Kyllä, silloin kun se ei ole hälytysajossa. Lappuliisa ei välttämättä tiedä, ovatko ambulanssimiehet kahvilla vai noutamassa potilasta. Kaikki ambulanssit eivät pidä päällä hälytysvaloja, kun ovat noutamassa potilasta.
Miksi lääkäreillä ja sairaanhoitajilla on valkoinen asu?
Luultavasti siksi, että valkoisessa lika näkyy paremmin, ja pesun jälkeen havaitsee helposti, onko lika lähtenyt. Valkopyykki voidaan pestä korkeassa lämpötilassa. Englannissa vain lääkäreillä on valkoinen takki, hoitajien asu on sininen.
Saako sairaanhoitajalla olla lävistys?
Ei, mutta lakatut kynnet ja paljaat sääret sallitaan. Vielä 1960-luvulla sairaanhoitajille mitattiin säädyllinen mekon pituus, eikä töihin saanut mennä avokkaissa, korollisissa kengissä tai ilman sukkahousuja. Tukka piti ehdottomasti olla kiinni. Nykyään hoitajat käyttävät väljiä housupukuja.
Ovatko sairaanhoitajat blondeja?
Puolet opiskelijoista on vaaleatukkaisia arvioidaan sairaanhoidon ammattikorkeakoulusta Tukholmankadulta. Cityn kenttätutkimusyksikön mukaan aitoja tai värjättyjä vaaleatukkaisia ei ole sairaanhoitajaoppilaitoksessa enempää kuin keskivertotoimistossa.
Ovatko lääkärit terveempiä kuin muut?
Tuskin, mutta sairaspoissaoloja lääkäreillä on vähemmän kuin työssäkäyvillä keskimäärin.
Kun hammaslääketieteen opiskelijat poraavat ensi kerran, poraavatko he ihmisen purukalustoa?
Eivät. Opiskelijat aloittavat poraamalla muovipalkkia, josta siirrytään muovisiin tekohampaisiin. Kolmantena porattavana on ns. fantom-pää, jolla on kumihuulet ja tekohampaat. Seuraavaan työvaiheeseen pääsee aina vasta, kun opettaja on hyväksynyt työn. Ensimmäiset potilaat, joita hammaslääketieteen opiskelijat hoitavat, ovat kurssikavereita.
Kuinka moni lääketieteen opiskelija pyörtyy seuratessaan ensimmäistä leikkaustaan?
Arviolta joka kahdeskymmenes. Ennalta ei voi sanoa, kuka pyörtyy. Eivät opiskelijat osaa sanoa itsekään. Usein kuuluu vain kolahdus, kun opiskelija menee nurin.
Kuinka usein lääkiksessä on bileitä, joissa tarjotaan pirtua?
Kerran kuussa. Sitä saadaan opiskelijoiden lääkäritutuilta. Pirtu on halpaa. Pirtusta voidaan tehdä esimerkiksi snapseja, kun pirtua laitetaan kolme osaa ja vettä seitsemän osaa.
Kuinka farmaseutit osaavat lukea lääkäreiden käsialaa?
Puolet resepteistä on nykyään printattuja, joten lukeminen on helppoa. Lääkäreiden käsialasta saa kohtuullisen hyvin selvää. Farmaseutit ymmärtävät reseptit, koska tuntevat niiden terminologian. Yleensä epäselvyys on ohjeissa. Jos niistä ei saa selvää, farmaseutti soittaa lääkärille. Suuressa apteekissa yksi farmaseutti joutuu soittamaan lääkärille arviolta kerran viikossa.
Mikä on tv:n realistisin sairaalasarja?
Teho-osasto, vaikka sen nimi onkin väärin käännetty. ER on Suomessa päivystyspoliklinikka. Sarjasta ei ole löytynyt vielä yhtäkään lääketieteellistä virhettä. Ainoastaan tunnelma on intensiivisempi, ja tapahtumat sattuvat nopeammin kuin tosielämässä, koska katsojien mielenkiintoa on pidettävä yllä. Myös potilasmateriaali on valittu kiinnostavammaksi kuin tavallisessa päivystyksessä.
Onko leikattavalla potilaalla oikeus saada tietää, kuinka monta potilasta lääkäri on leikannut, ja mikä on lääkärin onnistumisprosentti?
Potilaalla on oikeus kysyä asiaa ja lääkärin on kerrottava totuus. Onnistumisprosentteja ei Suomessa ole yleensä laskettu lääkärikohtaisesti. USA:ssa voi esim. internetistä käydä katsomassa yksittäisten lääkärien komplikaatiotilastoja.
Pesevätkö sairaanhoitajat liikkumaan kykenemättömän potilaan sukuelimetkin?
Kyllä. Usein miehillä penis jäykistyy. Hoitajat käyttävät kumihansikkaita.
Mikä on yleisin väline, joka leikkauksessa jää potilaan sisään?
Harsoinen leikkausliina. Sitä käytetään veren kuivaamiseksi, suolien työntämiseksi sivuun ja leikattavan elimen esiinnostamiseksi. Leikkausliina voidaan esimerkiksi pistää maksan alle. Sisään jäänyt esine aiheuttaa yleensä tulehduksen, ja potilas pitää leikata uudelleen. Suomessa tällaista tapahtuu tuskin edes joka vuosi. Leikkausliinat ja instrumentit lasketaan tarkkaan useita kertoja. Liinat tulevat viiden kappaleen pakkauksessa, ja kaksi hoitajaa laskee liinat ennen ja jälkeen leikkauksen. Myös instrumentit on luetteloitu, ja ne lasketaan leikkauksen lopuksi. Jos luvut eivät täsmää, potilas röntgenkuvataan. Liinat on merkitty röntgenpositiivisella langalla.
Voiko lääkäri kuunnella leikkaussalissa musiikkia?
Voi, leikkaussalissa on radio. Jos potilas on puudutuksessa, hän saa kuulokkeet. Muuten musiikin kuuntelusta päättää leikkaava kirurgi. Usein kuunnellaan Novaa tai Suomipoppia. Jos on oikein tiukkaa, radio suljetaan.
Mistä asioista hoitohenkilökunta keskustelee leikkauksen aikana?
Samanlaisista asioista kuin muillakin työpaikoilla. Jutellaan elokuvista, kerrotaan vitsejä ja naureskellaan julkkisten ja poliitikkojen tekemisille. Jos on keskittymistä vaativa paikka, keskustelu vain tyrehtyy.
Voiko hammasporasta irrota poranterä kesken porauksen?
Kyllä, jos terä on ollut huonosti paikallaan. Sitä tapahtuu kuitenkin äärimmäisen harvoin, sillä pora tarkistetaan tarkkaan ennen poraamista. Poranterä ei kuitenkaan singahda mihinkään, jos se irtoaa, sillä porakone ei pyöri, mikäli terä on huonosti paikallaan.
Saako lääkäri kirjoittaa reseptejä itselleen?
Saa. Lääkäri voi kirjoittaa reseptin oman sairautensa hoitoon, minkä lisäksi hän voi myös kirjoittaa omaan käyttöönsä ns. pro auctore -reseptin, jos haluaa jakaa lääkkeitä potilailleen. Pro auctore -reseptistä ei saa Kela-korvausta.
Saako lääkäri kirjoittaa itselleen lääkärintodistuksen?
Kyllä, mutta se ei ole hyvän tavan mukaista, eikä sellaista todistusta hyväksyttäisi.
Mitä kaikkea lääkärit saavat lääkeyhtiöiltä?
Nykyään eivät juuri mitään. Pääasiassa kahvimukeja, lääketieteellisiä kirjoja, kyniä ja almanakkoja. Lisäksi lääkeyhtiöt järjestävät joskus lääkäreille arpajaisia, joissa voi voittaa esimerkiksi Pariisinmatkan. Lääketehtaat maksavat myös usein suomalaisten lääkäreiden matkoja koulutustilaisuuksiin ja kongresseihin.
Vannovatko kaikki lääkärit todella Hippokrateen valan?
Hippokrateen vala vannotaan valmistumistilaisuudessa yliopistolla. Dekaani lukee valan, ja lääketieteen lisensiaatit lukevat perässä. Tilaisuus ei ole pakollinen.
Mitä tapahtui lääkärin otsalampuille?
Se ”lamppu”, joka pilakuvissa näkyy, ei ole otsalamppu, vaan peili, jossa on keskellä reikä. Peili käännetään otsalta silmän päälle niin, että lääkäri näkee reiästä läpi. Peilin tarkoitus on heijastaa valoa esimerkiksi nieluun. Nykyään saman asian ajaa taskulamppu.
Miksi lääkärit ja hoitajat pitävät kirurgeja itsekkäinä?
Kirurgeista vitsaillaan paljon. Sanotaan, että kirurgi osaa kaiken, mutta ei tiedä mitään. Yleislääkäri taas tietää kaiken, mutta ei osaa mitään. Kirurgin pitää olla henkisesti vahva: päätökset on tehtävä nopeasti ja niiden seuraukset pitää kestää. Moni hoitaja pitää kirurgeja itsekkäinä. Englannissa kirurgeja kutsutaan jopa eri nimellä kuin muita lääkäreitä. Kirurgit ovat Mr tai Ms ja muut lääkärit doctor.
Ovatko gynekologit miehiä?
51,5 prosenttia gynekologeista on naisia.
Miksi terapiassa pitää maata sohvalla?
Kaikissa terapioissa ei maata sohvalla. Psykoanalyysissa maataan usein sohvalla, koska analysoitavan ei ole tarve olla katsekontaktissa terapeuttinsa kanssa. Psykoterapiassa hoito taas perustuu vuorovaikutukselliseen keskusteluun terapeutin kanssa.
Kumpi on opiskelijoille järkyttävämpää, leikkaustapahtuma vai ruumiinavaus?
Todennäköisesti leikkaus, siinä on mukana verta. Ruumiinavauksessahan veri ei vuoda. Lääketieteen opiskelijat ovat tottuneet kuolleiden näkemiseen, sillä ensimmäisenä lukukautena he saavat tutkittavakseen ruumiit, jotka on testamentattu lääketieteen käyttöön. Ylioppilaat tutustuvat ihmisanatomiaan elin elimeltä, leikkaavat niitä vähitellen osiksi. Jopa jalat irrotetaan.
Mikä on vähiten haluttu erikoistumisala?
Foniatria eli äänihäiriöoppi, koska siinä on vähiten paikkoja.
Minkä alan lääkärit ansaitsevat eniten?
Julkisen sektorin sairaaloissa ja terveyskeskuksissa lääkärit ansaitsevat suunnilleen saman verran. Päivystys nostaa tuloja, joten lääkärit, jotka eivät päivystä, kuten ihotautilääkärit ja patologit, tienaavat vähemmän. Yksityispuolella eniten ansaitsevat todennäköisesti silmäkirurgit, plastiikkakirurgit ja ortopedit. He tekevät paljon ns. pieniä rutiinileikkauksia, joilla on suuri kysyntä.
Kuka voi nähdä potilastietoni?
Vain lääkäri ja muu henkilökunta, jotka sinua hoitavat. Näiden lisäksi tiedot näkevät vain, joille hoidettava antaa luvan. Kuoleman jälkeen lähiomaisilla on mahdollisuus nähdä potilastiedot. Päivystävällä lääkärillä on pääsy myös muiden osastojen potilastietoihin, mutta tiedonhausta jää merkintä rekistereihin, ja mahdollista väärinkäyttöä seurataan.
Jotkut potilaista ovat hereillä ja tuntevat kipua leikkauksen aikana, mutta eivät kykene reagoimaan. Miksi nukutus epäonnistuu?
Nukutus koostuu eri lääkkeistä, josta yksi vaikuttaa esimerkiksi uneen, toinen kipuun ja kolmas lihasten toimintaan lamaavasti. Potilas saattaa olla valvetilan kaltaisessa tilassa ja tuntea kipua, vaikka ei pysty siitä viestimään. Nykyään lääkeaineiden vaikutusta uneen seurataan mittaamalla aivosähkötoimintaa. Tapaukset ovat hyvin harvinaisia.
Voiko pelko vaikuttaa nukutuksen onnistumiseen?
Ei voi. Lähes kaikkia hieman pelottaa nukutukseen ja leikkaukseen joutuminen. Ennen leikkausosastolle vientiä potilaat saavat esilääkityksen, joka rauhoittaa ja poistaa pelkoja.
Mikä leikkaus kestää pisimpään?
Jotkin plastiikkakirurgiset ja verisuonileikkaukset saattavat kestää kuusitoistakin tuntia.
Onko sairaanhoitajateema hitti pornoliikkeissä?
Alan ammattilaiset pitävät hoirajateemaa kliseenä.
Keltainen ruusu -videoliikkeessä on 2 000 videota, joista noin 20 jotenkin koskettaa aihetta. Suurin osa videoista on sellaisia, jossa sairaanhoitajateema näkyy ainoastaan puvuissa. Klinikkateema on harvinaisempi: se on korkeintaan viidessä valikoimassa olevassa videossa. Halpoja, 50–100 euron hoitajapukuja menee jonkin verran polttareihin. Kalliita, lateksisia, yli 200 euron pukuja menee hyvin harvoin. Vuodessa hoitsupukuja myydään Keltainen ruusu -liikkeestä parikymmentä.
Millainen on suomalainen keskivertolääkäri?
40–49-vuotias yleislääketieteeseen erikoistunut lisensiaattitutkinnon suorittanut nainen, joka on töissä uusmaalaisessa sairaalassa. Alle sata lääkäriä on työttömänä.
Kiitämme kysymyksiin vastanneita: kirurgian erikoislääkäri Jukka Sirén, lääkäri Minna Kylmälä, sairaanhoitajat, Lääkäriliitto.
Hoitoslangi
Ambulanssiralli = Potilaan kuljetus sairaalasta toiseen
Arvauskeskus = Terveyskeskus
Dementia-Mersu = Rollaattori
Diffata = Eritellä esimerkiksi veren valkosolujen suhteellinen osuus
Eemeli = Erikoismaksuluokan potilas
Kone = Kaikki muut leikkausvälineet paitsi sakset ja pihdit
Kakkoshuoneen kolmospaikkalainen = Potilaan nimitys huoneen ja paikan mukaan
Kakkoshuoneen infarkti = Potilaan nimitys huoneen ja sairauden mukaan
Kasihuoneen rotaeristys = Potilas, joka on ripulieristyksessä huoneessa kahdeksan
Leikkuri = Leikkaussali
Mersu = Rollaattori
Narkkari = Anestesialääkäri
Nestarit = Nestetasapainoarvot (kalium, natrium, kreatiini)
Nukkumatti = Anestesialääkäri
Ohari = Ohitusleikkaus
Parkki = Parkinsonin tauti
Poka = Ruumis
Pipolataamo = Psykiatrian hoitolaitos
Peissari = Sydäntahdistin
Pissiitti = Virtsatien tulehdus
Pänksit = Saksen näköiset pihdit, joilla voidaan esimerkiksi sulkea tai painaa haavaa
Silkkipyjamapotilas = Erikoismaksuluokan potilas
Skriinata = Seuloa
Slaaki = Halvaus
Sorsa = Virtsapullo
Stetari = Stetoskooppi
Stiffi = Ruumis
Stuntti = Päivystysvapaalla olevan lääkärin tuuraaja
Sydänkäppyrä = Sydänkäyrä eli EKG
Takapiru = Takapäivystäjä
Tärväyskeskus = Terveyskeskus
Viihdevuodet = Miehen vaihdevuodet
HUSin pyjamakoodit
Oletko ihmetellyt, miksi potilailla on esimerkiksi Meilahden sairaalassa eriväriset pyjamat. Syy on selvä: erikokoiset ovat erivärisiä. City paljastaa sairaalapyjamien salatun koodin.
XS > Keltainen, aamutakki mintunvihreä
S > Vaaleanpunainen, aamutakki marjapuuro
M > Vihreä, aamutakki vaaleansininen
L > Ruskea, aamutakki beessi
XL > Taivaansininen, aamutakki vaaleanharmaa
XXL > Harmaa, aamutakki tummanharmaa
29 kommenttia
kandi
12.4.2003 00:12
Artikkelissa on virhe. Kaikissa Suomen lääkiksissä EI ensimmäisenä vuonna auota ruumiita. Luovutettujen ruumiiden sekä sopivien säilytys- ja avaustilojen puute on vaikuttanut asiaan siten, että joko vain pieni osa kurssista pääsee tekemään dissekaatiota eli ruumiin asteittaista avausta, jossa opiskellaan anatomiaa, tai sitten ei kukaan pääse. Ja kyllä haisevan ruumiin avaus on minusta kamalampaa kuin veren näkeminen leikkaussalissa. Joskin verisuonien polttamisestakin tulee paha haju leikkaussaliin. Harva veren näkemistä kammoksuva lähtee lääkäriksi...
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
Antimedisiinari
14.4.2003 08:54
Miten niin sairaanhoitajilla ei saa olla lävistyksiä. Kukaan artikkelin kirjoittajista ei ilmeisesti ole kurkistanut "hoitsupuvun" sisään! Monissa tarkkaa steriliteettiä vaativissa hoitoyksiköissä on hoitajilla ainakin nk. napalävistys. Monet sairaanhoitajattaret ja muut hoitajattaret käyttävät tai joutuvat käyttämään yhä edelleen hame-pukua tai sen yhdistelmiä. Etenkin pienissä sairaalayksiköissä työskentelevät hoitajat ja erityisesti sijaiset, sekä naispuoliset hoitajaopiskelijat. Miehet käyttävät aina housupukua, olivatpa he sitten opiskelijoita tai sijaisia. Sitä paitsi, monissa sairaaloissa nykyään hoitajien vaatteet ovat eri värisiä ja eri mallisia, ei siis yksistään valkoisia ja epämukavin leikkauksin leikattuja pukuja. Miespuolisten potilaiden sukupuolielimiä pestessä, ei penis todellakaan jäykisty! Monet potilaat kokevat intiimialueiden pesun ahdistavana, siinä ei ole mitään mikä kiihottaisi seksuaalisesti. Keskiverto lääkärit ja vielä vähemmän avuttomat kandit, eivät tiedä pahoista hajuista mitään, saati sitten muista eritteistä. Mikään ei ole niin pahan hajuista, kuin poltettun emättimen haju gynen leikkurissa. Poltettujen verisuonten haju on todella mieto. Myytti sairaanhoitajien seksuaalisesta aktiviteetistä pitää osittain paikkansa, mutta sairaanhoitajat eivät ole sen aktiivisempia kuin muutkaan. Vai ei ER:ssä ole havaittu ainoatakaan lääketieteellistä virhettä, höpö höpö, tarkkasilmäinen ja korvainen bongaa jokaisessa jaksossa ainakin yhden virheen. ER:ssä yleinen toiminta on suoranaista sähläystä, on suoranainen ihme että potilaiden henki saadaan pelastettua. ER on fiktiota, joten virheet ynnä muu sähläys sallittakoon. Todellisessakin elämässä kaikki tekevät virheitä, jopa kirurgit ja erityisesti kandit. Kaikesta huolimatta ER on paras ja realistisin sairaala sarja, jos tyytynee valtakunnallisten kanavien tarjoamaan ohjelmatarjontaan.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
Sisar Hento
15.4.2003 13:01
Kannattaisi todella kurkata hoitaja puvun alle. Siis vain näkyvät lävistykset on kielletty, kuten myös muu "sopimaton". Ja sopimattomasta puheen ollen ne hoitajan työasut olivat vielä 70-luvulla hyvinkin härskin näköisiä, kireitä ja lyhkäsiä. Pukeutumiskoodista huolimatta!Aivan toista kuin nykypäivän väljät housuasut.
Vastaa kommenttiinTodellakin ER sisältää aikamoisia virheitä. Esim. hygienia on aikamoisen retuperällä, henkilökunta ei tule töihin kankkusissa ja defibrillaattori ei pelitä vaatteiden läpi. Leikkaussaliin ei päästetä ylimääräisiä ihmisiä hengailemaan ja siellä ei leikellä esim. koiria. Todella realistinen sarja?!!!!
Vastaa kommenttiin
hoituri
17.4.2003 14:48
Miten niin lävistykset kielletty. Kyllä ainakin kaikissa työpaikoissa, joissa minä olen ollut on hoitajilla samat lävistykset niin työssä kuin vapaa-aikanakin. Lähinnä kai se on suositus, jota nykyään ei noudateta juurikaan.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
mr_jordan
17.4.2003 15:53
On mulla lävistyksiä kielessä ja huulessa eikä mitään ole sanottu työpaikoilla...lähinnä koulussa ollaan varoteltu.Mikään ei ole muuten ällömpää kuin vanha hoitsu täti mekko päällä lukemassa raportti jalat levällään kansliassa (näkyy säärikarvat ja ne sinapain keltaiset alkkarit) Yök...
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
Niipula
17.4.2003 16:23
herranpieksut ms. hentovalkoinen, nussitaan vähän lisää pilkkua..
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
Niipula
17.4.2003 16:23
herranpieksut ms. hentovalkoinen, nussitaan vähän lisää pilkkua..
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
Titta500
18.4.2003 03:58
öööh... Sanastossakin on virheitä. Poka ei ole ruumis, vaan aina kun ambulanssissa kuljetetaan potilasta, on "poka päällä". Ja lanssihan ei edes kuolleita suomessa kuljeta. Sairaaloissa en erityisesti ole kuullu poka-sanaa käytettävän. Suoraan sanottuna artikkeli on totaalisen täynnä asiavirheitä!
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
Lääkisläinen
18.4.2003 12:06
Enpä ole kuullut, että yksikään kurssikaveri olisi pyörtynyt leikkauksessa/avauksessa...
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
*Petteri*
19.4.2003 01:48
Lääketehtaiden ponsorointiko noin vaatimatonta. Tiedän lääkärin jolla oli lääketehtaan tai maahantuojan myöntämä luottokortti tai vastaava jolla maksoi esim ravintolalaskunsa. Ja tosi on koska lääkäri vielä itse kehui moisesta kortista käytäessään sitä.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
reppuri
19.4.2003 13:40
kyllä noita sponssimatkoja järjestellään vieläpä puolisoillekin. koulutusta esim.etelässä yksi iltapäivä, loppuviikko sitten vain golffataan... tämä on ihan arkea lääkefirmojen markkinoinnissa
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
Kandi kanssa
20.4.2003 23:04
Useiden muiden artikkelissa mainittujen virheiden ohella voin kertoa sen, ettei lääkäreiden otsalamppu ole mihinkään kadonnut. Se, että taskulamppu olisi korvannut tuon instrumentin on täyttä bullshittia. Otsalamppua käytetään edelleen korva-, nenä- ja kurkkutautien kanssa pelatessa ja se on sitä paitsi huomattavasti mitään käsilamppua kätevämpi, kun molemmilla käsillä on operoitava. Lisäksi lampun rakenne ei ainakaan enää ole samanlainen kuin alkuperäisessä artikkelissa kuvataan, sillä siinä ei suinkaan ole reikää keskellä, vaan nimenomaan peili on keskellä valon kera, jolloin katse suuntautuu peilin ohi oikeaoppisesti.
Kannattaisi hieman selvitellä taustoja ennen jutun kirjoittamista, tuntuu noita virheitä suorastaan pursuavan tässä kuviossa.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
Tytär
21.4.2003 21:24
"Mitä kaikkea lääkärit saavat lääkeyhtiöiltä?
Nykyään eivät juuri mitään."
Hoh hoh. Kokemuksesta voin sanoo että kyllä saa, jokainen tapaaminen ja messut yms tuo uuden kasan tavaraa. Sinänsä turhaa tilpehööriähän se on, mutta kyllä sitä riittää. Lääke-esittelyistä puhumattakaan, reissut ja ruuat ja vastaavat lennähtää eteen hippasen nopeesti.
Muutenkin, jopa asiaa opiskelematon, perheen kautta asioita oppinu maallikko löysi virheitä jutusta, ties kuinka paljon niitä sitten oikeesti onkaan.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
hampaaton 23v
23.4.2003 02:44
Harvat ihmiset rakastavat hammaslääkäreitä.Perusidea kuitenkin on se että he tulevat ja korjaavat hampaamme.Herää kysymys että kuinka moni hammaslääkäri nauttii työstään?kuinka moni heistä nauttii katella keltaisia ja mustia hampaita, väännellä vinoja hampaita ja repiä viisauden hampaita.Kuinka monen hammaslääkärin mielessä on edes kerran käynyt idea, "annetaan pojan oppia" ja kantapään kautta.Rusikoida oikein olan takaa, kaksinkäsin pari milliä liian isolla terällä, puuduttaa väärä kohta, tai "unohtaa" imeä suuhun kertyvää nestettä yms...Totuus ois kiva tietää!Aika monella kuiteski on myös hyviä kokemuksia hammaslääkäreistä.Eli löytyykö hammaslääkäreistä sellasia joilla on edes pieni kidutuksen tarve?Okei ymmärrän että yksityiset hammaslääkärit on kalliita ja niille asiakkaat on tärkeitä, mutta monella kammot hammaslääkäreistä on syntyny nuorena, kouluhammaslääkäreistä yms... ???
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
hoituri
24.4.2003 10:31
ei miehillä seiso, kun niiltä munat pesee, tahi karvoja raakkaa.
Vastaa kommenttiinei nuorilla, eikä vanhoilla.
joskus vaan on papparaisia pakko nylpyttää, että saa katetroitua
Vastaa kommenttiin
Obduktioapulainen
24.4.2003 15:07
Kyllähän ruumis on "keissi". Ainakin oikeuslääketieteenlaitoksella. Vai ei tehiksessä virheitä. Mistä pitäen päivystyspolilla vedetään kalloa halki ja juostaan samoissa hanskoissa potilaalta toiselle?
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
Potilas 2
25.4.2003 12:44
Jos munia pestessä seiso, niin kenties olisi aihetta varovaisesti vilkaista peiliin.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
Genhetiikka kunniaan
25.4.2003 18:58
No joo, Paljon asiavirheita ja sairaalasanastossakin on parempi slangi osio ja se on kirjoitettu joskus 80-luvun loppupuolella.
Ps: Pänkseilla ei suljeta eikä paineta haavaa, joo joo kyllä ne on saksen näköiset.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
HUH-HUH
27.4.2003 23:36
No eikös se nyt oo aiva samantekevää onko terminologia
Vastaa kommenttiinkohallaan kun kansalaiset ei
muutenkaa tiedä mistään-mitää..
Toppapuku proletaari ei tajuais
vaikka tv sarjan lekurit leikkelis
elimiä joita veronmaksajalla ei ookkaa, täydestä menis ku kuiva
feministi eduskunnassa?
Vastaa kommenttiin
boomba
24.6.2003 23:10
Antimedisiinarilla taitaa olla huonoja kokemuksia kandeista, kun pitää noin kovasti haukkua. Eihän kukaan ole seppä syntyessään. Mutta sä olit tietysti superhoitsu jo ennen koulutustas!
Vastaa kommenttiinPsyk.sh.
Vastaa kommenttiin
SH, AMK
11.8.2006 18:28
Eiköhän kumihanskoja käytetä astioita, eikä genitaaleja, pestessä.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
Yök
5.10.2008 14:18
Eiks hoitsu voi pesettää munat ja ajattaa karvat jos potilas on siihen kykenevä? Karvoja ajellessa voi käyttää esim pyyhettä tai jotain pahimpien paikkojen peittämiseen ???!!!HEI HALOO!
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
Yök
5.10.2008 14:22
Eipä hoitsut kyllä paljon kysele potilaalta haluaako itse hoitaa ko. asian, monella potilaalla suurta ahdistusta asiasta, meneeköhän jo itsemäärämisoikeuksien ulkopuolelle koko touhu? Eipä oo sairaaloissa paljon inhimillisyyttä tai kunnioitusta toisia kohtaan! Nöyryytetään minkä keretään!!!!
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
City
5.10.2008 14:32
Kysymyksiin on vastaukset pyydetty jutun lopussa olevilta lähteiltä.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
Hoffis
5.12.2009 18:42
Tuosta oli jäänyt se vitsi kertomatta kokonaisuudessaan:
Vastaa kommenttiin- Yleislääkäri tietää kaiken muttei osaa mitään
- Kirurgi osaa kaiken muttei tiedä mitään
- Psykiatri ei osaa eikä tiedä mitään
- Patologi tietää ja osaa kaiken, mutta on aina myöhässä.
Vastaa kommenttiin
LAIHELIINI
17.9.2010 21:18
olen joutunut ripulin ja vatsavaivojen takia.moniin tähystyksiin ,ala,sekä yläpäästä.lääkkeitä on kertynynyt josmonemoisia.kokeillaan taas tätä kaappi on täynnä.parhaimmillaan20 päivässä.painan 38kg ,joten ,jos ei oma järki olisi ymmärtänyt.ehkä olisin vaan lääkeruokailussa.ihmettelen ,siis keskussiraalan tutkimuksissa pää sääntöisesti.14.09.10 onneksi kovantaistelun jälkeen pääsin ylilääkärille,joten puolet lääkkeistä.heiteitään pois..saanähdä joko ruokakin imeytyy.a kilot nousee ,eikä kuralennä.kiitos HÄNELLE ELÄN TOVOSSA.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
tosikkojako
10.1.2011 23:29
Onpas hassua että juuri kukaan kommentoineista ei ole ymmärtänyt juttua humoristiseksi. :) Itse ainakin nautin tekstistä! Vai onko hoitsuilta/lääkäreiltä/"niiltä-onnettomilta-kandeilta" jo se kaunein kukka kuihtunut?
Silmä käteen ja lukekaa uusiksi - pitää olla aika tonttu että noin tuohtuu hauskasta tieto-huumoripläjäyksestä!
Vastaa kommenttiin(vai luuliko joku oikeasti että kirjoittaja väittää teho-osastoa virheettömäksi?:D)
Vastaa kommenttiin
noniiin
27.11.2011 13:15
tosikkojako puhuu totta. Juttu oli selvästi pilke silmäkulmassa tehty, kysymykset ja myös vastaukset sen mukaisia :) Ja Teho-osastosta, "Sarjasta ei ole löytynyt vielä yhtäkään lääketieteellistä virhettä" tarkoittaa ehkä sitä, että tapaukset on realistisia. Vai? Paha sanoa, kun en kyseistä sarjaa ole seurannut. Juttu oli kaiken kaikkiaan mielestäni viihdyttävä!
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
Vaarin
12.12.2011 20:00
Ambulanssi saa ajaa ylinopeuta ilman vilkumista.
Tieliikennelaki 3.4.1981/267
2 a § (11.12.2002/1091)
Ajoneuvojen määritelmät
4) hälytysajoneuvolla erityisin valo- ja äänimerkinantolaittein varustettua moottorikäyttöistä ajoneuvoa; hälytysajoneuvoja ovat... sairasauto sekä...;
Selitys TLL 25 § 3 mom.:
Vastaa kommenttiinSISÄASIAINMINISTERIÖ OHJE
3.4. Oikeus ylittää eräät nopeusrajoitukset (TLL 25 § 3 mom.)
Tehtävän kiireellisyyden sitä välttämättä edellyttäessä saa hälytysajoneuvon, liikenteen valvontaan taikka poliisin virkatehtävään käytettävän ajoneuvon kuljettaja poiketa seuraavista nopeusrajoituksista:
- yleinen nopeusrajoitus
- tiekohtainen tai paikallinen nopeusrajoitus
- ajoneuvokohtainen nopeusrajoitus
Olosuhteiden edellyttämää turvallista tilannenopeutta on aina käytettävä
(TLL 23 §). Samoin säännös ei oikeuta ylittämään pihakadun nopeusrajoitusta 20 km/h (TLL 33 § 2 mom.).
Vastaa kommenttiin