Väärennetty puhe videolla kuulostaa nykyisin täysin aidolta

Myös äänen manipuloiminen onnistuu helposti.

Kuva: Ruutukaappaus

Valeuutiset ovat siirtymässä pian perinteisestä tekstimuotoisesta pajunköydensyöttämisestä ja still-kuvien manipuloimisesta aivan uudelle tasolle. Videon ja audion muokkausmahdollisuudet ovat kehittyneet niin pitkälle, että videokuvan luotettavuus asettuu kyseenalaiseksi.

Kun mediat siirtyvät yhä enemmän liikkuvaan kuvaan, myös keinot huijata ihmisiä kehittyvät samaan suuntaan. Uusi tietokonesofta pystyy kartoittamaan ihmisen suun liikkeet reaaliaikaisesti webkameran kautta ja välittämään ne toisen videon päälle. The Guardianin video osoittaa maailmanjohtajien kasvoilla miltä se näyttää.

Ylen Valheenpaljastaja käsitteli saksalais-amerikkalaisen Face2Face-projektin teknologiaa Johanna Vehkoon artikkelissa helmikuussa. Teknologian puolestapuhuja Matthias Niessner on ollut esillä isoissa kansainvälisissä medioissa, kuten Washington Postissa ja Jimmy Kimmelin ohjelmassa. Niessner sanoo haluavansa vain parantaa tekniikalla leffojen dubbausta eri kielille.

Valheenpaljastaja kertoo myös Adoben kehittämästä “Photoshop for audio” -hankkeesta, johon voi kirjoittaa sanoja, jotka ohjelma puhuu kenen tahansa äänellä, jos kyseistä ääntä on syötetty ohjelmaan 20 minuutin ajan.

Jatkossa kannattaakin olla tarkkana, mihin uskoo. Vaikka teknologioita kehitetään esimerkiksi animaatioteollisuuden tarpeisiin, on ilmiselvää, että se toimisi myös erinomaisena propagandavälineenä ja mahdollisuutena kaapata toisen identiteetti omiin tarkoituksiin.

Jo pelkkä teknologian olemassaolo ja tietoisuus siitä, että katsomasi video on mahdollista väärentää, tekevät viestin lähettäjän luotettavuudesta entistä tärkeämpää.

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi