Rikotaan helvetin ahdas muotti – isänpäivälahjaksi naisten kirjoittamia kirjoja ja museokäyntejä

Isit ansaitsevat lahjaksi muutakin kuin helvetin sotakirjoja.

Kuva: dzmitrock87 / Fotolia

Isänpäivä tulee ja isukit ansaitsevat lahjansa. Ehdotukset isänpäivälahjoiksi ovat hyvä esimerkki siitä, millainen mieskuva ohjaa ajatteluamme. Etenkin kirjojen saralla kuva on kovin yksipuolinen.

Paraatiesimerkin oletettujen miesten oletetuista haluista tarjoili Suomalainen kirjakauppa, jonka isänpäiväkatalogin helvettiä otsikoissaan viljelevät sotakirjat herättivät huomion sosiaalisessa mediassa.

 


HS:n Noora Vaarala kirjoittaa kommentissaan aiheeseen liittyen, kuinka Suomalaisen kirjakaupan katalogiin oli eksynyt vain kaksi naiskirjailijaa. Vuosituhannen alusta peräisin olevan tutkimustiedon mukaan miehet lukevat miesten kirjoittamia kirjoja ja naiset enimmäkseen naisten kirjoittamia kirjoja.

Ja vielä ihmetellään, miksi emme ymmärrä toisiamme?

Samu Nyström nostaa Twitterissä esiin suomalaisen kirjan pitkän historian suhteessa isänpäivään.


Cityn entinen ja Journalisti-lehden nykyinen päätoimittaja Maria Pettersson on jo pidempään kehottanut miehiä tarttumaan naisten kirjoittamiin kirjoihin. Hänen mukaansa kaksi kolmasosaa suomalaismiehistä ei lue lainkaan naisten kirjoittamia kirjoja. Pari vuotta sitten ilmestyneessä kolumnissaan hän paalutti, että mies, joka ei lue naisten kirjoittamia kirjoja, ei ole sivistynyt.

Nyt Pettersson jatkaa samalla asialla yhteistyössä Lukupino-blogin kanssa. Blogista löytyy valtava ja äärimmäisen kiinnostava lista “hyvin saatavilla olevista kirjoita, joita ei ole tietääksemme kirjoittanut mies”.

Aihealueisiin, perinteisesti miehisiksi miellettyihin ja muihinkin, jaetulta listalta löytyy ajankohtaisia teoksia esimerkiksi kansanedustajilta Elina Lepomäeltä ja Anna Kontulalta. Yhdysvalloissa asuvan toimittaja Anu Partasen vertailu USA:n ja Pohjoismaiden välillä sekä Minna Passin ja Susanna Reinbothin uskomaton tarina Jari Aarniosta tarjoavat kiinnostavaa yhteiskunnallista luettavaa. Historian saralta voi oppia esimerkiksi Hennalan naismurhista Marjo Liukkoselta tai tutustua Kitty Fergusonin Stephen Hawking -elämäkertaan. Listan kirjojen avulla isät voivat oppia eroamisesta, Helsingin kummituksista tai aivoruoasta.

Miehet kuuluvat museoon

Presidentti Tarja Halosen mukaan miehet kuuluvat museoon. Halonen, Samae Koskinen, Paavo Arhinmäki, Paula Risikko ja Atso Almila ovat mukana tunnettujen kasvojen joukossa, jotka isänpäivän alla kannustavat ostamaan isälle lahjaksi museokäynnin tai -kortin. Valtakunnallisen tutkimuksen mukaan museoiden kävijöistä vain kolmannes on miehiä ja naisilla on myös enemmän luovia taideharrastuksia.

Vaikka markkinat tarjoaisivat oletuksena kuinka ahdasta miehen roolia, paras lahja annetaan isälle, joka on tuttu ja läheinen ihminen. Kun tunnet isäsi, tiedät mitä hän haluaa ja voit heittää sukupuoliroolit lahjan valinnassa romukoppaan.

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi