Mitä tahansa, mutta ei moskovalaista vessaa

Valio vei reissaajan maailman likaisimpiin paikkoihin selvittääkseen, onko maitohappobakteereista hyötyä.

Maitohappobakteerit auttavat tutkitusti välttämään hätätilanteita.
Maitohappobakteerit auttavat tutkitusti välttämään hätätilanteita. Kuva: Fotolia/vchalup

Tällä viikolla Nelosella saa ensi-iltansa Valion maitohappobakteereista kertova Sisäisen voiman jäljillä -dokumenttielokuva. Siinä matkailuohjelmista ja Lonely Planetista tuttu Ian Wright kiertää hieman alle puolessa tunnissa maailman likaisia paikkoja ja käy nuolaisemassa niitä. Älyttömältä kuulostava konsepti on toteutukseltaan fantastisen hauska. Wrightin englantilainen komiikka vie katsojan ällötyskierrokselle turvallisesti kotisohvalta. Samalla selviää, mitä maitohappobakteerit ovat ja miten ne toimivat.

Monen ostoskärryyn kertyy jo viikoittain tuotteita, joihin on lisätty maitohappobakteereita. Kansainvälisesti näiden niin sanottujen probioottisten kulutustuotteiden markkinat kasvavat nopeammin kuin koskaan. Seuraavan neljän vuoden aikana markkinoiden arvon odotetaan paisuvan puolella. Valio on historiallisesti probioottien edelläkävijä – Euroopan ensimmäiset kaupalliset probioottiset elintarvikket tehtiin juuri Valiolla 90-luvulla.

Probiootit kiinnostavat, koska niillä on suoliston hyvinvointia tukeva vaikutus. Suolisto on kosketuspintamme maailmaan. Sen kokonaispinta-ala on ihoa suurempi, arviolta valtavat 250 neliömetriä, mikä vastaa tenniskenttää. Suoliston seinämän läpi siirtyy elimistöömme ainesosia, jotka matkaavat verenkierron mukana aivoihin asti. Suolistoa ei syyttä kutsuta toisiksi aivoiksimme – 95% elimistömme onnellisuushormoni serotoniinista tuotetaan suolistossa, ei aivoissa.

Suoliston säätelyä ja toimintaa ei vielä täysin ymmärretä. Sen terveydellä on kuitenkin suuri merkitys ihmisen voinnille. Gastroenterologian ja kliinisen ravitsemustieteen professori Robert-JM Brummerin mukaan suoliston mikrobikanta on tutkitusti erilainen muun muassa autismista, ADHD:stä, masennuksesta ja ärtyneen paksusuolen oireyhtymästä (IBS) kärsivillä. Suoliston mikrobikannan parantamiseksi Brummer suosittelee stressin, antibioottien ja suolistoa täysin tyhjentävien paastojen välttämistä. Myös alkoholi on haitallista: "Tiedän kollegoja, jotka käyttävät sitä tieteellisissä kokeissa ruuansulatuksen streessaajana." Brummer itse on nauttinut maitohappobakteereita päivittäin vuodesta 1998 lähtien: “Suosittelen maitohappobakteereita kaikille ärtyneestä paksusuolen oireyhtymästä kärsiville potilailleni, vaikka ne eivät parannakaan kaikkien vointia. Kaikkien suoliston ekosysteemi on erilainen.” Lähes kahdenkymmenen vuoden aikana professori vannoo sairastaneensa vain yhden kausi-influenssan, kun ennen probiootteja flunssa kaatoi hänet sänkyyn vuosittain. “En kuitenkaan voi taata, että se johtuu maitohappobakteereista. Voihan olla, että muutin elintapojani parempaan muutenkin.”

Tutkimusten mukaan on kuitenkin varmaa, että maitohappobakteerit auttavat usein. Erityisesti LGG-bakteeri on erinomainen ravintolisä, koska pintaansa peittävien koukkumaisten karvojen takia se tarrautuu suoliston seinämiin ja selviää siellä pidempään kuin monet. Tähän karvamaiseen ominaisuuteen perustuu myös LGG:n teho. Karvojen takia elimistö luulee LGG-bakteeria pahaksi bakteeriksi, ja suoliston immuunijärjestelmä aktivoituu. LGG ei aiheuta elimistölle lainkaan harmia, mutta suolisto on sen avulla valmis seuraavaan mahdolliseen hyökkäykseen. Professori Brummerin mukaan suoliston mikrobikantaa voikin parantaa harjoittamalla immuunijärjestelmää kuin lihasta. “Itse syön aina kotona lattialle tipahtaneet ruokapalat. Tietysti pitää käyttää omaa harkintaa. Jos söisin ruokaa Arlandan lentokentän lattialta, tulisin luultavasti sairaaksi.”

Dokumentissa Wright kertoo panneensa suolistonsa koville matkoillaan useiden vuosien ajan. Ehkä tässä on yksi syy siihen, miksi hän tuntuu kestävän koitoksen maailman likaisissa kolkissa niin terveenä. Matkalla päivittäin nautitut Gefilus-juomat toki auttavat. Hauskaa dokumentissa on Wrightin heiluttelema mikrobien määrää mittaava laite. Sen avulla selviää hiukkasen tarkkuudella, mikä paikka on kaikkein likaisin. Onko se moskovalainen julkinen vessa, keittiön tiskiallas vai Wrightin likaisia paikkoja nuolaissut kieli? Se selviää vain katsomalla.

Ian Wright – Sisäisen voiman jäljillä -dokumentti, Nelonen 15.6. klo 20.30. Katsottavissa tämän jälkeen Ruutu.fi.

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi