Näin rakennat iglun

  1. Varaa aikaa iglun rakentamiseen 3–6 tuntia.
  2. Etsi paikka, jossa on niin kovaa ja kuivaa lunta, että siitä saa tehtyä lumikuutioita.
  3. Sahaa lumesta noin 100 cm x 40 cm x 20 cm -kokoisia paloja. Lumisaha on paras väline, mutta tavallinen puusahakin käy tarvittaessa.
  4. Kaiva iglun pohjaksi lumeen mielellään ainakin metrin syvyinen pyöreä kuoppa.
  5. Ala asetella lumipaloja kuopan ympärille. Veistä lumikuutiot sopivan muotoisiksi niin, että ne tukevat toisiaan. Pohjat tulee veistää niin, että palat nojaavat sisäänpäin. Nyrkkisääntö: ensimmäisen kerroksen kallistuman on hyvä olla 15 astetta, toisen 30, kolmannen 45 astetta.
  6. Muista jättää igluun kulkuaukko tai kaiva lumen alta uloskulkureitti, jolloin kehon tuottama lämpö ei häviä iglusta.
  7. Iglun viimeisen kattopalan tulee olla suurempi kuin siinä oleva aukko, jotta kolo saadaan tiiviiksi. Kaiverra esimerkiksi puukolla lumikuutio sopivaksi koloon.
  8. Muista tehdä ilma-aukko iglun kattoon, jotta hiilidioksidi pääsee poistumaan lumimajasta.

Lähde: Hugh McManners: The Complete Wilderness Training Guide ja Igloo Builders Guide, http://home.no.net/gedra/igloo_bg.htm

5 kommenttia

Wannabe-eskimo

25.11.2004 21:25

Hmmm.. kuinkahan kovaksi pakkautunutta tuon lumen tarttee olla? Riittääkö semmonen suomen talvina saatava, jos vaikka sitä vähän polkisi kasaan?

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

eskimono

26.11.2004 11:13

[LAINAUS]Wannabe-eskimo kirjoitti 25.11.2004 klo 21:25:

Hmmm.. kuinkahan kovaksi pakkautunutta tuon lumen tarttee olla? Riittääkö semmonen suomen talvina saatava, jos vaikka sitä vähän polkisi kasaan?[/LAINAUS]

Suomen talvet riittää, kunhan on tarpeeksi paksu hanki (20cm). Iglua ei yleensä tehdä nuoskalumesta, vaan hangesta pakkasella. Koostumuksella ei ole väliä, kunhan palaset pysyvät koossa. Palasten ei tarvitse olla "tiivitä", sillä seinät tiivistyvät ja kovenevat iglua käytettäessä. Siksi ilmareikä katossa on tärkeä, koska raot ja lumen "hengittävyys" katoaa.

Polkeminen hajoittaa lumen rakeenteen, eli en suosittele. Ellet halua super jämerää iglua valmistella projektia kuukausia ennen, polkemalla joka nuoskasäällä lunta kasaan ?? (en tiedä toimiiko idea käytännössä)

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

omakoti-iglu

1.12.2004 15:13

Voi tätä kodittomien onnea! Ilmaisessa lehdessä neuvotaan miten rakentaa ilmainen talo pakollisen ja raikkaan talvikauden varalle. Valitettavan lyhyeksi arvioitua rakentamisvaihetta voisi pidentää taukojumpalla ja saada näin muutamia minuutteja lisälämpöä pipon alle. Kyllä siinä veri kiertäisi. Mikä olisikaan istuskellessa omassa koti-iglussaan ystävien ja tuttavien kanssa siemaillen pieniä hömpsyjä silloin tällöin ja menneistä turisten. Seuraavan suojasään aikana iglulle voisi rakentaa muurit ympärille ja tehdä suuren varaston lumipalloja lähestyvien teinivandaalien varalle. Napakka, hyvin tähdätty heitto ennalta ehkäisisi keltaiset sulamisjäljet iglun lähistöllä ja säilyttäisi iglun kodikkaan puhtaan hengen.

City-lehti on tähän asti toiminut ällistyttävän tehokkaana (ilmaisena) lämmöneristeenä rypistettynä takin ja housujen sisällä, mutta nyt kun lämpimänä pysyminen ei enää ole ongelma city-lehdestä löytyy aivan uusiakin puolia - sitä voi lukea.

Heti kun joku saa city-iglunsa pystyyn(rautatientorille, kaivopuistoon, tai Mellunmäen metroasemalle) lupaan rientää juhlistamaan tätä halvemman asumisen puolesta rakennettua historian hengen ruumiillistumaa viinipullon ja -lasin kanssa (Kävisikö vaikka jokin perjantai-ilta??). En lupaa päästä oviaukosta sisään, mutta jos pääsen, niin ulos en ole vähään aikaan tulossa.

**
Kiitoksia kaikille cityn ilmestymiseen vaikuttaville henkilöille. Mitä Suomi olisikaan ilman cityä?
**

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Nanookki

8.12.2004 09:26

Ei. Kysymyksessä ei voi olla lumikuutio jos sen sivut eivät ole yhtä suuret.

Mikä ihme on lumisaha? Saako niitä Teesistä tai Prismasta? Ikinä kuullutkaan.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

lapista

8.12.2004 11:02

Mie vaan tykkään käyttää amerikan ihmettä eli iglumuottia jolla tekee ihan raelumestakin iglun kahteen pekkaan 2 tuntia. Jos suomessa haluaa tehdä lumiasutuksen niin kannattaa kasata pirun iso kasa lunta, tallata se ihan kovaksi, upottaa siihen 20 sentin tikkuja sopivin välein merkiksi. Antaa kasan kovettua muutaman tunnin ja sen jälkeen kaivaa kasan alta (tämähän tehdään rinteeseen luonnollisesti) onkalo kasan sisään ja tässä on hyvä käyttää noita tikkumerkkejä ettei tee reikää. Oli iglu tai tällainen niin on hyvä laittaa johonkin sivulle semmoinen sopivan mittainen letku läpi kun yöllä on varsin vittumaista käydä ulkona kusella. Erittäin mukava talviasumus.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi