Matkalla

Bukarest, diktaattorin taidonnäyte

Romanian edesmennyt diktaattori Nicolae Ceausescu muistuttaa kaudestaan pääkaupungin joka kolkassa. Diktaattori purki kokonaisia kortteleita suurellisten suunnitelmiensa tieltä. Bukarestilaiset joutuivat muuttamaan kiireessä, ja moni jätti koiransa. Koiria ei voi välttää. Niitä on kaikkialla.

1. Villi Itä
Bukarest on romaniaa ja tarkoittaa nautinnon kaupunkia. Mutta Bukarest ei ole sympaattinen kaupunki. Se on villi itä, jonka asukkailla on EU-pakkomielle. Miksi sinne pitäisi sitten matkustaa? Ensinnäkin, koska Euroopan unioniin kiirehtivän maan pääkaupunki käy läpi niin nopeaa muutosta, että sen haistaa, maistaa ja vaistoaa kaduilla ja kujilla. Toiseksi, kaupunki on eriskummallinen ja kiehtova yhdistelmä itää ja länttä, ortodoksista mystiikkaa ja latinodraivia sekä väkivaltaisia katuja ja vanhan ajan herrasmiehiä, jotka suutelevat naisia kädelle ilman, että se tuntuu vitsiltä.

2. Idän Pariisi
Bukarestia sävyttää kommunismikaudella rakennettujen DDR-mäisten jättikerrostalojen ja 1900-luvun alussa piirrettyjen koristeellisten talojen kontrasti. Niiden ja puiden kattamien leveiden bulevardien ansiosta Bukarestia kutsuttiin pitkään idän Pariisiksi. Bukarestissa on Pariisin tyyliin jopa Riemukaari. Kaupunkiin saapuva matkalainen osuu yleensä ensimmäiseksi suurelliselle bulevardille, joka on pohjoisessa nimeltään General Magheru ja etelässä Blvd Nicolae Balcescu. Tyhmempikin selviää suunnistamisesta, sillä keskusta sykkii tämän bulevardin ja sen neljän aukion – Piata Victoriein, Piata Universitatiin, Piata Romanan ja Piata Uniriin – varrella. Röyhkeästi parkkeerattujen autojen, kerjäläisten ja kojujen täyttämien aukioiden
maamerkkeinä ovat lisäksi McDonald’sin kultaiset kaaret.

3. Diktaattori
Bukarestin kiinnostavimmat nähtävyydet liittyvät neljännesvuosisadan ajan hallinneeseen diktaattori Ceausescuun. Vuonna 1971 hän kävi Pohjois-Koreassa ja palasi pää täynnä megalomaanisia suunnitelmia. Romanialaiset kituivat, kun diktaattori rakennutti monumentteja. Niistä vaikuttavin on Piata Uniriin länsipuolella sijaitseva Ceausescun palatsi Palatul Parlamentului, jota tituleerataan maailman toiseksi suurimmaksi rakennukseksi Pentagonin jälkeen. Kaikki materiaalit marmorista maton lankoihin on haalittu kotimaasta. Jopa 2 000 neliömetrin salit eivät ole järin kauniita, vaikuttavia kylläkin. Luodin reiät Piata Revolutionin rakennusten seinissä muistuttavat Ceausescun tuhosta. Tämän aukion parvekkeelle mies astui joulukuussa 1989 ja yritti saada vallankumoukselliset kansalaiset ruotuun. Yritys epäonnistui, ja joulukuisessa vallankumouksessa kuoli yli tuhat henkeä. Lopulta Ceausescu ja hänen vaimonsa Elena teloitettiin, ja suomalaisetkin seurasivat veristen tapahtumien kulkua parhaaseen televisiosesonkiaikaan joulupäivänä.
Ceausescu jäi historiaan Euroopan viimeisimpänä teloitettuna diktaattorina. Ammuskelun raunioittamaa keskustaa on jälleenrakennettu tehokkaasti, mutta yksi rakennuksista on jätetty rauniokuntoon vallankumouksen koskettavaksi muistomerkiksi.

File: Bukarest

Juoma
On synti lähteä Bukarestista maistamatta perinteistä Tuicaa eli luumu-brandya.

Ruoka
Romanian kansallisruoka on mamaliga, joka muistuttaa polentaa. Sitä syödaan usein ja melkein minkä kanssa vain.
2 dl maissijauhoja
4 dl vettä
1/2 tl suolaa
öljyä
Kiehauta vesi. Lisää suola, sekoita joukkoon maissijauho, sekoittele. Hauduta matalalla lämmöllä noin 20-30 minuuttia, kunnes puuro on paksua. Kaada muottiin ja anna jäähtyä. Sen jälkeen voit tarjoilla tai leikata viipaleiksi ja ruskistaa pannulla ennen tarjoilua.

Ihmiset
Runoilija Tristan Tzara (1893-1896)
Näytelmäkirjailija Eugene Ionescu (1912-1994).

Kirjat
Bram Stoker: Dracula
Legendaarisen vampyyritarinan päähenkilö imi verta Transilvaniassa, Luoteis-Romaniassa. Historiallista esikuvaa hänellä ei ollut, vaikka romanialaiset uskottelevat vaikutteena olleen julman kreivi Vlad Tepesin, jonka isää kutsuttiin Vlad Draculiksi. Transilvaniaan suunnitellaan parhaillaan Dracula-teemapuistoa.

Ostokset
Tupakka on halpaa, ja viinit hyviä ja edullisia. Vaate- ja kenkävalikoimat näyttävät “itäblokkimaisilta”. Globaaleilla merkeillä on kuitenkin edustuksensa kaupungissa, ja hinnat ovat halvempia kuin Suomessa.

Yöelämä
Laptaria Enache Blvd Nicolae Balcescu 2. Kansallisteatterin välikattoon rakennettu romanialaisella mittapuulla rauhallinen baari, jonka kattoterassilla näytetään kesäiltaisin elokuvia. Paikallinen Erottaja, jossa järjestetään keikkoja ja muita tapahtumia kuten boheemipoikien novellien luentaa.
Web Club, Blvd Ion Mihalache 12. Sokkeloinen drum’n’ bass -klubi, jonka sisustus-clouna ovat vanhanaikaiset takat. Auki 24 tuntia vuorokaudessa!
Planter’s, Str Mendeleev 10. Iso baari-disko, jonka musiikkilinja muistuttaa koulubileitä. Bukarestilaiset bailaavat hulluna La Bamban, Tom Jonesin ja Gloria Gaynorin tahdissa.
Mes Amis, Str Zarafi. Ranskalaishenkinen ravintola, joka sopii kynttiläillallista halajavalle romantikolle.

Verkossa

iromania.com/links/Travel/
Linkkejä Romaniaa käsitteleville matkailusivuille.
www.geocities.com/tanyamurzin/romania.html

1 kommentti

Marina Stein

17.4.2002 13:44

This is just an opinion regarding the article about Bucharest and it comes from one who was born there. First of all, I didn`t feel that I was born in a “wild” city, and even less, in a “wild” country.
Your article about Bucharest is really a snob one and I would add that is not quite well informed too. You are using expressions like “wild east” and many other inadequate adjectives. As far as I know Finland, it is an eastern (well, northeastern to be precise) country itself, so don`t despise the East because you are a part of it, too. Concerning the wildness of Bucharest, yes, it may be in some particular suburb areas, but in the center of city you have just to watch your pockets :), like in other western cities, too. Romanians don`t eat or kill one each other in the street, you know?
Anyway, things are not rose in West, and not just dark in East. It is a discrimination to split Europe in two parts: "good" and "bad". White and black.
Bucharest it is a nice town, depending on what you want to see (Isn`t it the same all over the world?). There are many interesting things, but at the same time are things not so good, like in other western towns too.
“Mamaliga”, it is just one simple Romanian food, that plays the role of “bread” in a meal, you can`t eat just “mamaliga”. The rest of traditional food is based on meat (“sarmale”, “mititei”).
The number of inhabitants is over 2,300,000, representing 10% of country`s inhabitants.
To conclude, in my opinion your article wasn’t an invitation, but a warning (like "Stay away of this")! Really pity, because Romania and Bucharest are really a part of European history and it may be a very interesting touristical one.

All the best,
Marina

P.S. If I were you, I would choose other destinations in Romania, much more picturesque.
And one more: Americans had "wild West", well, Europe has "Wild East"...:))

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi