Todennäköisesti et ole edes kuullut hänestä, mutta Joseph Kony on yksi maailman vaarallisimmista sotarikollisista.
Ugandalainen sissipäällikkö on johtanut Afrikan pahamaineisinta sissiliikettä, Lord's Resistance Armya, vuodesta 1987. Samaisesta vuodesta lähtien hän on kidnapannut yli 30 000 lasta Keski-Afrikassa ja pakottanut heidät sotilaiksi tai seksiorjiksi. Sissien kynsistä paenneiden lasten mukaan Kony pitää itseään puolijumalana, joka kuvittelee saavansa toimintaohjeita itse Pyhältä hengeltä. Lord's Resistance Army vaatiikin, että Ugandaa pitäisi hallita Raamatun kymmenen käskyn mukaisesti.
Kansainvälinen rikostuomioistuin julkaisi pidätysmääräyksen Konysta vuonna 2005. Hän on edelleen tuomioistuimen pahimpien sotarikollisten listalla, sijalla numero yksi. Konyn rikoksiin kuuluvat lasten pakkovärväyksen lisäksi siviilien joukkomurhat, silpomiset, kidutukset ja raiskaukset. Vain muutamia mainitakseni. Konya ei tähän päivään mennessä ole saatu kiinni. Hänen uskotaan piileskelevän Kongon demokraattisessa tasavallassa.
Kony 2012 -kampanjan tarkoituksena on viimein saada Joseph Kony oikeuden eteen. Jo tänä vuonna. Tavoitteena on tehdä hänet tunnetuksi valtavirtamediassa: "Harva tietää hänen nimensä. Vielä harvempi tietää hänen rikoksistaan. Tänä vuonna me teemme Joseph Konysta tunnetun. Kun hän on kuuluisa, maailma yhdistää voimansa oikeuden puolesta ja vaatii hänen pidättämistään", kerrotaan kampanjan nettisivulla.
Voittoa tavoittelematon, kampanjan takana oleva Invisible Children -organisaatio käyttää luovasti hyväkseen muiden muassa videomateriaaleja, katutaidetta ja sosiaalisen median voimaa. Kampanja yrittää saada mukaansa 20 kansainvälisesti tunnettua kulttuurivaikuttajaa ja 12 amerikkalaista poliitikkoa, joihin kuka tahansa voi olla yhteydessä kampanjasivuston kautta ja kehottaa heitä osallistumaan Kony-kampanjaan.
Kampanja on nyt kerännyt lahjoituksia yli 87 000 dollarin edestä. Lahjoittamalla rahaa voi tukea Invisible Childrenin toimia pysäyttää Lord's Resistance Army ja edistää entisten lapsisotilaiden sopeuttamista normaaliin elämään. Kampanjan nettisivuilta voi ostaa kampanjapaketin (action kit), jossa tulee mukana julisteita, t-paita, tarroja, rintanappi, rannekoru ja niin sanotut toimintaohjeet siitä, miten jokainen voi omalta osaltaan edesauttaa kampanjaa.
Yksinkertaisin keino osallistua kampanjaan on kertoa siitä eteenpäin. Jos jokin video kannattaa katsoa ja jakaa, se on tämä.
KONY 2012 from INVISIBLE CHILDREN on Vimeo.
Toim.huom. 13.3.: Video sai osakseen toki myös kritiikkiä välittömästi sen julkaisun jälkeen. Invisible Children -järjestön toimia on kyseenalaistettu, mutta järjestö on pyrkinyt hanakasti vastaamaan kritiikkiin. Erityisesti sosiaalisessa mediassa ihmisiä on ärsyttänyt tapa, jolla lapsisotilasongelmaa on yksinkertaistettu. "Miten muka yhden videon jakamisella voidaan muuttaa maailmaa?" Kony 2012 -video on nyt maailman katsotuin viraalivideo kautta aikojen. Sen tarkoituksena oli tehdä Konysta kuuluisa. Tämän tavoitteen se tosiaan taisi saavuttaa.
4 kommenttia
Jeap
7.3.2012 23:33
Kannattakaa Konyn kiinni saamista mutta ei tämän kampanjan kautta. Invicible Children-järjestö tukee Ugandan armeijaa, joka harjoittaa ryöstöjä ja raiskauksia. http://visiblechildren.tumblr.com/
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
City
7.3.2012 23:45
Kiitos, mielenkiintoinen tuokin. Tässä vielä yksi kiinnostava näkökulma asiaan: http://blogs.independent.co.uk/2012/03/07/stop-kony-yes-but-dont-stop-asking-questions/
-Essi
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
City
8.3.2012 18:07
Invisible Children vastaa siihen kohdistuneeseen kritiikkiin täällä: http://www.invisiblechildren.com.s3-website-us-east-1.amazonaws.com/critiques.html
-Essi
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
konnnna
28.3.2012 10:49
Kony on hukassa ja monet ugandalaiset uskovat konyn kuolleen,koska henkilöstä ei ole kuulunut 5-8 vuoteen .Sairasta mediamanipulaatiota,kannattaa tosiaan ottaa selvää kekkä kamppanjaa kannattaa ja mitä, itse kamppanja tukee..Haisee paha mediamanipulaatio,mitä tapahtuu jatkuvasti sotamyönteisyyden edistämiseksi...
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin