Matkalla

Barcelona

Barcelonalaiset ovat Euroopan kolmanneksi suurimman valtion parhaita veronmaksajia. He paiskivat rajusti töitä ja pitävät muita espanjalaisia laiskoina. Barcelona on vuosisatojen ajan antanut sataman ja liiketoiminnan vaurastuttaa itseään. Yli puolet tienaa elantonsa palveluelinkeinolla. Suurimpia työllistäjiä ovat pankit, vakuutusyhtiöt ja matkailu.

1. Jupit

Barcelonassa on tärkeää näyttää hyvältä.

Barcelonan taiteilijakortteleissa rastatukkakin kantaa Polo Sportin kassia. Naisten tyyli on harkittu ja kallis – viime talven hittikassi oli 3 000 markan hintainen Louis Vuittonin monogrammimerimieslaukku.

Kaupunkia leimaavat pienet, yläluokan boutiquet, trendikkäät vaateliikkeet, lasiviitriineiksi naamioidut kenkäkaupat sekä monikerroksiset Corte Inglès -tavaratalot. Cartier, Louis Vuitton, Gucci, ne ovat kaikki täällä.

2. Itsenäisyys

Espanjan kahdeksasta miljoonasta katalonialaisesta puolet asuu Barcelonassa. Kaupunki on saanut koko ikänsä taistella itsehallintonsa puolesta milloin Napoleonia vastaan, milloin puolustautua Primo de Riveran aikaisia pommituksia, teloituksia ja nälänhätää vastaan tai juosta karkuun Francon aikaisia keskitysleirejä. Tuhatvuotisen taistelun jälkeen Barcelona sai itsehallinnon 1979. Katalonialaisuus on barcelonalaisille pyhä asia, jota Espanjan kansalaisuus ei ole. Mikäli katalonialaiset saisivat päättää, olisivat he mieluummin osa Keski-Eurooppaa kuin laiskaa Espanjaa. Kapinallinen Barcelona on aina vetänyt puoleensa toisinajattelijoita, taiteilijoita ja vähemmistöjä.

Tuhat vuotta vanha katalaani on kaupungin virallinen kieli, vaikka katalonialaisten itsenäistymispyrkimyksistä raivostuneet vallanpitäjät ovat kautta aikojen yrittäneet sitä kieltää. Francon aikana katalaaninkieliset kirjat poltettiin, eikä kieltä saanut käyttää televisiossa, radiossa, sanomalehdissä tai kouluissa. Mutta katalaani on yhtä sitkeä kuin sitä puhuva kansanryhmä. Barcelonan katukyltit, tienviitat ja viralliset paperit on kaikki kirjoitettu espanjan ja ranskan välimuotoa muistuttavalla, vanhalla Välimeren kauppakielellä, josta ulkomaalainen ei selvää saa.

3. Ruoka

Barcelonassa syödään koko ajan. Aamu aloitetaan kotiaamiaisella: paahtoleipää ja marmeladia. Kun töissä on huhkittu pari tuntia, tarvitaan huikopalaa: voisarvi tai pala patonkia lähikahvilassa. Kyytipoikana pieni olut. Keskipäivän jälkeen mahan murina vaiennetaan tapasbaarissa, jossa annokset huuhdotaan alas sangrialla. Tapakset olivat muinoin ilmaisia; ravintoloitsijat kiikuttivat pöytiin pieniä oliivi- ja pähkinäkuppoja pitääkseen kärpäset loitolla. Nykyään tapakset ovat esillä baarin lasivitriinissä. Iltapäivän siestan aikana moni kipaisee kotona santsauksella. Katalonialaiset eivät arvosta pikaruokaa, mutta monessa työpaikassa tahti on kiihtynyt ja lounaaksi kelpaa hampurilainen. Ennen kuutta kulmakuppilat täyttyvät kahvittelijoista. Espanjassa juodaan pikkuruisia espressoja ja niiden lomassa poltetaan puoli askillista tupakkaa. Savuttomia paikkoja on turha etsiä. Päivä päättyy illalliseen, jota ei sovi kattaa ennen iltayhdeksää. Katalonialaisesta keittiöstä kirjoitettiin ensimmäistä kertaa 1300-luvulla. Barcelonalaiset rakastavat tukevia liharuokia, ja nuukat katalonialaiset käyttävät elukkansa päästä varpaaseen, muun muassa kukko syödään helttaa myöden. Mikäli katalonialaisten herkuista – siansorkista, lampaanvatsasta, lehtokurpasta tai jäniksestä – ei nälkä ota haihtuakseen, on keittiössä saaveittain kaloja ja äyriäisiä.

4. Jalkapallo

Barcelonan joukkueen Futbol Club Barcelonan sinipunaisessa paidassa pelasi aikoinaan myös Jari Litmanen. Maailman rikkaimpiin jalkapalloseuroihin kuuluvan joukkueen kotikenttä on Euroopan suurin jalkapallostadion Camp Noun, jonka katsomoon mahtuu yli 100 000 jalkapallofania. 103 vuotta täyttävän FC Barcelonan pelit ovat lähes aina loppuunmyydyt, etenkin kun “Barça” kohtaa verivihollisensa Real Madridin. Poliittinen taistelu pääkaupungin ja itsehallinnosta nauttivan Katalonian välillä verhoutuu jalkapalloksi. Yksi FC Barcelonasta Real Madridiin loikannut pelaaja sai tappouhkauksia. Jalkapalloseuran lippu liehui symbolina, kun Francon diktatuurin aikana Katalonian lippu kiellettiin.

5. Night Life

Barcelonassa baarielämä alkaa pitkälti puolen yön jälkeen. Kylki kyljessä sijaitsevat kapakit levittäytyvät kaduille pieniksi terasseiksi siten, että koko katu on yhtä suurta cocktail-kutsua. Alkoholin määrää ei suinkaan mitata teelusikalla, vaan lähinnä kauhalla. Kun yökerhon valot väläyttävät valomerkin, lienee aika etsiä jatkopaikka. Barcelonalaisten ilta on tuolloin nuori ja jossain odottavat hyvät jatkot. Aftereiden toivossa kannattaa heittäytyä paikallisten vietäväksi. He tietävät kulman takana odottavasta salakapakasta, jossa lauletaan karaokea aamuyhdeksään.

File: Barcelona

Asukkaita
4 miljoonaa

Sää
Kesän keskilämpötila: 26 ºC
Talven keskilämpötila: 12 ºC

Juoma
Cava-kuohuviinit syntyvät läheisellä Penedèdin viinialueella. Viinitila Freixenet myy cavaa vuosittain enemmän kuin ranskalaiset samppanjaa. Cavan hinta Alkossa 4,56–9,99 euroa – mitä kuivempaa, sen parempaa.

Ruoka
Arroz negro
(Musta riisi)
4–6 henkilölle
500 g kalmaria
500 g sinisimpukoita
15–20 katkarapua
2 sipulia
2 vihreää paprikaa
2 dl säilöttyjä tomaatteja
3-4 valkosipulin kynttä
3 dl oliiviöljyä
1 1/2 l vettä
5 dl riisiä
1–2 rkl mustekalan mustetta
suolaa ja pippuria

Elokuva
Pedro Almodóvar: Todo Sobre Mi Madre eli Kaikki äidistäni. Seitsemän “Espanjan Oscaria” kahmineessa elokuvassa voi ihailla Barcelonan lisäksi Penélope Cruzia.

Ihmiset
Arkkitehti Antoni Gaudí.
Taidemaalarit Salvador Dalí, Joan Miró ja Pablo Picasso.
Elokuvaohjaaja Pedro Almodóvar.
Oopperalaulaja Josep Carreras.

Kaupat
Mango, Paseo de Gràcia 8-10 ja 65 sekä Avenida Diagonal 208, 557, 609-615 ja 557.
Zara, Paseo de Gràcia 16 ja Avenida Diagonal 584.
Calzados E Solé, Carrer Ample 7. Vanhankaupungin kujilla sijaitseva kenkäkauppa valmistaa jalkineita käsityönä.
L´Estanc, Via Laietena 4. Tupakoitsijoiden keidas lähellä rantaa.
Cereria Subirà, Bajada Llibreteria 7. Kaupungin vanhin kauppa myy kynttilöitä vanhassakaupungissa.
La Boqueria, La Rambla 100. Komea kauppahalli Espanjan tunnetuimman kävelykadun varrella.
Encants Vells, Plaça de les Glòries Catalanes. Pohjoiseen johtavan maantien varrelle levittäytyvältä kirpputorilta voi ostaa kaikkea huonekaluista rihkamaan. Varaa aikaa tinkimiseen!

Yö & Baarit
Maremàgnum, Moll d´Espanya del Port Vell. Vanhan kauppasataman moderni ostoskeskus on viikonloppuiltaisin kuin yksi suuri baari.
La zona del Born -alueelta vanhassakaupungissa voi bongata vaivatta kymmeniä baareja ja discoja. Yöllä elossa myös Barri Gòtic, El Raval, La Ribera, Port Olímpic, L´Eixample, Gràcia ja Montjüic.
Otto Suzi
Guía del Ocio -opas auttaa turistia selviytymään Barcelonan baariviidakossa. Se ilmestyy torstaisin.

Verkossa
www.bcn.es
www.barcelona-on-line.es
www.mango.es

2 kommenttia

BCN02

6.11.2002 16:59

Vuokrataan huone Barcelonassa joulukuun loppuun saakka. Kaikki mukavuudet. Vuokra 300 e kk. Myos lyhyemmaksi ajaksi.
Asunnossa asuu 2 suomalaista opiskeliaa.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

sergi lorente

17.3.2006 14:19

"Arroz negro" on espanjalainen nimi. Me sanomme "arròs negre". Kataloniassa syö paremmin "calçots de valls", "crema catalana", "escudella", "esqueixada de bacallà", ... Ja juo "cava" tai "vi del penedès". Valokuvassa ei ole katalonialaisia, he ovat "typical spanish flamenco" naisia. Toinen valokuva olisi hyvä, kiitos.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi