Vaatteet on mun aatteet

Äh, treenipaita on taas märkä ja sykemittari tilttasi. Ei huolta, älyvaateteknologia on täällä.

Satasen olympiavoittaja Maurice Green mannekeeraa Adidaksen ja Polarin älyvaatteita. Yksi mittari keskellä rintaa, toinen kengänpohjassa.
Satasen olympiavoittaja Maurice Green mannekeeraa Adidaksen ja Polarin älyvaatteita. Yksi mittari keskellä rintaa, toinen kengänpohjassa.
Älyvaatetutkimus koki kovan arvokolauksen Tampereella vuonna 2001. Tulevaisuuden kuidut ja tekstiilit -seminaari joutui Yes Men -järjestön pilan kohteeksi. Paraikaa elokuvateattereissa pyörivän The Yes Men -elokuvan takana oleva joukkio huijasi seminaariyleisöä ja esitteli sille WTO:n edustajina Impulssihaalarin, joka auttaisi pomoja vahtimaan alaisiaan.

Koko puppu meni arvostettuun yleisöön ja lehdistöön täydestä. Epäilyksiä eivät herättäneet edes se, että esitelmöitsijän nimi oli Hank Hardy Unruh, esitelmä sisälsi orwellilaista puppua ja esiteltävän haalarin haaroista pulpahti valtava puhallettava fallos. Ei, älyvaatetutkimuksen “riemuvoiton” esitellyttä Unruhia haastateltiin jopa Aamulehteen – falloksineen kaikkineen.

Mutta Unruhista huolimatta, älyvaatteet ovat totisinta totta. Älyvaatetutkimus keskittyy neljään osa-alueeseen: urheiluvaatteisiin, potilasvaatteisiin, vaativiin työvaatteisiin ja hupivaatteisiin. Älyvaatteiksi luokitellaan vaatteet, jotka on tehty “älykkäistä” materiaaleista tai/ja joissa on elektronisia komponentteja. Älykkäillä tekstiileillä tarkoitetaan sellaisia materiaaleja, jotka reagoivat ympäristöönsä, esimerkiksi lämmittävät tai viilentävät tarvittaessa. Elektroniset komponentit taas esimerkiksi mittaavat sykettä.

Älyvaatetutkimusta on tehty jo parikymmenta vuotta, liikkeellepanijana kukas muukaan kuin Yhdysvaltain sotateollisuus. Suomessa tutkimusta tekevät ainakin Tampereen yliopiston SmartWearLab ja Clothing+-niminen yritys.

“Maailmalla laitetaan juuri nyt valtavasti rahaa vaatteiden kehitys- ja tutkimustyöhön”, kertoo SmartWearLabin johtaja, professori Heikki Mattila.

Monet kaupoista saatavat treenivaatteet on jo tehty Active Dry -materiaalista, joka häivyttää kosteutta keholta. Clothing+-yrityksen tuotteista on tällä hetkellä saatavissa kankaista sykemittaria ja kuntouimarin uikkariin napsautettavaa uintimatkamittaria. SmartWearLab on ollut mukana kehittämässä lasketteluasua, joka viilentää laskettaessa ja lämmittää hississä noustessa.

Adidas ja Polar tuovat oman tuotteensa tulevaisuuden kauppaan keväällä 2006. Kyseessä on juoksuasu, joka mittaa mm. sykkeen, nopeuden, juostun matkan ja energiankulutuksen. Asun paidan rintaan ja lenkkarin sisäpohjaan nipsautetaan huomaamaton laite, jonka mittaamia lukuja voi seurata kellon kokoisesta rannetietokoneesta samalla kun juoksee. Ihme-wear maksaa noin 700 euroa.

adidas_1 kenkä

Adidakselta ilmestyi keväällä kauppoihin rajoitettu erä adidas_1 -lenkkareita. Adidas_1 on maailman ensimmäinen tietokoneohjattu kenkä, jonka kantapäähän sijoitettu iskunvaimennusjärjestelmä säätyy juoksijan painon, maaston ja vauhdin mukaan. Järjestelmä toimii patterilla. Suomeksi siis et tarvitse eri kenkiä pehmeään maastoon ja asfaltille, vaan iskunvaimennus säätyy koko ajan automaattisesti. City testasi ihmelenkkarit.

45 minuutin lenkistä tuli katkonainen. Säätönappulan sijoittaminen kengän ulkosyrjälle on huono ratkaisu, sisäsyrjältä sen tavoittaisi kumartumatta. Tosin sopivat säädöt kerran löydettyään kenkä on automaattinen. Lenkin katkaisi myös toisen kengän sammuminen vartin päästä. Ei auttanut kuin istua alas, irrottaa patteri ja yrittää uudelleen. Kengän sammuttua eron tavalliseen kenkään huomasi parhaiten, toimiva kenkä ikään kuin sääti kengän kantapohjan kovuutta. Lenkkari ei ensimmäisellä kerralla tuonut juoksuun erityistä helppoutta tai mukavuutta, mutta ehkä jatkossa.

Checklist

Askelvirhe!

Jalkaterän oikeasta asennosta lähtevät nilkkojen, polvien, lonkkien ja selän oikea asento. Tavallisin vaiva on ylipronaatio, eli jalkaterä kiertyy sisäänpäin. Askelklinikalla käynnin saldo: ylipronaatio, kireät loitontajalihakset sekä lyhyempi oikea jalka. Korjausehdotuksena nilkkajumppa, loitontajalihasten venyttely ja kiertojäykkien lenkkitossujen hankinta. Testaa omat vaivasi osoitteessa www.askelklinikat.fi.

3-R fysioterapia, Kauppalankatu 40, p. 587 04 13. Tunnin tutkimus 52 e.

Gymstick

Suomalainen Gymstick on tehokas ja miellyttävä kotitreenilaite, jossa yhdistyvät tavallinen jumppakeppi ja vastuskuminauhat. Gymstickiä on neljää eri voimakkuutta, ja vastusta voi lisätä kiertämällä nauhaa kepin ympärille. DVD:ltä löytyy infoa ja harjoitusohjelmia. Keskitasonkin harjoitusohjelma saa lihakset hapoille. Tätähän voisi oikeasti käyttää!

www.gymstick.net Ovh 49,90 e, mm. Stockmann.

Laavakivi-hieronta

Hawaijilta alun perin kotoisin oleva laavakivihieronta rantautui Suomeen reilu vuosi sitten. Siinä hierotaan vartaloa 50-60 asteisilla, sileillä laavakivillä. Hoito on pikemminkin kivillä sivelyä kuin hierontaa. Sen jälkeen on rentoutunut, mutta aromaterapeuttisista öljyistä inhottavan niljakas olo.

Kauneushoitola Tuulikki Pohjolainen, Kaisaniemenkatu 1 c. 1 h 30 min/62 e.

Sauva-kävelykirja

Sauvakävely on noloa, mutta ehkä myös tehokasta. Laji on ihan oikeasti Suomessa 90-luvun lopussa kehitetty liikuntamuoto. Kävelyn kehittäjä Marko Kantaneva on kerännyt kirjaansa sauvakävelyn historiaa, infoa, perustekniikkaa ja jumppaliikkeitä. Kirjasta tekee hiukan vastenmielisen se, että kirjailija esintyy kasaristailattuna kuvissa, joita koristavat aforismit, kuten ”olemassaolosi on unelmasi”.

Marko Kantaneva: Sauvakävely. Gummerus. Ovh 39,50 e.

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi