Kännykkäsovellus paljastaa: Vincent van Gogh oli värisokea?

Japanilainen näköaistiasiantuntija on vakuuttunut siitä, että taiteilija Vincent van Gogh oli värisokea.

Vasemmalla normaalin näköaistin versio Vincent van Goghin työstä Tähtikirkas yö (1889). Oikealla versio, jollaisena värisokea näkee teoksen.
Vasemmalla normaalin näköaistin versio Vincent van Goghin työstä Tähtikirkas yö (1889). Oikealla versio, jollaisena värisokea näkee teoksen.

Hollantilainen taidemaalari Vincent van Gogh (1853–1890) tunnetaan arkailemattomasta värien käytöstään. Häntä pidetään yhtenä tärkeimmistä eurooppalaisista kuvataiteilijoista. Kuka olisi uskonut, että van Gogh saattoi olla värisokea?

Japanilainen näköaistiasiantuntija Kazunori Asada on kehittänyt Chromatic Vision Simulator -kännykkäsovelluksen, joka paljastaa sen, millaisena värisokeat ihmiset näkevät valokuvat. Sovellus on ladattavissa App Storesta, ja sen saa myös Android-puhelimiin.

Asada huomasi van Goghin töissä merkkejä värisokeudesta alun perin Japanin Hokkaidossa, jossa hän oli pitämässä puhetta väriaistin häiriöistä. Asada tarkasteli van Goghin töitä näyttelyssä, jossa niitä esiteltiin eri valaistuksissa. Valojen tarkoituksena oli osoittaa, millaisena taideteokset näyttäisivät sellaisille ihmisille, joiden väriaisti on tavalla tai toisella häiriintynyt.

Kun Asada tutki van Goghin töitä eri valaistuksissa, hän huomasi niissä eroavaisuuksia. "Tavallisissa" van Goghin töissä eri värit kulkevat erikoisella tavalla rinnakkain, ja toinen väri saattaa alkaa toisesta tökerösti. Väriaistin häiriöitä simuloivassa valaistuksessa värien yhteensopimattomuus ja viivojen karkeus kuitenkin katosivat, ja maalaukset näyttivät paljon tasaisemmilta ja hienovaraisemmilta.

Van Goghin erikoinen maalaustyyli saattoikin siis johtua siitä, että hän oli värisokea. Asiaa on spekuloitu ennenkin. Van Gogh suosi töissään keltaisen, vihreän ja sinisen sävyjä. Tämän vuoksi on epäilty, että hän olisi voinut olla punasokea. Asada keskusteli van Goghista punasokean maalariystävänsä kanssa. Ystävä oli jo pitkään ollut vakuuttunut van Goghin värisokeudesta ja kommentoi Asadalle: "Me värisokeat pystymme ymmärtämään paremmin hänen töitään."

Useissa tapauksissa värisokean versio van Goghin töistä näytti myös väriensä puolesta paremmalta verrattuna siihen, millaisena "tavalliset" ihmiset näkevät maalauksen. Tämä innoitti Asadaa kehittämään kännykkäsovelluksen, jolla kuka tahansa voi tutkia asiaa lähemmin.

Asada muistuttaa, ettei hänen sovelluksensa värisokeussuodatin ole täysin tarkka. Se kuitenkin toimii hyvänä pohjana töiden arvioimisessa.


Lähteet: Asadan blogikirjoitus, Huffington Post, Mashable

1 kommentti

Ishihara

30.8.2012 00:57

En näe kuvien välillä mitään eroa.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi