"Kaikki keksinnöt on jo keksitty", pamautti USA:n patenttitoimiston johtaja Charles Duell vuonna 1899. Well, Charles, jos suomalaisilta kysytään, höpö höpö. Suomalaiset jättivät viime vuonna yli 2200 uutta patenttihakemusta. 2100 niistä hyväksyttiin. Asukaslukuun suhteutettuna määrä on maailman neljänneksi suurin. Tuotteliaisuus kannattaa: yhdysvaltalaismittarin mukaan vain yksi keksintö viidestätuhannesta on helmi.
“Monista suurista keksinnöistä nähdään vasta unta. Edessä ovat tehokkaammat HIV-rokotteet, syöpälääkkeet ja nanoteknologia”, toteaa Suomen Keksintösäätiön toiminnanjohtaja Juha Jutila.
Niitä odotellessa.
Sähködildo
Vibraattorin isä on amerikkalainen George Taylor, joka sai ideansa ruotsalaisen Gustav Zanderin hierontalaitteista ja japanilaisten geisha-kuulista. Vuonna 1869 lanseeratun hoitopöydän energia tuli höyrykoneesta ja käyttö tapahtui lääkärin valvonnassa. Ensimmäinen patteridildo rakennettiin Ruotsissa 1875, ja sen kaupallisti englantilainen lääkäri Joseph Mortimer Granville. Tukankuivaajan ja iskuporan yhdistelmältä näyttänyt vehje oli yksi ensimmäisistä kotitaloussähköllä toimivista laitteista. Johdottoman dildon suunnitteli Jon H. Tavel vuonna 1966.
Lähde: Peter Englund: Hiljaisuuden historia (WSOY)
Stringit
Kaiken takana on miehen takamus. Kankkujen julkinen esittely oli trendikästä vuosisatoja sitten Afrikassa. Muotisuunnittelija Rudi Gernreich oli ensimmäinen, joka marssitti naisten string-bikinit catwalkeille. Vuosi oli 1974 ja muoti levisi Brasilian rannoille. Eurooppa ja USA rohkaistuivat 1980-luvulla.
Lähde: www.fashion-era.com, www.inventors.about.com.
Hanaolut
Oluen annostelu terästynnyreistä hiilihappopaineella keksittiin Englannissa 1960-luvun alussa. Ratkaisevan suutintekniikan tynnyrin ja hanan väliin keksi on australialainen Roy Barnes, jonka mukaan tynnyrin kaula nimettiin “Barnes Neckiksi”. Suomeen hanoja alettiin asentaa vuonna 1964. 30 litran terästynnyrit vakiintuivat käyttöön vuonna 1969.
Lähde: www.nickelinstitute.org, Hartwallin panimomestari Ilkka Hyttinen.
Laatikkoviini
Viinien tarjoilu laatikosta perustuu jenkkiyhtiö Schollen bag-in-box-tekniikkaan. William R. Schollen vuonna 1955 keksimä pakkaustyyli tarkoitettiin alunperin rikkihappoakuille. Ilmatiiviitä pusseja sovellettiin pian myös maidon ja ruoan pakkaukseen. Ensimmäiset laatikkoviinit Scholle esitteli Australiassa 1971. Bag-in-box on maailman nopeimmin kasvava viininpakkausmuoto.
Lähde: Alko, www.scholle.com.
Peilipallo
Peilipallon esi-isä keksittiin jo Ranskan vallankumouksessa, kun liberaalit kapinalliset ripustivat juhlasaliensa kattoihin lasisia palloja muistoksi legendaarisen kokoushuoneensa valaistuksesta. Ensimmäiset nykymuotoiset sirpalepallot välkkyivät elokuvassa Casablanca (1942). Hitti pallosta tuli 1960-luvun lopulla, kun se omittiin diskovaloefektiksi.
Lähde: professori Markku Henriksson, HY, www.prosoundweb.com.
Pöytäfutis
Krediitit pöytäfutiksen synnystä annetaan useimmiten ranskalaiselle Lucien Rosengartille (1880-1976), joka kehitti pelin Citroënin tehtailla työkaveriensa iloksi 20-luvulla. Boksista tuli hitti toisen maailmansodan jälkeen, kun sillä alettiin kuntouttaa sotaveteraaneja.
Lähde: www.foosball.com.
Ehkäisylaastari
Ortho-McNeil-lääkeyhtiö lanseerasi maailman ensimmäisen ehkäisylaastarin vuonna 2002. Laastarin keksinnöllinen ansio on tasaisesti hormoneja vapauttava mekanismi, mutta itse hormonaalisen ehkäisyn krediitit kuuluvat pillerien isille Gregory Pincukselle ja Carl Djerassille.
Lähde: Lääketeollisuus ry:nviestintäjohtaja Erkki Alanko, www.tohtori.fi, www.orthoevra.com.
Katumuspilleri
Ennen 1980-lukua katumus hoidettiin kourallisella e-pillereitä. Kanadalainen A. Albert Yuzpe keksi vuonna 1974 oman kaksiosaisen menetelmänsä, joka tuli markkinoille vasta vuonna 1984. WHO:n rahoituksella syntynyt Ho & Kwan -menetelmä supisti lääkkeen yhteen tehokkaampaan ja turvallisempaan pilleriin 1998.
Lähteet: Lääketeollisuus ry:n viestintäjohtaja Erkki Alanko, www.dotpharmacy.co.uk.
Pelikonsoli
Maailman ensimmäinen pelikonsoli on Magnavox Odyssey. Amerikkalaistunut saksalainen Ralph H. Baer keksi sen jo 1960-luvulla, mutta yksikään TV-yhtiö ei uskaltanut lähteä leikkiin. Kun peli vuonna 1972 vihdoin lanseerattiin, sen mukana tuli varmuuden vuoksi pelimerkkejä ja kortteja.
Lähde: Mikko Heinonen, www.pelikonepeijoonit.net.
Rasvaimu
Historian ensimmäiset imut, siihen aikaan rasvamuotoilut, teki italialainen gynekologi Giorgio Fisher vuonna 1974. Ranskalainen plastiikkakirurgi Yves-Gerard Illouz tajusi puuhan taloudelliset mahdollisuudet ja esitteli operaation suurelle yleisölle vuonna 1977. Omat krediitittinsä ansaitsee myös jenkki Jeffrey Klein, joka siirsi rasvaimun kokonukutuksesta paikallispuudutukseksi ja pienensi imuputket kahdeksasta kahteen millimetriin.
Lähde: Professori Rolf Nordström, www.plasticsurgery.com, www.inventors.about.com.
Nikotiinipurkka
Ruotsin hallitus päätti 1960-luvulla selvittää, miten tupakoivat laivastomiehet kestävät sukellusveneissä pidempään ilman sätkää. Tutkijaksi palkattiin lääkeyhtiö Pharmasian Ove Fernö. Fernö keksi suun limakalvoille nikotiinia erittävän korvikepurkan, joka patentoitiin vuonna 1978. Ensimmäiset Classic-Nicorettet myytiin Sveitsissä.
Lähde: Lääketeollisuus ry:n viestintäjohtaja Erkki Alanko, Nicorette tuotepäällikkö Kirsti Otterström.
Silikonirinnat
Japanilaiset prostituoidut käyttivät silikoni-implantteja jo toisen maailmansodan aikana. Kaupallista plastiikkakirurgiaa niistä teki amerikkalainen Thomas Cronin vuonna 1962. Turvalliseksi luullut ensimmäiset implantit levisivät 1980-luvulla käsiin, ja Cronin maksoi korvaukset yli 170 000 naiselle.
Lähde: www.breast-augmentation-resource.com, Professori Rolf Nordström.
Tekstiviesti
Suomalainen Matti Makkonen, Posti- ja telelaitoksen virkamies, keksi ”tekstinäpeltämisen” vuonna 1982. Framtiden av mobilkommunikation -seminaarissa oli tylsää, ja Makkonen sai idean hiljaisesta viestinnästä myös hankalissa paikoissa. Kesti muutaman vuoden, ennen kuin Kööpenhaminalaisessa pizzeriassa syntynyt heitto lämmitti myös laitevalmistajat.
Lähde: HS Verkkoliite
Sähköposti
Ennen Ray Tomlinsonia ja vuotta 1971 sähköpostia saattoi lähettää vain yksittäisten verkkojen sisällä. Tomlinson yhdisti verkot toisiinsa ja lisäsi osoitteisiin paikasta kertovan @-merkin.
Lähde: www.livinginternet.com, professori Hannu Kari.
Tosi-TV
Jos tosi-tv määritellään viihteeksi, jossa provosoidaan tavallisten ihmisten tunteita, alan pioneeri on jenkkiohjelma Cops (Lain nimessä). Mediamoguli Rupert Murdoch keksi sarjan tuottamaan helppoa rahaa tuoreelle Fox-kanavalleen vuonna 1987. Kunnia ihmisten sulkemisesta häkkiin menee ruotsalaisen SVT:n Expedition Robinsonille vuodelta 1997. Alan varsinaiseksi pioneeriksi on ehdotettu myös Graig Gilbertiä, jonka vuonna 1971 kuvaama An American Family teki Loudien perheen avioerosta ja homopojasta julkista hupia.
Lähde: dosentti Veijo Hietala, www.en.wikipedia.org, www.thelouds.com.
Piilolinssit
Leonardo da Vinci luonnosteli sarjan piilolaseja jo vuonna 1508. Ensimmäiset siedettävät lasiversiot teki saksalainen lasinpuhaltaja F. E. Müller vuonna 1887. Nykyiset muoviläpyskät syntyivät tsekkiläisen kemistin Otto Wichterle käsistä vuonna 1960.
Lähde: www.contact-lenscouncil.org.
MP3-soitin
MP3-tekniikasta käy kiittäminen saksalaista Fraunhofer Institutia ja miestä nimeltä Karlheinz Brandenburg. Vuonna 1987 alkanut musiikinpakkausprojekti sai patentin vuonna 1989, mutta itse soittimen valmistus floppasi. Ensimmäinen toimiva MP3-soitin on vasta Tomislav Uzelacin nimissä vuodelta 1997. Lopullisen pankin räjäyttivät jenkkiopiskelijat Justin Frankel ja Dmitry Boldyrev, jotka liittivät MP3:n Windowsiin juuri ennen Napsteria vuonna 1998.
Lähde: www.iis.fraunhofer.de, www.inventors.about.com.
10 kommenttia
Sinebryn
3.3.2005 16:36
Kun tuossa ylempänä on kaupallinen linkki silikonirinnoista, niin ehkä on tasapuolisuuden nimissä syytä kertoa aiheesta myös toisesta näkökulmasta.
Vaikka silikoni-implantteja on myyty Suomessa jo yli 35 vuotta, ne on silti asennettu 2,6 miljoonasta naisestamme vain 3000 - 4000:lle kosmeettisista syistä. Monissa maissa silikonien myynti on jo kielletty.
Syövän takia rintansa menettäneille ei yleensä suositella silikoneja suurten terveysriskien takia. Heille voidaan rakentaa rinnan korvike esimerkiksi niin sanotulla Tram-leikkauksella käyttämällä omaa alavatsan kudosta ja osaa suuresta selkälihaksesta.
Lainauksia tutkimustuloksista:
"Rintaimplanttien valmistaja McGhanin tutkimuksessa 71 prosentilla rintojen suurennusleikkauksessa olleista ja 84 prosentilla rinnan poiston jälkeen operoiduista naisista todettiin vähintään yksi komplikaatio ensimmäisen neljän vuoden sisällä.
Komitean jäsenet olivat huolestuneita korkeista komplikaatioluvuista. Niihin kuuluivat muun muassa kovat kivut, implanttien rikkoutuminen ja kapseloituminen sekä myöhempien korjausleikkausten ja implanttien poistoleikkausten suuri määrä."
U.S. Food and Drug Administration (FDA)
"Vaikka tutkitut rintaimplantit hankkineet naiset olivat suhteellisen nuoria, heillä oli monta kertaa muissa leikkauksissa olleita saman ikäisiä naisia suurempi todennäköisyys kuolla muun muassa keuhkosyöpään, keuhkotulehdukseen ja aivosyöpään. Myös esimerkiksi päätyminen itsemurhaan oli heillä peräti neljä kertaa yleisempää kuin muilla.
Rintaimplantit hankkineilla naisilla oli yli kaksi kertaa muita saman ikäisiä naisia enemmän mm. vatsasyöpää, genitaalialueen syöpää ja verisyöpää. Rikkoutuneet ja vuotavat silikoni-implantit lisäävät merkittävästi tuskallisia ja lamauttavia autoimmuunisairauksia sekä esimerkiksi fibromyalgiaa eli pehmytkudosreumaa."
Epidemiology ja Journal of Rheumatology
Valokuvia silikoni-implanttien aiheuttamista vakavista terveysongelmista:
http://www.silikonitieto.net/artikkeli.phtml?ID=9
(Yllä olevan linkin kuvat eivät sovi herkille ihmisille)
Naisten kokemuksia rintaimplanteista ja niiden riskeistä:
http://www.silikonitieto.net/artikkeli.phtml?ID=8
Erittäin huolestuttavaa on myös seuraava asia:
"Tutkimuksessa todettiin, että vain 40 % silikoni-implantit hankkineista naisista oli saanut tarpeellisen määrän tietoa ennen leikkaustaan."
Annals of Plastic Surgery
Huijataanko naisia vaarallisiin leikkauksiin ja altistumaan implanttien usein myöhemmin aiheuttamille vakaville komplikaatioille väittämällä riskejä todellista pienemmiksi?
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
Sinebryn
3.3.2005 16:39
Linkit eivät jostain syystä tulleet ihan kunnolla. Naisten kohtaloita ja valokuvia silikoneista on mahdollista päästä katsomaan myös etusivun kautta:
www.silikonitieto.net
Sivun puolivälistä löytyvät otsikot:
Valokuvia leikkauksista
Vastaa kommenttiinSilikonirinnat ja riskit / Kokemuksia
Vastaa kommenttiin
nnn
3.3.2005 22:15
Kööpenhaminalainen kirjoitetaan pienellä, saatana.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
A-kuppi
4.3.2005 12:25
Sinebryn hei, tiesitkö että tukimuksissa on selvästi todettu myös jäätelön myynnin lisäävän hukkumiskuolemia? (Kesä:)
Mietitäänpä, millaiset naiset kosmeettisista syistä haluavat silikonit? yhteisiä tekijöitä varmaan huomionhakuisuus, tarve miellyttää muita...
Vastaa kommenttiinEhkä tällaisilla naisilla on "tyyppivikana" elämäntapa, joka altistaa sairauksille. "Kun muutki polttaa/juo/hyppää kaivoon niin minä myös, ehkä ne sit tykkää musta enemmän.". Vilkas sukupuolielämä useiden partnereiden kanssa lisää riskiä sukupuolitauteihin, mikä lisää riskiä genitaalialueen syöpiin. Jos itseään ei pysty ilman implantteja rakastamaan, ja kun kun tissien jälkeen on yhä vaan sama oma itsensä, -> itsemurha?
Perhe, jossa kasvatetaan muiden hyväksyntää janoavia, omassa kropassaan viihtymättömiä tyttöjä/naisia ei varmaan ole sieltä tasapainoisimmasta päästä jne.
Vastaa kommenttiin
kaskaskas
12.3.2005 16:40
[LAINAUS]A-kuppi kirjoitti 04.03.2005 klo 12:25:
Sinebryn hei, tiesitkö että tukimuksissa on selvästi todettu myös jäätelön myynnin lisäävän hukkumiskuolemia? (Kesä:)
[/LAINAUS]
Missähän kyseiseen tutkimukseen voi tutustua?
Vastaa kommenttiinEttet vaan sekoittaisi tilastoja ja tutkimusta. Edelliset ovat jälkimmäisten dataa, joka sitten analysoidaan..
Ja vaikka vaikuttaa varmaan uskomattomalta niin tutkijat usein tietoja analysoidessaan kiinnittävät huomiota nimenomaisesti ovatko korrelaatiot merkityksellisiä vai eivät.
Vastaa kommenttiin
Ememia
14.3.2005 14:16
Eikohan tuo Music Televisionin "The Real World" aloittanut taman "hakkiin sulkemis" reality tv buumin, eika ruotsalaisten Robinson?...
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
IZs2YVnwBX
27.7.2006 17:13
ByGHbTSrkgPo aUHE1HtXGOft0G Fie7zPeAjG
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
ufodai4kb8
6.3.2008 04:52
e85xxe7k6r http://www.358091.com/446596.html lgcvvwvzsx71hw
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
A to the B
10.8.2008 18:46
Kannattaisko ehkä myös miesten miettiä miksi osa naisista haluavat implantit... he ovat niin epävarmoja itsestään että luulevat isompien rintojen miellyttävän miehiä enemmän...
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
www.silikonit.info
7.11.2009 12:51
Vanhaan postiin uusi linkki....
Keskustelua silkoneista käydään http://www.silikonit.info sivustolla. Asiaa myös muista kauneusleikkauksista ja kauneuskirurgisista toimenpiteistä
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin