Vaihtoehtoinen designpääkaupunki

Alternative Design Capital tarjoaa avoimuutta, ruohonjuuritasolta kumpuavia hankkeita ja keskustelua siitä, mitä design on.

Alternative Design Capitalin suunnitelmista loistaa hallittu kaaos.
Alternative Design Capitalin suunnitelmista loistaa hallittu kaaos.
ADC:n toisessa kokoontumisessa käytiin muun muassa
ADC:n toisessa kokoontumisessa käytiin muun muassa "pikadeitti"-keskusteluja hankkeesta.

Helsinki on ensi vuonna Maailman designpääkaupunki. Virallisen World Design Capitalin rinnalle on syntynyt varjotapahtuma.

”Ensi vuonna tapahtuu paljon erilaisia projekteja, jotka liittyvät designiin ja avoimeen Helsinkiin, mutta jotka eivät liity viralliseen World Design Capital -hankkeeseen. Alternative Design Capital kerää näitä. Olemme varjoverkosto, johon kaikki halukkaat voivat ottaa osaa”, kertoo Juha Huuskonen, yksi vaihtoehtoisen designpääkaupungin puuhamiehistä.

Vaihtoehtoa tarvitaan, koska virallinen hanke ei saavuta avoimuutta, joka siinä on asetettu yhdeksi tavoitteeksi. Designpääkaupunkivuosi lähestyy, mutta paljon on vielä pimennossa.

”WDC:n toimistosta on tullut hieman mustalaatikko. Vuoden alkuun on vain pari kuukautta, eikä vielä ole tietoa mitä tapahtumia on tulossa. Siitä on tullut iso mörkö, josta kukaan ei tiedä, mutta joka käyttää valtavat määrät rahaa”, Huuskonen kuvailee virallisen hankkeen ongelmia.

Huuskonen esittää kritiikkinsä yksityishenkilönä, ei koko vaihtoehtoisen designpääkaupunkihankkeen nimissä. Vaihtoehdon on tarkoitus luoda esimerkkejä ja sisältöjä, jotka haastavat virallisen puolen, pelkän kritisoinnin sijaan.

”Lähestymistavoissa oleellisin ero on ehkä siinä, kuka määrittelee agendan ja tavoitteet. Viralliseen hankkeeseen tulee isoja tapahtumia, joissa on valittu tietty paikka ja tietyt tekijät. Mukana on isoja rahoittajia, joille pitää luvata kuinka paljon kävijöitä tavoitetaan. ADC:ssä lähdetään kokeilemaan ilman, että tiedetään mitä siitä seuraa. Meidän projektit avataan riittävän ajoissa, jotta ihmiset pystyvät vielä vaikuttamaan niiden sisältöön”, Huuskonen selittää.

Vaihtoehtoisen designpääkaupungin keskusteluissa on käynyt vahvasti ilmi, että Suomesta puuttuu kriittinen foorumi, jossa puhutaan designista. ADC toimii nyt sellaisena. Ryhmä järjestää tapaamisia ja kirjaa ajatuksiaan ylös wiki-sivulle. Arkkitehdit, graafiset suunnittelijat ja taiteilijat ovat palanneet peruskysymysten äärelle. Yksi näistä kuuluu: Mitä design on? Tätä määritellessä on törmätty kitkaan demokraattisen keskustelun ja vahvan näkemyksen välillä.

”Haluamme tuoda demokraattista osallistumista, mutta hyvä design ei välttämättä synny kompromissien kautta”, Huuskonen sanoo.

Ylhäältä käsin johdetulle World Design Capitalille demokraattisuus ja avoimuus on iso haaste ja opettelemisen paikka. Alternative Design Capitalille se on itsestäänselvyys ja lähtökohta, joka ruohonjuuritasolta ponnistavissa hankkeissa on jo sisäänrakennettuna.

”Tässä on tosi kiinnostava kulttuurinen muutos meneillään, joka liittyy muun muassa sosiaaliseen mediaan. Siellä on osallistumisen ja avoimuuden kulttuuri, ja sen kautta osallistuvuuden mahdollisuutta odotetaan muissakin hankkeissa. Tämä on isoille organisaatioille suuri haaste”, Huuskonen pohtii.

Molemmat hankkeet siis lähestyvät samaa teemaa. Vaihtoehtoprojektin esteenä ei ole samanlaisia sopimusnippuja ja rajoituksia, joita WDC:llä on.

Alternative Design Capitalin ongelmaksi puolestaan saattaa muodostua loputon demokratia. Väittelystä ja filosofisesta keskustelusta design-käsitteen sisällöstä pitäisi päästä eteenpäin konkreettisiin projekteihin.

”Väittely on ok. Monissa ruohonjuuritason hankkeissa olisi kuitenkin olennaista, että ne ihmiset, jotka laittavat niihin aikaa, saavat myös päättää, miten asiat menevät. Ilman, että heistä tulee diktaattoreita niiden suhteen”, Huuskonen selvittää.


Alternative Design Capital verkossa. Lisätietoa luvassa lähiaikoina.

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi