700 metriä minuutissa laukkaavalla hevosella. Hetken päässä odottaa valtava oja, jonka takana on jyhkeä tukki. Sen jälkeen ehkä kaksi pick-upia lavat vastakkain. Ja taas. Yli. Sillä hevosella.
Tästä on kysymys kenttäratsastuksessa, ratsastuksen kuninkuuslajissa. Maastokoe on kuin rallia autolla, jolla on oma tahto. Jos 500 kiloa huippuunsa trimmattua lihaa tekee 60 kilometrin tuntivauhdista toisen päätöksen kuin ratsastaja, seuraukset ovat kohtalokkaat.
"Joka kerran isolle radalle lähtiessään tietää, että siellä voi menettää henkensä. Mutta ainakin sen menettää, kun tekee jotain hauskaa", sanoo Piia Pantsu, kenttäratsastaja, jonka tavoite Ateenassa on koruttomasti olympiakulta.
Hauskaa? Eikö tuo ole pikemminkin pelottavaa?
"Maastoratoja ei voi hypätä, jos pelkää. Mutta kyllä mulla on valtava kunnioitus niitä esteitä kohtaan, jättestor respect", kummallista itämurteen ja ruotsalaisen korostuksen sekoitusta puhuva Pantsu sanoo.
Kotkasta kotoisin oleva Pantsu on asunut Ruotsissa jo 12 vuotta. Ratsastus on Ruotsin toiseksi suurin urheilulaji jalkapallon jälkeen, minkä vuoksi valmentautumis- ja kilpailumahdollisuudet ovat siellä tasolla, josta Suomessa voidaan vain haaveilla.
Ratsastuksen Pantsu aloitti tuhansien pikkutyttöjen tapaan tavallisella ratsastuskoululla, jonka omistaja sattui olemaan kenttäratsastusentusiasti Erja Saartia.
"Päätin, että se tallilla pyörivistä tytöistä, joka pyytämättä tarttuu luutaan ja lakaisee tallin käytävän, saa minulta ilmaista valmennusta", Saartia kertoi jälkeenpäin.
Lattian lakaisi Piia.
Sanatonta vuoropuhelua
Hevosilla ei ole kunnianhimoa, eivätkä ne motivoidu voitoista. Ne on siis saatava kiinnostumaan urheilusta jollakin muulla tavalla. Siksi ratsastusta voidaan perustellusti pitää maailman vaikeimpana taitolajina – väline on elävä, kolmevuotiaan lapsen älyllä varustettu massiivinen olento.
On aina pieni ihme, kun hevonen ja ratsastaja oppivat kommunikoimaan keskenään. Vähän sama kuin koittaisit saada appelsiinin tanssimaan tangoa. Kanssasi.
Huipputasolla tätä sanatonta vuoropuhelua on käytävä sellaisin finessein, että ratsastaja ja hevonen voivat neuvotella oikeasta vauhdista, kierroksista ja ponnistuspaikasta parinkymmenen sentin tarkkuudella. Puolen metrin heitto isolla esteellä voi merkitä kaiken loppua.
Tämän dialogin taitajana Pantsu on mestari.
Hän on kyennyt nostamaan hevosen toisensa jälkeen vaikeisiin luokkiin ja voittanut useita ‘grand slam’ -kilpailuja. Viime vuonna hän ratsasti toiseksi Badmintonissa, ratsastuksen Wimbledonissa. Maailman arvostetuin hevoslehti Horse & Hound teki tämän jälkeen Pantsusta ylistävän jutun, ja nimesi maastossa lentävän suomalaisen Flying Finniksi.
Pokatessaan palkintonsa Kentin prinsessalta Pantsu sai kiitoksen kahdenkymmenen vuoden mittaisesta uurastuksesta.
"Muuta elämää ei ole kuin hevoset", Pantsu sanoo.
Ajoittain sen huomaa kiusallisen selvästi. Kun Pantsu kutsuttiin Linnan juhliin MM-mitalin jälkeen, hän ei tuntenut ketään vieraista.
"Äiti tilasi mulle suomalaisen naistenlehden ja käski opiskella siitä vastaisuuden varalle", Pantsu kertoi.
Huippu-urheilijoita on vain harvassa, sillä useimmat tulevat tajuihinsa kahdenkympin korvissa ja havaitsevat, että kilpaurheilussa ei pohjimmiltaan ole mitään järkeä. Siis jos järkevän standardina pidetään omistusasuntoa, työpaikkaa ja lapsia alle kolmenkympin iässä.
"Ateenan jälkeen mun elämässä on musta aukko", Pantsu sanoo. Hänen elämäänsä raamittaa kilpailukalenteri, eivät keskiluokkaiset oletusarvot.
Pantsu palaa kuitenkin haastattelun aikana useita kertoja aiheeseen, joka ei liity hevosiin millään tavalla. Lapsiin.
Hän kokee urheilijana samoja paineita kuin urapingot naiset, jotka eivät osaa päättää satsatako työhön, perheeseen vai koittaako tehdä kumpaakin yhtä aikaa. Hevoset ovat itsessään kuin suuria lapsia, jotka vaativat huomiota 24/7, eivätkä edes koskaan muuta pois kotoa. Lasten ja vakavan kilparatsastuksen yhdistäminen on lähes mahdotonta.
"Miten se olis mahdollista? Eihän lapset voi asua kahta viikkoa jossain trailerissa, kun me kierretään Eurooppaa", Pantsu miettii ääneen ja vastailee itselleen.
"Eihän siitä mitään tulis… Kai mä sitten vielä ehdin..."
Taitoa ei voi ostaa
Ratsastuksella on eliittilajin maine. Eikä katteetta. Olympiajoukkueisiin mielivät niin Universal Pictures-studion kuin Leviksenkin perijättäret.
Pantsu on kuitenkin aivan tavallisesta perheestä. Isä on yrittäjä, äiti sosiaaliterapeutti. Ensimmäinen oma kilpahevonen maksoi saman verran kuin laadukas satula, eikä Pantsulla ollut Ruotsiin muuttaessaan muuta omaisuutta kuin kaksi hevosta ja polkupyörä.
Nyt hänellä on oma talli, vajaan viiden miljoonan kruunun liikevaihdolla pyörivä oma yritys, 100 000 euron arvoinen hevoskuljetusauto ja ensimmäinen oma asunto, "maailman pienin talo" Ruotsin Flyingessä.
Isoista luvuista huolimatta Pantsu elää kädestä suuhun-tyylillä.
"Viime vuonna oli ensimmäinen kerta, kun tilinpäätöksessä jotain jäi viivan alle. Jos haluan kilpailla viikonloppuna, rahat pitää tehdä viikolla", valmennuksilla ja hevoskaupalla varsinaisen toimeentulonsa hankkiva Pantsu sanoo.
Näin ei välttämättä tarvitsisi olla. Kuten kaikki harvinainen, myös huippuhevoset ovat hyvin kalliita. Jenkkien tultua Euroopan hevosmarkkinoille ei ole enää harvinaista, että nuorista, vasta kilpauransa alussa olevista hevosista maksetaan miljoonia euroja.
Pantsulle on tehty Karusosta useita tarjouksia, jotka olisivat poistaneet taloudelliset huolet ainakin hetkeksi. Mutta ilman oikeaa hevosta paraskaan ratsastaja ei ole urheilijana mitään. Ilman Karusoa olympialaisia ei ole.
Strategiset mitat: 162 cm/475 kg
On huhtikuinen aamupäivä Flyingessä, naapurimaan hevosmaailman keskiössä. Ja tässä se – hän? – nyt on, itse Karuso. Tunnen samanlaista värinää kuin jalkapallofani saattaisi kokea nähdessään Beckhamin livenä.
Mutta oikeastaan Karuso, ruotsalainen puoliverinen, ikää 10 vuotta, on aika vaatimattoman näköinen hevonen. Se on fysiikaltaan kuin pitkänmatkan juoksija, kuiva ja jäntevä. Sievä, mutta ei lainkaan niin näyttävä kuin vaikkapa kollegat kouluratsastuksen puolella.
Pantsun kampaajansa vinkistä löytämä Karuso katselee ulos karsinansa ikkunasta, kiinnittämättä mitään huomiota käytävällä pyörivään henkilökuntaan tai muihin hevosiin. Sen ilme on levollinen, suorastaan zen.
Kenttäratsastuksen tulevaisuudesta on käyty viime aikoina kiihkeää debattia. Lajin vastustajat – kuvaavaa kyllä – eivät ole niinkään huolestuneet lajin ihmisille aiheuttamista riskeistä, vaan siitä, että aina silloin tällöin myös hevosia menehtyy paksuille radoille. Tyypillisin tapaturma on se, että hevonen katkaisee epäonnistuneessa hypyssä jalkansa.
"Formulakuski astuu autoonsa tietoisena lajin riskeistä, mutta hevonen ei voi valita osaansa. Siinä mielessä ymmärrän pointin", Pantsu sanoo, "mutta se, mitä vastustajat eivät tajua on, että hevoset ovat meille ratsastajille kaikki kaikessa, arvokkainta omaisuutta. Kyllähän mäkin teen kaikkeni, ettei tulisi mitään onnettomuuksia. En vie hevosta radalle, josta en tiedä sen selviävän", Pantsu sanoo.
Mitähän Karuso ajattelee elämästään? Kokonsa puolesta –162 cm, 475 kg – se voisi milloin tahansa runtata ratsastajansa seinään tai heittää hänet selästään, mutta sen sijaan se hyppää pyydettäessä valosta pimeään, tuntemattomiin vesiin, kummallisiin sokkeloihin.
Miksi se tekee sen?
"Koska mie pyydän."
Mikä laji?
· Kenttäkilpailu on triathlonia ratsain. Ensimmäisenä ratsastetaan kouluratsastuskoe, tuomarien arvostelema ohjelma. Koulukokeessa testataan huippuunsa viritetyn hevosen kuuliaisuutta.
· Toisena päivänä ratsastetaan maastokoe, jossa ratsukko hyppää maastoon sijoiteltuja esteitä kovasta laukasta. Vaikeimmissa, ns. neljän tähden kilpailuissa hyppyjä 6 km pituisella radalla on noin 30. Vauhtia ratsukolla on 690 metriä minuutissa.
· Viimeisenä päivänä ratsukko hyppää vielä tavallisen esteradan. Esteet eivät ole isoja, mutta maaston jälkeen maitohapoilla olevat hevoset pudottavat puomeja helposti.
· Lajin megatapahtuma on Badmintonin neljän tähden kisa, joka on katsojamäärältään, noin 200 000 kävijää vuosittain, maailman toiseksi suurin yksittäinen urheilutapahtuma Indy 500-ajojen jälkeen. http://www.badminton-horse.co.uk
Lyhyt johdatus tallislangiin
- talo = iso este
- maahankaivettu = pieni este
- kapula = tavishevonen
- tykki = kisahevonen
- usvattaa = laukata lujaa
- norsujarru = vahva kuolain
- ampua = ajaa hevosta liioitellusti esteelle
- kuviokellunta = kouluratsastus
- tökki = kieltäytyminen esteellä
- keppi = raippa
- makkarankuoret = ratsastushousut
- naamiaisasu = ratsastuksen kilpailuasu
- penkki = satula
- kamat = varusteet
- raudat = kuolaimet
- geepee = grand prix, ratsastuksen vaikein luokka
- keilata = pudottaa puomi esteradalla
- keulia = hevonen nousee takajaloilleen
- proomu = erittäin isokokoinen hevonen
- virkkuukoukku = pää ylhäällä
- kulkeva hevonen
- groomi = hoitaja
File: Piia Pantsu
- Ikä: 33
- Pituus: 173 cm
- Paino: 58 kg
- Siviilisääty: avoliitto
- Auto: Toyota
- Kello: Bvlgari
- Tuoksu: Sergio Tacchinin Cone
28 kommenttia
heidi
6.5.2004 19:37
hmm...ihan vain tiedoksi ja huomautukseksi, golf on Ruotsin toiseksi suurin harrastus jalkapallon jälkeen. siitä vain ihan todistuksena se oli Annika Sörenstam kuka voitti Ruotsin vuoden urheilija-palkinnon...
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
aflani
7.5.2004 10:08
Toimitukselta melkoista lukijoiden aliarviointia sanoa "ette ole koskaan kuulletkaan hänestä" useampaan kertaan otsikoissa. Ihan kuin City paljastaisi jonkin suuren salaisuuden. En harrasta hevosurheilua, mutta riittää että edes joskus katsoo Urheiluruutua tai lukee lehdestä urheílusivut, että on Piia Pantsun nimen kuullut. Ei tässä mistään suuresta tuntemattomuudesta ole kyse kuitenkaan.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
789
7.5.2004 11:57
en oikein usko, että hevosen ja 3-vuotiaan ihmisen älyä voi verrata, oli se hevonen minkä ikäinen tahansa.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
Muah
7.5.2004 12:49
Niin no.. ohan sitä Suomessakin rallikuskeja ja mäkihyppääjiä valittu mutta ei ne taida ihan top vitosessa olla.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
iuytotuyru
7.5.2004 13:02
ruotsiin muutettaessa EI OLLUT MUUTA kuin KAKSI hevosta ja polkupyora. hhh...voivoi.ihan saaliksi kay tyttoraasua.
enpa ole kylla kovinmontaa "tavallista" perhetta viela tavannut joilla on VAIN kaksi hevosta...
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
marsvin
7.5.2004 15:26
Kiitos Anna, hyvä juttu!
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
niora
7.5.2004 15:43
iuytotuyru: Tunnen useitakin ihmisiä joilla on kaksikin hevosta eikä todellakaan rahaa kuin roskaa (sen kummemmin itsellä kuin perheelläkään), juuri ja juuri tulevat toimeen. Riippuu ihan siitä miten itse kukin prioriteettinsa asettaa. Jos on todella pakko saada se hevonen ja ratsastaa (vaikka kilpaa), kovalla työnteolla se kyllä onnistuu köyhemmältäkin. Ja juuri tästä on Piiankin kohdalla kyse, usko tai älä. Hevosalan ihmisten elintasoa ei tosiaankaan kannata kadehtia!
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
annormaali
7.5.2004 23:49
iuytotuyru: Ei tuo ole sääliä. Se on kateutta.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
ToveS
8.5.2004 16:09
Hieno juttu. Kiitos.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
esteratsastaja
8.5.2004 19:34
Minultakin kiitos hienosta jutusta! Ja tarvitseeko sitä aina jokaiseen pikkuseikkaan tarttua...
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
Sus-ki
8.5.2004 23:18
Kiitoksia hyvästä jutusta!
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
KIITOS
9.5.2004 21:49
Todella hienoa, että tätä meidän lajia tuodaan esille enemmän!! Ikävää, että Suomen hevospiirit ovat niin pienet, ja puitteet vähäiset, muihin- naapurimaihin- verrattuna.
Vastaa kommenttiinLisää tällaisia juttuja!! Kiitos!
Vastaa kommenttiin
sivustaseuraan
9.5.2004 23:59
Kiitos jutusta. Pantsu on tyyppiesimerkki siitä, mihin lahjakas ihminen pystyy, jos on valmis tekemään työtä ja kovasti.
Vastaa kommenttiinKateellisetn kannattaa muistaa, että mikään Pantsun hevosista ei ole ollut "miljoonahevonen" kun hän on ne ostanut. Itse hän ne on varsoista kouluttanut. Toivotaan vain, että Karuso pysyy terveenä. Kahdet arvokisat on jo pilannut hevosen sairastuminen juuri tärkeällä hetkellä.
Onnea vaan mahtavalle urheilijalle ja Suomen ehkä ainoalle mitallitoivolle Ateenaan!
Vastaa kommenttiin
hhhhh
10.5.2004 10:57
Olipa hyvä juttu. Ehkä vähän tehnyt aivan asiasta tietämättömille. Lisää hevosaiheisia juttuja!
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
Reins
10.5.2004 23:13
Hienoa, että jossain "yleismaailmallisessa mediassa" huomataan sellainen laji kuin ratsastuskin! Hieno juttu, kiitos.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
btw
11.5.2004 12:53
Todella hyväettä ratsastuslajit huomioidaan muissakin lehdissä kuin hevoslehdissä. Kiitos paljon artikelista!
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
kiitu
11.5.2004 12:54
kiitos jutusta! lisää heppajuttuja!
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
P00L0
11.5.2004 19:30
Ei tavan tallaajia kiinosta heppajutut pitäkää vaan ne ravit omissa lehdissänne.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
mymmeli7
13.5.2004 10:24
Tavallisella tallaajalla todellakin VOI olla kaksi hevosta..Itselläni yksi hevonen ja olen alemmasta kuin keskiluokasta.
Loistavaa että hevosurheilu noteerataan myös muuallakin kuin alan lehdissä!
Vastaa kommenttiinRatsastus on urehilulaji siinä missä moottoriurheilukin.
Kyllähän cityssä on haastateltu muitakin urheilijoita.
Vastaa kommenttiin
haistakaa
19.5.2004 21:41
piia on paras!!
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
pikkulammas
9.6.2004 13:33
Hienoa, näin tätä ratsastusilmiötä saadaan levitettyä myös suurelle yleisölle. Niin harva kuin valitettavasti tietää suomalaisia kilparatsastajia. Esimerkiksi Iso-Britaniassa asiat ovat niin toisin. Kun pohditaan vaikkapa jutussa mainitun Badminton Horse Trials -kenttäkisan katsojalukuja ja verrataan Suomen vastaaviin. No, oikeastaanhan Suomessa ei ole edes vastavaa kilpailua. Miksiköhän?
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
JaSuMiiNa
27.11.2004 21:39
Piia on mun suuri IDOLI!! Piti kirjottaa enkuks idolista niin mä kirjotin Piiasta !! :D Se vaan on yksin kertasesti PARAS !! Mullaki on poni..Se on russi..Mut vasta 6.wee ja sillä on hypätty puoli vuotta mut se hyppää silti 85 cm :)
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
Aburaba
28.11.2004 20:13
Tässä kerälen Piiasta tietoa kouluun... Voi vitsi kun ei päässy Suomen Paras olympialaisiin... :´(
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
nolo
5.2.2005 16:26
tämä on kyllä todella nolo kyssä, mutta kysyn kuitenki.. mikä on puolipidäte???
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
ellikki
22.3.2005 22:12
[LAINAUS]789 kirjoitti 07.05.2004 klo 11:57:
en oikein usko, että hevosen ja 3-vuotiaan ihmisen älyä voi verrata, oli se hevonen minkä ikäinen tahansa.[/LAINAUS]
olet oikeassa, hevonen on aina järkevämpi kuin yksikään tenava.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
Laura K.
15.6.2006 09:17
ANNA MENNÄ PIIA !
Olet hieno esikuva monille tytöille ja pojille. Mukavaa, että tuollainenkin tähti on aloittanut ratsastuskoulusta, niin kuin minäkin.
Hienoa.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
Mehtänpeikko
27.11.2006 18:03
Toivottavasti se edellinen lukija (sori vaan, en muista nimimerkkiä), lukee tän.
Vastaa kommenttiinPuolipidäte = käytännössä puristetaan nyrkkejä (joissa ne ohjat siis on) jatkuvasti niin että hepan suuhun tavallaan mene "sähköimpulsiiveja". EI SAA NYKIÄ/VETÄÄ. Puristellaan, ihan kuin ois käsissä pesusienet. Samalla tiivistetään ja löysätään istuntaa, niin että ne "sähköimpulsiivit" kulkee hepan kylkiinkin. EI POTKITA! Inhottavan usein kuulee ratsaststuskouluissa puolipidätteet veto-potku, veto-potku... -menetelmällä. Se muuten sattuu hevoseen ja hevonen lopulta turtuu kipuun. Siksi koulujen hevoset on yleensä niin "laiskoja". Yksikään heppa ei luonnostaan ole.
Vastaa kommenttiin
heppafani
31.8.2011 19:58
Piia sää oot tosi loistava:)
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin