Suunnittelutoimisto Måndagin perustaja ja kaupunkiaktiivi Arto Sivonen kertoo Facebookissa perustamastaan uudesta palvelusta, jonka on tarkoitus toimia eräänlaisena modernina asunnonvälityspalveluna. Village-palvelu sai syntynsä Sivosen omien kokemusten saattelemana.
“Mä olen asunut isoissa asunnoissa vuosia ja vuokraillut aina ainakin yhtä huonetta kavereille. Vuosi sitten kesällä tyttärelleni ja mulle tuli taas kodin etsintä eteen ja mietin että miten haluan asua. Tiesin etten ainakaan ahtaassa kaksiossa. Aloin siis etsimään suurimpia tyhjiä vuokra-asuntoja stadista. Ja niitähän riitti. Aika harvalla on varaa vuokrata parin sadan neliön asuntoa saati sitten ostaa sellaista. Kiertelin aikani ja lopulta löysin mitä etsin, Skattalta parisataa neliötä Jugend-linnasta. Hullu kun on olen niin vuokrasin riskillä asunnon. Luotin että niin hienoon kämppään löytyy nopeasti lisää asukkaita, ja niin löytyikin”, Sivonen kirjoittaa.
Jugend-linna ei ole se, mitä kommuuniasumiselta yleensä odotetaan. Sivonen ei ollut kuitenkaan etsimässä halpaa asumista, vaan luksusta ja mukavuutta. Hän ei halunnut asua ahtaassa kaksiossa, vaan löytää tilaa itselleen. Tilan löytyminen mahdollistuu yhdessä muiden kanssa.
“Mielikuvat alkavat pikkuhiljaa muuttua. Yhdessä asuminen ei ole enää synonyymi nuoruuden bailukämpälle.”
Tämän ajattelun pohjalta syntyi myös Village. Sen on tarkoitus toimia kämpän etsinnän matchmakerina, joka kysyy ihmisiltä, millaista asuntoa he etsivät ja tarjota toiveiden perusteella oikeaa kämppää. Villagen sivuilla kysytään, miten asua edullisesti parhailla paikoilla ja huipputyyppien kanssa?
Palvelu yrittää tehdä kahdesta asuntomarkkinoiden miinusmerkistä positiivisen: isot kämpät eivät mene kaupaksi, mutta samaan aikaan halvemman hintaluokan kämpistä on pulaa. Yhteisöasuminen tarjoaa ratkaisun molempiin.
“Aika monta kertaa on joku kysynyt että kenelle sopii yhteisöasuminen. Mun mielestä kenelle vaan, tarvitaan vain hyvä porukka ja toimiva asunto. Se sopii vanhuksille, nuorille, maahanmuuttajille, yksinhuoltajille, sinkuille, pariskunnille tai oikeastaan siis kelle vaan. Tällä torjumme myös yksinäisyyttä. Täytetään asunnot.”
Villagen käyttäminen perustuu valintojen tekemiseen. Omat toiveet asetetaan liukuvalinnalla erilaisille akseleille: haluaako asua naisten vai miesten kanssa, taloudessa jossa on ehdottomasti lemmikkejä tai ei lemmikkejä, ei-pariskuntien vai pariskuntien kanssa. Lisäksi kysytään asumiskumppaneiden maksimi- ja minimi-ikä. Omista toiveista listataan myös asuinalueet ja maksimi matka-aika keskustaan, kuinka paljon on valmiina maksamaan vuokraa ja kuinka monta huonetta tarvitsee käyttöönsä. Omista tiedoista kerrotaan, kenen kanssa olisi muuttamassa, ikä, milloin voisi muuttaa ja etsiikö omaa tilaa vai uusia ystäviä. Yksi oleellisimmista kysymyksistä on siisteystaso, mihin asunnonhakija on tottunut. Tähän vastataan valitsemalla kolmesta kuvasta se, mikä osuu omien ihanteiden kohdalle parhaiten.
“Nykyisten asuntojen täyttämisen lisäksi voisimme löytää myös uutta tilaa jotka eivät ole vielä asuntoja.”
Sivonen kutsuu myös järjestöt mukaan miettimään, miten palvelun kautta voisi löytyä koti nuorelle, vanhalle tai esimerkiksi maahanmuuttajalle. Yliopistoille ja yrityksille hän vinkkaa, että juuri Suomeen tulleelle työntekijälle Village toimii hyvin.