Pilli, joka puhdistaa juomaveden

Tunge LifeStraw veteen ja imaise.

Suomalaisen veden ja viemärijärjestelmän vaikutuspiirissä olevien voi olla välillä hankala ymmärtää, miksi puhdas vesi on niin kova juttu jossain päin maailmaa.

LifeStraw on reilun parikymmentä senttiä pitkä ja 2,5 senttiä paksu putkilo. Se on tehty kestävästä muovista ja sen saa nyöristä roikkumaan kaulaan. Sen käyttö on yksinkertaista: putkilo työnnetään veden lähteeseen ja sitä imetään kuin pilliä. Laitteesta on olemassa erilaisia versioita, joissa on esimerkiksi metallikuori tai pullo, johon vettä saa otettua talteen.

Pienen putkilon merkitys on suuri. Se filtteröi 99,9999 prosenttia vedessä syntyneistä bakteereista, mukaan lukien vatsatautia aiheuttavan kolibakteerin. Se filtteröi myös 99,9 prosenttia veden pieneliöistä. Se ei sisällä kemikaaleja, se on kevyt ja helppo puhdistaa. Aiempi malli käytti kemikaaleja puhdistuksessa, mutta vuonna 2012 lanseerattu uusittu malli filtteröi veden mekaanisesti ilman kemikaalien apua.

LifeStraw on ollut käytössä kehittyvissä maissa jo vuodesta 2005 asti. Se on voittanut useita palkintoja, muun muassa Time-lehden vuoden keksintö -palkinnon vuonna 2005 ja valittu katastrofialueiden oleellisia tarvikkeita listaavaan BBC:n “Gadgets for Disaster Zones” -listaan. Jotkut ovat kritisoineet sitä liian kalliiksi ratkaisuksi veden saamiseksi ihmisille kehitysmaissa, sillä muutaman dollarin hinta yhdestä laitteesta on kova, jos sitä vertaa esimerkiksi kaivojen rakentamisen merkitykseen ja hintaan samoissa kohteissa.

Länsimaissa LifeStraw on etenkin retkeilijöiden käytössä. Sen voi helposti tökätä suoraan jokeen, puroon tai lampeen ja saada nautittavakseen juomakelpoista vettä. Laitteen tehoa on todisteltu videoilla, joista osa on melko ällöttäviä.

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi