Maailman ensimmäinen kännykkävirus, Cabir, löytyi kesäkuun puolivälissä. Sen tekijät halusivat osoittaa kännyköiden haavoittuvaisuuden viruksille. Cabir päätyi välikäden kautta F-Securelle, jonka mobiiliyksikkö testasi viruksen toimintaa pommisuojassa, jottei virus vahingossakaan pääsisi leviämään. Harmittomaksi osoittautunut Cabir on kuitenkin ensi askel kohti pirullisempia mobiiliviruksia.
“Viruskirjoittajat kopioivat ja kehittävät aikaisempia virusohjelmia haitallisemmaksi. Tulevaisuudessa viruksen saastuttamat puhelimet saattavat esimerkiksi lähettää tekstiviestejä luetteloon tallennettuihin numeroihin. Teknisesti se on mahdollista ja sallittua puhelinten käyttöjärjestelmässä”, kertoo Matias Impivaara F-Securesta.
Kiusanteon lisäksi uhkakuvana on uusi rahanansaintimalli. Viruksen saastuttama puhelin kun voidaan ohjelmoida soittamaan virustehtailijoiden hallinnoimiin maksullisiin puhelimiin. Seuraava kysymys on, kuka maksaa.
Eipä aikaakaan, kun viruksentorjuntaohjelmat ja palomuurit ovat kännyköissä arkipäivää, mahdollisesti jo muutaman vuoden päästä. F-Securekin tuo markkinoille ensimmäisen matkapuhelinten anti-virusohjelman syksyllä ja on tehnyt yhteistyötä operaattoreiden kanssa tulevaisuuden virusten kitkemiseksi.
“Cabir-virus oli päänavaus ja se antaa vauhtia virusten kehitykselle.”
Mutta miten kännykkävirus leviää? Lähes jokaisessa uudessa puhelinmallissa olevan langattoman Bluetooth-toiminnon avulla. Bluetooth toimii kymmenen metrin säteellä, eli tunti Stockmannin lauantairuuhkassa voi saastuttaa helposti yli tuhat puhelinta.
5 kommenttia
makki
20.7.2004 11:20
"Bluetooth toimii kymmenen metrin säteellä, eli tunti Stockmannin lauantairuuhkassa voi saastuttaa helposti yli tuhat puhelinta."
Tämän vuoksi ei kannata pitää bluetoothia päällä muulloin kun sitä tarvitsee...
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
_____
23.7.2004 21:44
[LAINAUS]makki kirjoitti 20.07.2004 klo 11:20:
"Bluetooth toimii kymmenen metrin säteellä, eli tunti Stockmannin lauantairuuhkassa voi saastuttaa helposti yli tuhat puhelinta."
Tämän vuoksi ei kannata pitää bluetoothia päällä muulloin kun sitä tarvitsee...[/LAINAUS]
Törppö!! Voisikohan mahdollisesti virus aktivoida kyseisen toiminnon?!?!
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
leothas
26.7.2004 00:19
käsittääkseni blue-tooth vaati aina parin toimiakseen - siis jos toinen laite täytyy olla vastaanottamassa toisen lähetystä. Jos vastaanottotila ei ole päällä, ei synny myös yhteyttäkään.
Niinpä, jos saastumattomassa koneessa ei ole vastaanotto päällä, ei siirry viirusta
turhaa vouhotusta. Tosin viirukset, jotka lähettävät sms-viestejä voisivat olla todella ärsyttäviä.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
kefe
28.7.2004 13:33
[LAINAUS]_____ kirjoitti 23.07.2004 klo 21:44:
Törppö!! Voisikohan mahdollisesti virus aktivoida kyseisen toiminnon?!?![/LAINAUS]
Paraskin törppö... Ei voi.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
samppus
30.7.2004 11:01
TÖRPPÖ!? mitenköhän virus pääsee aktivoimaa bluetoothin jos se ei saa mitäänkautta yhteyttä puhelimeen bluetoothin ollessa kiinni?!?
Vastaa kommenttiinmieti ennenku puhut tyhmiä
Vastaa kommenttiin