Matkalla

Minä Wien, sinä wikiset

Wien herättää mielikuvia valkoisista, temppuja tekevistä lipizzanhevosista ja keski-ikäisistä konservatiiveista, jotka nauttivat Sacher-torttua operetti-illan päätteeksi. Mutta wieniläiset ovat toista mieltä.

"Wien on sydämeltään balkanilainen kaupunki. Meidän wieniläisten on paljon helpompi samaistua budapestilaisiin kuin sveitsiläisiin tai länsi-itävaltalaisiin", toteaa 25-vuotias Martin Getreur.

Wienin talot, kirkot, palatsit ja bulevardit ovat massiivisia. Massiivisuuden rinnalla kulkee suurkaupungeille epätyypillinen hiljaisuus. Wien on todennäköisesti Helsingin lisäksi ainoa kaupunki maailmassa, jossa lentokenttäbussissa matkalla kentältä keskustaan on hiirenhiljaista.

1. Taide

Vaikka vihaisi taidetta, olisi synti olla tutustumatta Wienin taidetarjontaan. Juuri taiteen kautta wieniläiset ovat kapinoineet konservatiivista järjestelmäänsä vastaan. Wienin modernin taiteen museossa on esillä laaja kokoelma 1960-luvun kapinan, Vienna Actionismin, tuotoksia. Verenroiskimista, paljaita peniksiä jauhelihan keskellä ja muumioituneita ruumiita on ehkä vaikea mieltää taiteeksi, mutta wieniläiset itse nostavat hattua kapinamielisille 60-lukulaisille.

Taidetta ei Wienissä pidäkään sekoittaa pelkästään öljyvärimaalauksiin ruhtinaista ja palatseista. Taidenäyttely voi Wienissä tarkoittaa yhtä hyvin kokoelmaa sähkökitaroita ja musiikkivideoita, taikka opastusta feminismin historiaan. "Kun muutin Wieniin, olin aivan ihmeissäni siitä miten älyttömän vilkas urbaani elämä täällä on! Viihde ei tarkoita pelkkää baareissa käymistä, vaan aina on tarjolla jotain happeningeja tai näyttelyitä!", hehkuttaa alunperin ateenalainen Eleni Diamanti.

Matkakirjailija Jasper Winn on paljastanut wieniläisten naisten salaisuuden: konservatiivisten jakkupukujensa alla he pitävät mitä värikkäimpiä ja seksikkäimpiä alusvaatteita. Sama logiikka pätee koko kaupunkiin. Konservatiivisuuden alla kytee innovatiivisuus. Sillä kuten Wienin musiikkimuseossakin todetaan, olihan Mozartkin aikakautensa punk.

2. Konservatiivit

Perinteillä on rauhoittava vaikutuksensa. Onhan Wien sentään kaupunki, jossa nuori Hitlerkin halusi vain maalata maisematauluja ja kukka-asetelmia! Perinteikkyys näkyy myös asuntojen ovikelloissa. Nimen lisäksi soittokelloihin on merkitty kyseisen henkilön arvo, ja Wienissä näyttääkin olevan ennätysmäärä tohtoreita, vaikka tosiasiassa kaupungissa on vähemmän akateemisesti koulutettuja kuin esimerkiksi Helsingissä.

Kaikessa konservatiivisuudessaan wieniläiset kuitenkin ovat varsin kekseliäitä. Toisen maailmansodan aikaiset ilmantorjuntatornit on otettu käyttöön museo- ja akvaariotiloina, entinen bordelli on muuttunut baariksi nimeltä Jenseits (Nelkengasse 3), nuoret ovat vallanneet itselleen 12 000 m2 talon nimeltä Wuk, jossa voi harrastaa kaikkea footbagista turkkilaiseen tanssiin ja diskoiluun. Wienissä sijaitsee myös Euroopan ainoa pariskunnille suunnattu tuntihotelli, Hotel Orient, jossa voi hyvällä omallatunnolla temmeltää yhdessä rakkaansa kanssa kolmen tunnin ajan.

Konservatiivisuudella on tapana herättää henkiin äärimmäisiä ilmiöitä. Parhaana osoituksena tästä on Itävallan poliittinen ilmapiiri, jota nuoret wieniläiset eivät kaihda huolestuneena kutsua neo-natsismiksi. Äärimmäisiin ilmiöihin voi tutustua myös Wienin museoissa. Täältä löytyvät omat museonsa kidutukselle, patologialle, kriminologialle ja onpa näytteillä myös psykoanalyytikko Freudin sänky ja piippu.

3. Sacher ja Wieninleike

Wieniläiset nautiskelevat yhä 1980-luvun trendiruokaa Wieninleikettä, ja kunnon wieniläinen perheenemäntä tarjoilee vierailleen erilaisia strudeleita eli piiraita. Aitoa, oikeaa Sacher-kakkua on kuitenkin tarjolla ainoastaan Wienin oopperatalon vieressä sijaitsevassa Sacher-hotellissa. Hotelli pitää ylpeästi kiinni lapsosestaan, ja kaikki muut suklaiset kakkuelämykset on luettava kopioiksi. Niin suuri turistimagneetti tämä piskuinen suklaatorttu on, että hotellin postikorteissa on kakunpalan kuva hotellin sijasta!

Paras sijoitus wieniläiseen ruokakulttuuriin on käydä syömässä 4,20 euron aamiainen joissakin Cafe Segafreddo-ketjun kahviloissa. Suomalaisille pilkkahintaan saa croissantin marmeladin kanssa, leivän leikkeineen, kanamunan ja kahvin.

4. Elektroninen musiikki

Wien on tunnettu musiikistaan. Innokkaimmat elektronisen musiikin historijoitsijat lukevat Wienin hoveissa vaikuttaneiden Mozartin ja Haydnin olleen ensimmäisten elektronisen musiikin kehittäjien joukossa, koska he olivat kiinnostuneita niinsanotusta automaattisesta musiikista. Nykypäivänä rokkiaalto valtaa alaa nuorten eurooppalaisten keskuudessa, mutta wieniläiset pitävät kiinni elektron ja loungen perinteestä. Ensimmäiset elektronisen musiikin instituutit perustettiin Itävaltaan 1960-luvulla, ja elektroninen musiikki on wieniläisten kultakimpale nuorisokulttuurille.

Wieniläinen nuoriso on liian sivistynyttä leikkiäkseen kännikalaa, mutta valkoviini soodalla maustettuna menee lukuisissa baareissa hyvin kaupaksi. Varsinaisia mega-klubeja on Wienissä vähän, mutta suosiossa ovat pienehköt, trendikkäät baarit, jotka mahdollistavat keveän pyörähtelyn tanssilattialla. Tämän hetken kuumimpia nimiä ovat Sunshine Enterprisen omistamat Roxy (Operngasse 24) ja Passage (Burgring/Babenbergerstrasse).

File: Wien

Noin 1,5 miljoonaa asukasta

Sää
Talvella pari astetta miinusta, kesällä 25-30°C

Juoma
Spiritzer
Kaada lasiin 1 dl valkoviiniä ja täytä loppu soodalla.

Ruoka
Wieninleike
Alunperin Wieninleike tulee Italiasta, jossa lihana käytettiin vasikkaa. Itävaltalaiset tekevät leikkeensä kuitenkin mieluiten porsaanlihasta. Paneroi pihvi korppujauhossa ja paista rasvassa, koska alkuperäisohjeen mukaista laardia eli sulatettua sianrasvaa voi urbaanin ihmisen olla vaikea saada kurkusta alas. Oikeaoppisesti pihvin seuralaisena saa tarjota vain sitruunaviipaleita ja persiljaa.

Ihmiset
Psykoanalyytikko Sigmund Freud
Keisarinna Maria Theresa
Muusikkomestarit Kruder & Dorfmeister

Kaupat
MarieHilferstrasse: Helpoin tapa tehdä ostokset on kävellä tätä katua edestakaisin. Vierailun arvoisia ovat high street ketju Mango ja Wienin Union Five eli Rag.
Lerchenfelderstrasse: Jos haluaa shopata ajatuksen kanssa, kannattaa suunnata tämän pitkän kadun putiikkeihin. Täältä löytää kaikkea second handista jonglööritarvikkeisiin.


Volksgarten Disco 1, Burgring 1: Paljon trendikkäitä ihmisiä jammailemassa trendikkääseen musiikkiin.
Porgy & Bess, Riemergasse 11: Kaupungin paras jazzklubi
Flex, Donaukanal, Schottenring: Wienin legendaarisin klubi, jonka vessat voivat tosin pelästyttää räväkällä olemuksellaan...
Pars, Lechenfelderstrasse 148: Todennäköisesti hinta-laatusuhteeltaan maailman paras ravintola. Herkullista persialaista ruokaa aidossa ilmapiirissä isoina annoksina.

Verkossa
http://www.falter.at
http://www.vienna.at
http://www.timeout.com

1 kommentti

vihjaaja

17.1.2004 17:51

Pari vinkkiä vielä täydentääkseni viime kesän kokemuksillani ihan hyvää kirjoitustanne:

-Maria Hilfer Strasse on tosiaan hyvä paikka ostoksille, mutta paras eli sen poikittaiskadut jäivät mainitsematta. Sieltä löytyy mitä ihmeellisimpiä kauppoja ja puoteja. Jos on aikaa ja innostusta, kannattaa kävellä ne puhki. Samalla löytää edullisempia ruokavaihtoehtoja.

-Opiskelijoiden suosima baarialue on nk. Bermudan kolmio Stephansdomin ja Schwedenplatzin välillä. Sieltä löytyy paljon mukavia ja kotoisia pubeja, joista joissain voi löytää itsensä tanssimasta pöydiltä baarimikon ruiskuttaessa vettä asiakkaiden päälle.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi