistutkimuksen mukaan vanhat NMT-puhelimet olisivat vaarallisia, uudet GSM-puhelimet eivät.

Kännykkäkoodisto

Käsi, luuri, palikka. Rakkaalla lapsella on monta nimeä. Kokosimme kännykkäslangin perusteet, jotta tiedät mitä tapahtuu, kun räpäläät ridgen snuubia.

Aivoaapinen = Ohjekirja.

Antero = Antenni. Myös piippu ja töpö.

Batti = Akku. Myös löpö ja pakki.

Bluetooth = Tekniikka, jolla matkapuhelimet ja tietokoneet pystyvät viestimään keskenään ilman välikappaleita tai infrapunayhteyttä.

Bongot = Näppäimet. Myös snäggyt.

Bumerangi = Lähettää tekstiviestiin vastaus välittömästi.

Dami = Puhelimen esittelykappale.

Dena = DNA.

Erkki = Ericsson. Myös Erppa ja Ridge (Kauniit ja rohkeat -väännös: Eric’s son.)

Faxi = Tekstiviesti. Myös messu, svörde, tege, täky, koodi ja txt.

Flashari = Antennistaan vilkkuva matkapuhelin.

Föönata = Soittaa puhelimella.

Gerpsikone = GPRS-puhelin.

Gesmi = Matkapuhelin. Myös kapula, kenkä, luuri, käpälä ja käsi.

Gismo = GSM

GPS = Global Positioning System. Satelliittien lähettämiin radiosignaaleihin perustuva paikannusmenetelmä, jolla voidaan määritellä sijainti jopa metrin tarkkuudella. Ei toimi sisätiloissa, koska paikannus vaatii esteettömän yhteyden vähintään kolmeen satelliittiin.

Halko = Isokokoinen kännykkä.

Heivata = Kirjoittaa. Myös nakutella.

Hooäffä = Hands Free.

Jouata = Soittaa toisen matkapuhelimeen vain yksi soitto niin, että vastaanottaja näkee numeron. Myös killeri, piippaus, ykkönen, häläri, pommittaa ja fliitti.

Jurrimalli = Nokia 5210, joka kestää tiputtelua sekä kosteutta. Käytetään myös puhelimesta, joka ostetaan käytettynä.

Kommari = Nokia Communicator.

Koodata = Soittaa tai lähettää tekstiviesti.

Kortsu = Kännykän suojakotelo. Myös roiskeläppä.

Kännykät tulessa = Pitää yhteyttä.

Lastu = Sim-kortti. Myös simmi.

Letukka = Kännykän laturi.

Matsku = Matopeli.

MMS = Multimedia Messaging Service. MMS-viestit voivat sisältää esim. kuvia, grafiikkaa, tekstiä tai audioklippejä.

Noksu = Nokia. Myös Nuukia ja saapas.

PUSH-palvelu = Kännykän käyttäjälle lähetetään tietoja tiettynä aikana kertatilauksen perusteella. Push-palveluina saa esimerkiksi uutisia.

Raudanvalmistaja = Matkapuhelimen valmistaja.

Rällä = Radiolinja.

Snuubi = Valikko.

Snäslu = Näppäinlukko.

Soittaa taskuun = Soittaa kännykkään.

Säteillä = Vilkkua.

Telkkari = Puhelimen näyttö.

Vasaramalli = Iskunkestävä puhelinmalli, esim. Nokia 5210.

Venttikymppi = Nokia 2110

Vibraattori = Värinähälytin.

Lähteet: Kasesniemi & Rautiainen: Kännyssä piilevät sanomat, Paunonen & Paunonen: Tsennaaks stadii, bonjaaks slangii -sanakirja, Antero heittää hälärin -kännykkäopus, Radiolinja, Sonera, Kama.

Tekstiviestin lyhyt oppimäärä

AP Aamupäivällä.
ATM At the moment.
AUT? Are you there?
BTW By the way.
BBL Be back later, palaa myöhemmin asiaan.
CU@2 Nähdään kahdelta!
E Ei.
EHT Et halua tietää.
EKL Ennen kuulematon lyhenne.
EME Ei mahdu enempää. Kertoo viestin lopussa, että viestistä jäi asiaa pois.
ETOS En todellakaan osaa sanoa.
F2T? Free to talk?
G2G Got to go.
GR8 Mahtavaa.
HK Henkilökohtainen.
IC Ymmärrän.
JAM Just a moment.
ÔK Ok.
K Kyllä, selvä.
MisO? Missä olet?
MRS Minä rakastan sinua.
NAN No answer needed.
OPM Oma pullo mukaan.
PITA Pain in the ass.
SOMU Soita mulle.
TJS Tai jotakin sellaista.
TMY Tule meille yöksi.
TSE Tai sitten ei.
TT Terkkuja tutuille.
VST Vastaa!
ÄK Älä kysy.
@osoite Sähköpostiosoite.
2day Tänään.
2L8 Too late.
2morra Huomenna.
(*^_^*) Ujostuttaa.
<H> Halaus.
:-=))) Kirjoittaja on mahdottoman iloinen tai reilusti ylipainoinen.
:-D Kirjoittaja nauraa ääneen.
(Ô’)y-~~~ Kirjoittaja on tupakalla.
:-p~~~~ Kirjoittaja kuolaa.
:-)><////> Kirjoittajalla on 1970-luvulla pöllitty kravatti.
:´-( Kirjoittaja on surullinen.
C8<] Darth Vader.
/:=I Adolf Hitler.
:(8) Possu.
~~-===I Kynttilöitä.
@->-,— Ruusu.
>[] Televisio.
øøø Satiaisia.
())=) Lasillinen viiniä.
c(_) Tuoppi.
:-o Suuri hämmästys.
:-p Kirjoittaja näyttää kieltä ja kokee vahingoniloa.
{{(>_<)}} Kauhea kankkunen.
:-)8 Rusetti kaulassa; kirjoittaja on hyvin pukeutunut.

Lähde: Jyrki J. J. Kasvi: Tekstarimania

Tavoittamattomat - Kun kännykkä ei kahlitse elämää

Heitä on, mutta ei paljon. ihmisiä, jotka eivät tiedä mitään sim-korteista, ennakoivasta tekstinsyötöstä, logojen tilaamisesta ja ainaisen saavutettavuuden onnesta. Miksi nuori ihminen sanoo ei kännykälle?

Mielenosoitus
Jyrki Pynnönen, 38 vuotta, Luontoliiton toimistosihteeri.
“En tarvitse kännykkää, kun töissä ja kotona on lankapuhelimet. Kännykättömyys on muodostunut jo periaatteelliseksi mielenilmaisuksi. Töistäkin olisin saanut kännykän, mutten ottanut. Minulle sopii, etten ole jatkuvasti tavoitettavissa. Haittaa matkapuhelimen puutteestani on eniten kavereille. He valittavat, ettei minua saa kiinni aina, kun haluaisi.”

Turha kapistus
Lari Karreinen, 22 vuotta, opiskelija.
“Kännykkä sitoo ihmistä. Se on vähän kuin tv:n kaukosäädin. Ilman sitä pärjää loistavasti, mutta kun siihen tottuu, ei voi elää ilman. Kännykättömän elämä on paljon vapaampaa, kun ei tarvitse olla tavoitettavissa. Harmittaa, että jouduin vastikään ottamaan SPR:n vapaaehtoistyöni takia kännykän, mutta käytän sitä mahdollisimman vähän. Aina kun vastaan puhelimeen, se tietää töitä.”

Kirjoittelu kunniaan
Anna, 27 vuotta, graafikko.
“Inhoan puhelinta. Sitä paitsi olen liian ‘mobiili’ matkapuhelimelle. Olen työskennellyt Slovakiassa ja asunut Brasiliassa. Nautin siitä, ettei ole tarvinnut kuljettaa mukana tiiliskiveä, joka ei välttämättä edes toimi kaikissa maissa. Suurin osa ystävistäni asuu USA:ssa, joten kommunikointi hoituu parhaiten netin välityksellä. Parasta on, kun ei tarvitse vastata kellekään, ja puhelimen soitto ei häiritse julkisissa liikennevälineissä, leffassa tai ystävien seurassa. Haen graafikon töitä New Yorkista. Ilman puhelinnumeroa työhakemus heitetään suoraan roskiin, joten olen joutunut käyttämään ystäväni numeroa. Kun on pakko soittaa, joudun menemään ulos etsimään lähimmän julkisen puhelimen.”

Liikaa sähköä!
Miia, 24 vuotta, opiskelija.
“En halua olla koko ajan erilaisten sähköä ja säteilyä mahdollisesti levittävien kojeiden ympäröimänä. Mikään ei ole saanut minua vakuuttuneeksi kännykän käytön haitattomuudesta. Tämä myös jonkin sortin vastalause nykyajan materialismia ja kulutuksen ylikorostumista vastaan. Saan tyydytystä omien periaatteiden – mahdollisimman vähän koneita ja kulutusta, jos ne vain ovat mielekkäällä tavalla vältettävissä – noudattamisesta.”

Erottautuja
Tatu Westling, 22 vuotta, opiskelija
“Tämä on ekonominen tapa erottautua. Se on opiskelijoiden keskuudessa niin poikkeuksellista, että moinen herättää huomiota. Ei tarvitse olla sosiologi ymmärtääkseen hyödyt. Kännykättömyyteni on myös kapinaa tiedotusvälineiden sekä liikemiesten mobiili-ristiretkeä vastaan. Paatuneelle markkinaliberalistille tekee pahaa ylläpitää teleyhtiöiden oligopolia. Vilkaisu Soneran osavuosikatsaukseen paljastaa, ettei ahnehtimisessa ole kainosteltu. Lisäksi kännykättömyyteni takaa sen, että ollessani ihmisten kanssa tekemisissä voin keskittyä heihin sataprosenttisesti. Kännykätön saa myös olla tavoittamattomissa. Se on luksusta näinä aikoina.”

7 kommenttia

E-Kromosomi

3.3.2003 13:13

No, ehkä räjähdystyömaalla, jossa käytetään radiolla laukaistavia sähkonalleja, mutta bensa-asemalla? Olen itsekin nähnyt monella asemalla kännykän kuvia punaiset rastit päällä, ja selitys on ollut räjähdys vaara. Tämä ei kuitenkaan pidä paikkaansa. Polttoaine ei missään tilanteessa ole kosketuksissa pumppulaitteiston elektroniikan kanssa. Kännyköiden käyttö on kielletty, jottei laskutuksessa tulisi virhettä.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Irmeli eläin

5.3.2003 16:59

Minusta on huvittavaa miten ihmiset kuvittelevat kännykän käyttäjän haluavan olla jatkuvasti tavoitettavissa tai kykenemätön tavoittamattomuuteen. Itse unohtelen kännykkääni alvariinsa äänettömälle. En ota sitä myöskään joka paikkaan mukaan. Tavoittamattomuus ja tavoitettavuus ovat omia valintojani, kännykän kanssakin :)

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Sorvino

6.3.2003 15:57

voi hyvänen aika. "Työhakemuksiin ystävien numero" ,"Aina kun minun täytyy soittaa, menen ulos etsimään julkista puhelinta. " Ihan turha yrittää uskotella, että oma elämä on helpompaa pelkän netin avulla. Myöntäisi vain, että tahtoo osoittaa mieltään.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

sepiyuyio

4.5.2005 15:18

Kännykät ovat sen takia kiellettyjä huoltoasemilla, koska jos kännykän akku on huonosti kiinni ja tekee kipinän. Kipinä voi sytyttää ilmassa mahdollisesti olevan höyrystyneen bensiinin.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

marko123

3.1.2007 13:19

Erittäin mielenkiintoinen ja hauska artikkeli! Mainittiinko teksissä kuinka paljon ihmiset käyttävät aikaa kännyköiden etsimiseen? Helppoahan se on jos tietää mihin luurin on jättänyt ja varsinkin jos se on jäänyt auki. Entä kun akku on loppunut ja ei mitään tietoa missä kalikka mahtaa olla...

Tällä hetkellä juuri sellainen tilanne, eikä ole muuten ensimmäinen kerta! Huomaa kyllä miten riippuvaiseksi tähän palikkaan on tullut ja miten paljon päänvaivaa sen kadottaminen voi tuottaa.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kännyköissä riskejä

18.2.2008 16:20

Kännykän säteily sisältää riskejä ihmiskeholle ja ihmisen biokentälle. Eräs tuttavani kertoi, että hän ei ole nukkunut kahteen viikkoon juuri ollenkaan ja oli hyvin väsynyt. Hän kokeili sitä, että ottaa kännykästä akun irti yön ajaksi. Myöhemmin kun tapasin hänet, hän kertoi, että heti kun hän otti kännykästä akun irti yön ajaksi, hän alkoi nukkumaan tosi hyvin yöt. Herätyskellonakin kannattaa siis käyttää mieluummin perinteistä paristoherätyskelloa kuin kännykkää.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Jussinaattori

19.6.2010 16:10

Uskallan väittää, että jos kännykässä on akku kiinni niin hyvin, että luuri ylipäätään toimii, se tuskin kipunoi. Bensamittarin mittauselektroniikka on peltivaippojen sisällä ja sen häiriytyminen on nykyään niinikään epätodennäköistä. Kännykän tuottamat säteilymäärät eivät riitä sellaisenaan tuottamaan kipinöintiä.

Taitaa olla psykologinen juttu tuo nukkuminen. Toki kännykän sammuttaminen yöksi on silloin yksinkertainen ratkaisu. Itse pidän kännykkää aina lähellä ja yleensä sammutan tai laitan äänettömälle vain pakottavissa tilanteissa. Mistä päästään tavoitettavuuteen. Jos todella haluan olla tavoittamattomissa, sammutan luurin kokonaan. Sillä selvä.

Nykyluureissa säteilymäärät ovat pieniä, watin murto-osan luokkaa, ja antennit ovat ns. ympärihäiritseviä. Keho peittää kerralla yleensä enintään 50% antennin säteilykuviosta. Vanhoissa NMT-käsikapuloissa oli lähetystehoa useita watteja, muistaakseni kiinteästi asennettavissa sekä kannettavissa salkkumallisissa laitteissa jopa 20. Pätee sama juttu kuin digi-TV:ssäkin. Murto-osalla tehosta pärjää, kun lähetteen voimakkuus ei ole suorassa korrelaatiossa informaatioon, niinkuin analogisissa järjestelmissä. Kännykän seistessä käyttämättä, lähetin toimiin harvakseltaan jokusen sekunnin murto-osan ajan, lähinnä linkkiasemaa vaihdettaessa.

Kännykkä ei "levitä sähköä" eikä siitä lähtenyttä säteilyä jää mihinkään olemaan pysyvästi muuten kuin lämmön muodossa. Se on kaiken energian tie. Todennäköisesti menemällä tunniksi ulos auringonpaisteeseen saa suuremman annoksen säteilyä, kuin minkä kännykkä lähettää puheluajan ulkopuolella koko päivänä.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi