Unissa piilee käyttämätön voimavara

Yöllä aivomme kertovat meille sen, mitä emme päiväsaikaan tiedosta.

Kuva: Tinatin / Fotolia

Unet ovat enemmän kuin kuvia. Ne kumpuavat alitajunnasta ja ovat täynnä piiloviestintää. Sigmund Freud käytti unia voimalähteenä itsetutkiskeluun jo 1800-luvun lopulla ja sen johdosta kirjoitti Unien tulkinta -teoksensa, joka nousi länsimaalaiseen suosioon. Freudia kuvailtiin muun muassa sanoilla "luovasti sairas", sillä hän keskittyi analysoimaan itseään uniensa perusteella ja uskoi niiden antavan yhtä paljon tietoa kuin aivot hänen hereillä ollessaan. Eikä hän ollut väärässä. Unet ovat alitajuntamme ääni ja oikeanlaisella käsittelyllä voimme oppia niiden avulla itsestämme erittäin paljon.

Uniohjaaja-koulutuksen luoja ja kouluttaja, tietokirjailija Anne Lindholm-Kärki kertoo, mitä uniohjaus on ja kuinka unet voidaan muuttaa voimavaroiksi. Uniohjaajat auttavat unennäkijää käyttämään erilaisia keinoja tulkitsemaan omien uniensa viestejä.

"Uniohjaus on kuin auttava käsi. Se ei ole hoitoa vaan suuntaa-antava tukitoimi, joka opastaa unennäkijän tutustumaan paremmin omaan sisäiseen tietoonsa", Lindholm-Kärki selventää.

Lindholm-Kärjen mukaan päiväsaikaan käytämme psyykkistä suojamekanismia sivuuttamaan epämiellyttävät tunteet ja ajatukset. Asiat eivät kuitenkaan sivuuttamalla unohdu, vaan ne rekisteröityvät syvälle mielen sopukoihin. Ihmisen nukkuessa tämä suojamekanismi järkkyy, jolloin alitajunta pääsee valloilleen ja sivuutetut tunteet tulevat pinnalle.

"Unet ovat kuin salainen ikkuna piilotajuntaan ja tunteisiin, joita emme hereillä ollessamme tiedosta", Lindholm-Kärki toteaa.

Unien analysoinnista unennäkijä voi saada tietoonsa asioita, joita ei ole aikaisemmin havainnut. Esimerkiksi pelkoja, haluja ja toiveita. Unityöskentely on syvää itsetutkiskelua ja siihen täytyy asennoitua avoimin mielin. Sitä suositellaan kaikille perusterveille, jotka haluavat kosketuksen itseensä pintaa syvemmälle.

"Koska kyseessä ei ole hoito vaan ohjaus, uniohjaaja ei ohjaa unettomuutta tai masennusta, vaan siihen on omat hoitotahonsa. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, etteikö unennäkijä voisi itse tutkia uniaan ja hyötyä myös uniohjauksesta", Lindholm-Kärki muistuttaa.

Mielenkiinto itsetutkiskeluun kasvaa iän ja kokemuksen myötä. Suurinosa ohjauksessa kävijöistä ovat kasvaneita aikuisia, mutta mukaan laskeutuu myös muutama nuorikin yksilö.

Lindholm-Kärki ei suosittele turvautumaan unien tulkintaan tarkoitettuihin kirjoihin, sillä unimaailma ei noudata mitään tiettyä logiikkaa.

"Voit olla lapsi tai vanha, ajamassa autoa ja sitten yhtäkkiä uimassa meressä. Siihen ei löydy yleispätevää tulkintaa, vaan kaikille tulkinta on omakohtainen. Tulisi aina pohtia, mitä tämä asia itselleni symbolisoi, eikä mitä se yleisesti symbolisoi. Jokainen uni on merkityksellinen ja kertoo jostakin. Esimerkiksi toistuvat unet on syytä tutkia. Toistuvien unien aiheuttaja on mitä ilmeisimmin käsittelemätön asia. Jos unissasi palaat tiettyyn tuttuun paikkaan, on syytä muistella mihin elämäntilanteeseen tämä tuttu paikka liittyy. Omasta kokemuksestani voin kertoa, että kun toistuvan unen merkitys selviää, uni lakkaa ilmestymästä", Lindholm-Kärki kertoo.

Unityöskentely ei vaadi tiettyä ikää tai elämäntilannetta, mutta työskentelyn aloittaessa on tärkeää, että uniennäkijä on henkisesti valmistautunut sekä asennoitunut avartamaan omakohtaista ymmärrystään.

Lopputuloksena on tasapainoisesti kasvanut itsetuntemus, joka määrittää itsemme ja toimii perustana teoillemme. Suomessa toimii Suomen Uniohjaajat Ry sekä uniohjaajaksi voi kouluttautua Helsingin Kriittisessa Korkeakoulussa.

Lue myös: Kolme vinkkiä unityöskentelyyn

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi