Oluella Anikón kanssa – Näin maistelet olutta oikein

Oluenmaistaminen ei ole rakettitiedettä, vaan mukava tapa syventyä maltaan maailmaan. “Yhdistä olut ruokaan”, Anikó Lehtinen suosittelee.

Yhteistyössä HOK-Elanto.

Otsikko on tyhmä, myönnetään se heti alkuun. Ei ole yhtä ja oikeaa tapaa maistaa olutta. Jokainen nautittu olut on hyvä olut ja tarjonnan runsaus takaa jokaiselle jotain. Kannattaa ottaa kuitenkin huomioon, ettei oluen nauttimisella tarkoiteta tässä yhteydessä purkkilagerlaatikon kaatamista naama irvessä elämäntuskaan.

Kävimme Suomen ykkösolutasiantuntijan ja olutliiton puheenjohtajan Anikó Lehtisen kanssa opettelemassa oluenmaistelua legendaarisessa olutravintola Kaislassa. Keskellä kirkasta päivää eteemme kannettiin peruskattaus oluita: vaalea vehnä-, pils-, ipa- ja tumma stout-olut muodostavat kombon, jonka kautta aloittelijakin pääsee helposti liikkeelle oluiden tunnistamisessa ja erilaisuudesta nauttimisessa.

Moi Anikó, saatko juoda työn puolesta paljon olutta?

“Työn puitteissa niin paljon, etten välttämättä juo vapaa-ajalla määrällisesti paljoa. Mutta töissä melkein päivittäin.”

Onko oluenmaistaminen vaikeaa?

“Ei se oo vaikeata. Siinä on paljon samaa kuin viininmaistamisessa tai maistamisessa yleensä, mutta on pieniä erojakin.”

Tässä siis simppelit ohjeet Anikón kommenteilla, joilla pääset alkuun oluenmaistamisessa.

Oluenmaistamisen opas

Aloita kevyimmästä

“Kannattaa edetä kevyimmästä tuhdeimpaan, vaaleimmasta tummimpaan. Jos ensin maistaa tumminta ja tuhdeinta, me ei maisteta muista oikein mitään.”

Katso

“Samoin kuin viinissä, aloitetaan katsomalla. Ulkonäkö on lupaus mausta.”

Tuoksuttele

“Lasia voi pyöräyttää hieman ennen haistamista, mutta ei niin kuin viiniä. Oluessa on hiilidioksidia, joka haihtuu, jos sitä aletaan vatkaamaan.”

Maista

“Suurin ero oluen ja viinin maistamisessa on se, että koska oluen maussa on katkeruutta, mikä tuntuu kurkun päässä, olut pitää nielaista, toisin kuin viini. Ihan pienen määrän nielaisemallakin saa esiin oluen koko makuprofiilin katkeruuteen asti. Perille asti.”

Neljä tapaa maistella

Ohjattu tasting

“Ohjatut tastingit on yleistynyt ihan älyttömästi ja niitä pidän minä ja muut olutasiantuntijat, panimomestarit, oluentekijät ja ravintola-alan henkilökunta pitää niitä. Asiakkaat tykkäävät, kun oppivat. Ohjatut tastingit kuuluvat hyvän olutravintolan vakio-ohjelmaan.”

Tasting ravintolassa

“Myös omaehtoinen tastaaminen on yleistynyt ravintoloissa. Eli ostetaan neljä tai viisi pienempää olutta, joita maistellaan. Monet ravintolat myyvät nykyään lautoja, joissa on kolot pienille laseille, joihin saat desin tai kaksi olutta. Ravintoloilla on tärkeä tehtävä oluttiedon levittämisessä. Henkilökunta pystyy kertomaan oluesta. Voit kertoa baarimestarille, minkälaisista mauista tykkäät ja hän voi suositella sinulle. Koulutettu ravintolahenkilökunta on parasta, mitä ravintolassa voi olla.”

Kotitasting

“Osta pullo tai useampi olutta ja jaa ne kavereiden kanssa maistellen. Yhdistä ruoanlaittoon.”

Ruoka ja olut yhdessä

“Mä suosin nimenomaan sitä, että huomioi myös ruoan. Mä oon sitä koulukuntaa, että aina kun juodaan, pitää myös syödä. Silloin saa ihan erilaisia makuja ja yhdistelmiä. Suosittelen kaikille, että otetaan esimerkiksi ravintolasta neljän oluen seuraksi leikkele- tai juustolautasen, tai mitä tahansa siellä on tarjolla ja maistella oluita sen kanssa. Silloin saa erilaista tuntumaa makuun.”

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi