1. Vettä ja leipää, ja muuta syötävää
Hampurissa on meritunnelma, vaikka lähin merenranta on yli sadan kilometrin päässä. Elbe-joen ja sataman ansiosta Hampurista tuli keskiajalla yksi mahtavimmista hansakaupungeista. Merenkulkua ja kaupankäyntiä harrastetaan yhä sen verran innokkaasti, että Hampurin konttisatamasta on kasvanut Euroopan toiseksi suurin.
Talvella Elben ranta on hyytävän tuulinen paikka. Silloin sinne kannattaa suunnistaa lähinnä joenvarsiravintoloiden vuoksi. Ravintoloissa tarjotaan aidon pohjoissaksalaisen keittiön antimia: ankeriaita, lohia, merianturoita sekä katkarapuherkkuja. Saksassa syödään siis muutakin kuin Wursteja. Palanpainikkeeksi Hampurissa tilataan paikallisten panimoiden Holstenin tai Bavaria-St. Paulin oluita. Tynnyrioluttakin (Faßbier) saa.
Kesän tullen satama herää eloon. Toukokuussa pitkän rantabulevardin varrella juhlitaan sataman syntymäpäivää, Hafengeburtstagia. Koko kaupunki bailaa kolmen päivän ajan syöden, juoden ja tanssien live-musiikin tahdissa. Satamasta, Landungsbrückeniltä voi hypätä vesibussiin, jolla pääsee Elben varrella oleville uimarannoille(!) ja esimerkiksi Blankenesen idylliseen kaupunginosaan. Jyrkällä rantatöyräällä kohoavissa, pienissä ristikkorakenteisissa taloissa asui aikaisemmin lähinnä laivureita ja merikapteeneja. Yllätys, yllätys, Blankeneselle on käynyt kuten monelle muullekin duunarikaupunginosalle: nyt se on Hampurin SE asuinalue.
2. Miljonääri-Jürgenit
Hampurilaisia pidetään jäyhinä ja suorina, ja kauppaa he ovat aina osanneet käydä. Harvasta Saksan kaupungista löytyy yhtä paljon self-made-miljonääreja. Paikallisten miljonäärien prameita residenssejä voi käydä kadehtimassa keskustan tekojärven, Aussenalsterin, rannoilla.
Hanseaattien kaupankäyntitaitoihin voi ottaa lähituntumaa Hampurin keskustan upeilla, katetuilla kauppakujilla, joista kaupunki on erityisen ylpeä. Kujia on kolmetoista ja tunnetuin on Hanse Viertel. Elben rannassa, entisessä mallastehtaassa Stilwerkissa taas on rykelmä design-putiikkeja (Alessi, Cassina ym.)
3. Hampuri soikoon
Hampuri on Saksan musiikkibisneksen pääkaupunki: 70 prosenttia Saksassa myytävistä levyistä on tuotettu Hampurissa. Kaupungissa on 800 yritystä, jotka elävät musiikista.
Ulkomaiset kevyen musiikin starat suunnistavat Euroopan-kiertueillaan melkein poikkeuksetta Hampuriin konsertoimaan. Monet konserteista pidetään paikallisella Hartwall-areenalla, Hjallis Harkimon Color Line Arenalla!!! Tulevan kesän highlightseja ovat Sealin, Patricia Kaasin, Bryan Adamsin, Lenny Kravitzin ja Britney Spearsin visiitit.
Klassisen musiikin ystävälle tarjotaan kaikkea vaatimattomista kamarikonserteista suurella rahalla tehtyihin oopperaesityksiin. Konsertteja mainostetaan näkyvästi lehdissä, mm. Hamburg Purissa ja Szene Hamburgissa.
Musikaalisia löytöjä voi tehdä myös sattumalta. Flyereilla ja postereilla ilmoitellaan pienistä konserteista, joissa tunnelma on sopivan tiivis. Tauolla soittajat juttelevat usein yleisön kanssa. Jos lykästää, voi päästä juttelemaan huomispäivän Beatlesien kanssa – yhtye aloitti uransa 1960-luvun alussa vaatimattomasti Hampurin Star Clubista (Große Freiheit 39).
4. Paikallinen Soho
Jos keskustan historialliset nähtävyydet ja tyylikkäät hanseaatit tylsistyttävät, ei kannata pakata vielä laukkujaan. Hampurin “Sohossa”, Schanzenviertelistä (metropysäkki Sternschanze) majailee virkistyttäviä taiteilijoita, vaihtoehtoväkeä, opiskelijoita, vasemmistoradikaaleja ja ulkomaalaisia. Divarien, levyliikkeiden, kivijalkakauppojen, pubien ja etnisten pikkuravintoloiden omistajat pyörittävät omaa, idealistista mikrokosmostaan suurkaupungin sisällä. Vielä 1970-luvulla Schanzenviertel oli ennen kaikkea työläiskaupunginosa. Nykyisin alue päätyy valitettavan usein lehtien otsikoihin huumeongelman ja mielenosoitusten vuoksi. Tavallinen arki Schanzenviertelissä on kuitenkin rauhallisen letkeä ja täysin turvallinen.
5. Ihmiskauppakatu
No niin, St. Paulia ja Reeperbahnia ei voi unohtaa Hampuria käsittelevässä jutussa. Maailmankuululta punaisten lyhtyjen alueelta, Kieziltä, löytyy edelleen kaikkea sitä, mistä alue maailmalla tunnetaan: paljasta pintaa ja tuhmia huveja. Reeperbahnin seutu tarjoaa myös niin paljon ihan asiallista ajanvietettä, että olisi törkeää esitellä se vain lihatiskinä.
Kiez sijaitsee aivan sataman tuntumassa. 1600-luvulla siellä toimi köydenpunojia (Reepschläger), joista 600 metrin mittaisen pääkadun nimi edelleen muistuttaa. Myöhemmin Reeperbahn sivukatuineen sai nuhjuisen maineen merimiesten huvipuistona.
Vielä parikymmentä vuotta sitten tavalliset hampurilaiset eivät mielellään näyttäytyneet Kiezillä. Nykyisin paikallisten suhtautuminen siihen on lähinnä neutraali. Kiez on muuttunut vuosien saatossa Hampurin viihde-elämän keskukseksi. Alueelta löytyy tällä hetkellä valtava määrä tasokkaita ravintoloita, diskoja ja teattereita sekä tyylikkäitä musikaali- ja kabaree-esityksiä.
Vähäpukeisia, itseään myyskenteleviä neitosia näkyy tietenkin edelleen katujen kulmissa ja erityisesti naisilta kielletyllä Herbertstraße -kujalla. Tavalliset, iltaeleganssissaan tepastelevat teatteri- tai ravintolavieraat tyytyvät korkeintaan vilkuilemaan prostituoituja.
Jos lauantai-ilta Kiezillä venähtää aamutunneille, sieltä jatketaan yleensä suoraan lähellä sijaitsevalle, legendaariselle Fischmarktille, joka on avoinna sunnuntai-aamuisin (15.3.-15.11. klo 5.00-9.30 ja 16.11.-14.3. klo 7.00-9.30). Myytävänä on kaikkea mahdollista hedelmistä eläviin kanoihin. Vanhassa huutokauppahallissa nautitaan aamiaista pitkän kaavan mukaan ja otetaan vauhtia uuteen päivään.
Hampuri
1,7 miljoonaa asukasta, Suur-Hampuri 3,5 miljoonaa asukasta.
Sää
Tammikuu -1
Heinäkuu +23
Juoma
Alsterwasser: puolet olutta ja puolet sitruunasoodaa.
Ruoka
Ankeriaskeitto: 250 g savukinkkua kuutioina, keittovihanneksia siistinä silppuna, 2 laakerinlehteä, pippuria ja 2 sipulin silppu keitetään melkein kypsäksi. Keittoon lisätään 250 g kypsiä herneitä, 100 g kuivattuja luumuja, 100 g kuivattuja aprikooseja, 250 g vihreitä papuja sekä 750 g tuoretta ankeriasta, josta on poistettu nahka. Keitetään vielä n. 10-20 minuuttia. Suolaa maun mukaan.
Ihmiset
- Säveltäjä Johannes Brahms
- Säveltäjä Jakob Ludwig Felix Mendelssohn Bartholdy
- Muotiguru Karl Lagerfeld
- Kirjailija Wolfgang Borchert
Kaupat
Suurimmat ostoskadut keskustassa:
- Jungfernstieg ja Mönckebergstraße sivukatuineen.
- Hinnakkaat putiikit Neuer Wallin varrella.
- Eppendorfin kaupunginosassa tyylikkäitä myymälöitä
- Stilwerk = design-kauppojen ”tavaratalo” Elben rannassa
Yö
Ainoa ongelma on runsaudenpula. Innokas juhlija suuntaa suoraan Kiezille. Oluttupia löytyy paljon myös Schanzenviertelistä tai yliopiston lähistöltä.
- Betty Ford Klinik. Yksi kaupungin pintapaikoista.
- Cult. Teemailtoja 70- ja 80-luvun tunnelmissa.
- Funky Pussy Club. Taideopiskelijoitten designaama, tyylikäs tanssimesta.
- Fabrik, Barnerstr. 35, live-musaa, jazzia ym.
- Schlachthof, Neuer Kamp 30, pikkukonsertteja, kevyttä musaa.
Verkossa
2 kommenttia
Sirenia
3.6.2004 20:44
"tekojärven, Aussenalsterin, rannoilla."
Son muuten ihan Elben sivujoki, toi Alster, joka on jaettu kahteen osaan nimiltään Binnenalster ja Aussenalster. Mutta meneehän Aussenalster ihan järvestäkin.
Keväisin ja kesäisin Hampuri on yksi ihanimmista kaupungeista Euroopassa. Kannattaa ihmeessä tutustua, tekemistä löytyy vaikka kuinka.
Tosin Elben rannoille ei ehkä kuitenkaan kannata mennä uimaan, vaikka lupa siihen yleisesti annettiinkin muutama vuosi sitten.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
hihheii
4.6.2004 00:00
Reeperbahnista vielä sen verran että siellä toimii yhden suomalaisen pyörittämä baari, Komet. Käykää tsekkaamassa! Toinen must on suomalainen merimieskirkko jos koti-ikävä pääsee iskemään. Siellä varmaan Irwinkin kävi saunomassa...
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin