Teetkö jatkuvasti huonoja päätöksiä? Kokeile simppeliä keinoa niiden torjumiseksi

Älä ajaudu huonojen päätöksien sekavaan sarjaan, vaan kysy itseltäsi nämä neljä asiaa ennen kuin päätät mitään. Lopputuloksena olet tyytyväisempi.

Kuva: doidam10 / Fotolia

Ihminen tekee päätöksiä jatkuvasti. Osa päätöksistä tulee alitajunnastamme kuin apteekin hyllyltä, jolloin emme välttämättä edes huomaa, että päätöksentekoprosessia olisi ollut lainkaan. Ihminen tekee keskimäärin 35 000 päätöstä päivässä. Se tarkoittaa sitä, että teemme keskimäärin 24 päätöstä minuutissa. Näitä päätöksiä ovat esimerkiksi vaatteiden valinta, katseen kohdistaminen, käsien liikuttaminen, syöminen, reitinvalinta ja lähestulkoon kaikki päivämme toiminta.

Tutkimukset osoittavat, että päätöksenteko on uuvuttavaa henkisesti ja fyysisesti. On todettu, että ihmisellä on tietty kiintiövara energiaa, joka on riippuvainen levosta ja syömisestä. Jos nämä niin sanotut päivittäiset voimasäiliöt ovat tyhjät, kykymme tehdä hyvin punnittuja päätöksiä heikkenee. Se voi näkyä joko "skippaan kuntosalin" -ilmiönä, ylireagointina asioihin tai vaikka överi-turhina heräteostoksina. Useimmiten myös ihmissuhderiidat saavat alkunsa näiden perustarpeiden ollessa puutostilassa.

Haluamme tietenkin tehdä päätöksemme oikein ja pitkäkestoisella vaikutuksella, eikö vain? Tähän löytyy erittäin simppeli keino, jolla tunnistaa paremmin, onko päätös tehty oikeista syistä.

Ennen seuraavaa tärkeää päätöksentekoa, kysy itseltäsi neljä asiaa, oletko:

  • Nälkäinen (hungry)
  • Vihainen (angry)
  • Yksinäinen (lonely)
  • Väsynyt (tired)

Jos olet päätöksenteon aikana tekemisissä jonkun yllä mainitun kanssa, teet todennäköisesti päätöksiä kielteisestä perspektiivistä. Englanninkielisenä nämä sanat muodostavat etukirjaimillaan sanan HALT, joka tarkoittaa myös pysäyttämistä. HALT-järjestelmä on psykologinen mietintätyökalu, joka kartoittaa ovatko perustarpeemme tyydytettyjä. Työkalu auttaa sinua hoitaa paremmin itseäsi ja lisää reaktioiden hallintakykyä niin henkilökohtaisessa elämässä kuin liiketoiminnassakin. Kaikille käyttökelvollinen ajatusmalli on helppo käydä nopeasti läpi eri tilanteissa.

HALT on siinä mielessä vaativa, että sen joutuu tekemään niinä aikoina, kun mielemme ei todennäköisesti – syystä tai toisesta – haluaisi sitä tehdä. Sen takia on paras systematisoida se rutiiniksi.

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi