20 miljoonaa rohkeille tieteen ja taiteen avauksille

Koneen säätiö mahdollistaa hankkeita, jotka jäisivät muuten tekemättä.

Hitaan journalismin ry ja 11-kollektiivi pääsevät painimaan Koneen säätiön rahoituksella avaruuden ja seksin kimpussa. Siksi heillä on käsissään jättimäinen siittiö.
Hitaan journalismin ry ja 11-kollektiivi pääsevät painimaan Koneen säätiön rahoituksella avaruuden ja seksin kimpussa. Siksi heillä on käsissään jättimäinen siittiö.

Koneen säätiö pisti tänään liikkeelle yli 20 miljoonaa euroa rohkeiden tieteen ja taiteen avausten tukemiseksi. Kattavana teemana 572 henkilölle tai työryhmälle jaetuissa rahoissa oli tänä vuonna yhteiskunnallisuus.

Koneen säätiö vaatii apurahan saajiltaan rohkeutta, mutta siltä itseltään vaadittiin samaa: vaikkei tuetut hankkeet ole välttämättä kaupallisesti kiinnostavia, se ei tee niistä vähemmän tärkeitä. Juuri markkinalogiikan ulkopuolella toimivat projektit tarvitsevat rahoitusta toteutuakseen. Monia hankkeita kuvaakin riskinotto, ristiriitojen hyväksyminen ja usko valtavirranvastaisuuteen. Tekijöilleen apurahat ovat aitoa enkelirahaa, verrattuna esimerkiksi niihin pääomiin, mitä start up -kenttä kerää Slushissa jättituotoista unelmoivilta sijoittajilta.

Hyvinvointivaltion murros näkyväksi

Koneen säätiö kertoo ilahtuneensa tämänvuotisten hakemusten laadusta. Suurin yksittäinen potti meni elokuvaohjaaja Susanna Helken johtamalle Sovun ja repeämän kuvat -hankkeelle, joka tähtää yhteiskunnan murtumien näkyväksi tekemiseen muun muassa talous- ja yhteiskuntatieteilijöiden sekä elokuvantekijöiden voimin. Useampivuotisena ajatushautomona toteutettava hanke synnyttää paitsi yhteiskunnallista analyysia niin myös sarjan elokuvia. Hanke sai 280 630 euron rahoituksen säätiön Jakautuuko Suomi? -ohjelmasta.

"Hyvinvointivaltion murroksen ytimen näkyväksi tekeminen on haaste, johon elokuvantekijänä ei voi vastata vain toistamalla yhteiskunnallisen dokumentarismin konventioita - kertomuksia voittajista ja häviäjistä. Uhrikuvauksen perinne saattaa jopa luonnollistaa sitä, että joillain menee huonosti. Elokuvantekijöiden on ravisteltava niitä tapoja, joilla maailmaa katsotaan", muun muassa American Vagabond -elokuvasta tunnettu Susanna Helke kertoo.

Taide, nuoret ja aktivismi

Baltic Circle -nykyteatterifestivaalin hanke #Zartivismi tuo yhteen taiteen, nuoret ja aktivismin. Hanke haastaa ajatuksen Z-sukupolvesta passiivisina individualisteina ja antaa nuorille vapaat kädet pohtia, mihin suuntaan he haluavat yhteiskuntaa viedä. Hanke sai Koneen Säätiöltä 27 000 euron apurahan.

"Taiteen avulla voimme kuvitella, mitä yhteiskunta voisi olla. #Zartivismissa pohditaan yhdessä nuorten kanssa, miten ja millaista yhteiskunnallista muutosta juuri taide voi mahdollistaa. Nuoret saattavat nostaa esiin asioita, jotka ehkä muuten olisivat piilossa", kertoo festivaalin uusi taiteellinen johtaja Satu Herrala.

Seksiä ja avaruutta

Hitaan journalismin yhdistys ry ja 11-kuvajournalistikollektiivi yhdistävät omassa projektissaan journalismin, tieteen, valokuvataiteen ja muut taidemuodot ja pääsevät painimaan jättimäisten teemojen, avaruuden ja seksin, parissa.

"Mietimme avaruutta ja seksiä koko elämämme - emmekä koskaan täysin ymmärrä mistä niissä on kyse", sanoo kuvajournalisti Touko Hujanen 11-kollektiivista.

"Haluamme tieteen ja journalismin kunnianhimoisella yhteistyöllä tuoda yleisön näiden kahden suuren salaisuuden kohtaamiseen - avaruus- ja seksimatkalle. On suuri yhteiskunnallinen epäkohta, että klikkijournalismilla ja pornografialla on monopoli elämän perusmysteereihin."

Epäkohtaan puututaan keväällä järjestettävässä Avaruus- ja seksimatka 2015 -nimisessä tapahtumien sarjassa, jossa sekä avaruutta että seksuaalisuutta lähestytään tieteen, taiteen ja journalismin näkökulmista. Tapahtumasarjan järjestävät yhteistyössä valokuvaajayhteisö 11-kollektiivi, digitaalinen julkaisu Long Play, Hitaan journalismin yhdistys sekä tiedekeskus Heureka.

Kaksi tapahtumista järjestetään tiedekeskus Heurekassa.

"Olemme kasvaneet ihmettelyyn Heurekassa jo lapsena. Miksi emme jatkaisi ihmettelyä siellä myös aikuisena", Hujanen perustelee paikan valintaa.

Samaa mieltä on Long Playn päätoimittaja Anu Silfverberg.

"Heurekan tapa yhdistää tietoa ja viihdettä on aivan ainutlaatuinen Suomessa, ja siksi se on paras paikka tapahtumalle, johon sisältyy sekä taidetta, tutkimusta, elämyksiä että journalismia. Long Play ja 11-kollektiivi taas ovat haaveilleet yhteistyöstä jo pitkään, koska molempia yhdistää halu tehdä aivan uudella tavalla jotain, mikä oikeastaan on melko vanhaa ja perinteikästä. Se on yhdenlainen match made in heaven."

Koneen Säätiö valitsee kullekin tieteen- ja taiteenalalle vuosittain vaihtuvan asiantuntija-arvioijan, jonka avulla tuettavaksi valikoituvat kiinnostavimmat hankkeet. Arvioijat tekevät työtään omaan näkemykseensä ja säätiön strategisiin painotuksiin tukeutuen. Heidän näkemyksensä saattavat vaihdella eri vuosina suurestikin: rohkea avaus tarkoittaa eri ihmisille eri asioita.

Tänä vuonna arvioijat käsittelivät yhteensä 5861 hakemusta. Rohkeina avauksina nähtiin muun muassa taiteen rahoituskäytäntöjen uudistamiseen tähtäävän Sorbus-gallerian toiminta, tutkimus pyöräilyn merkityksestä arkielämässä ja identiteettien rakentumisessa, Talvivaaran kaivosta ja suomalaista yhteiskuntaa käsittelevä tietokirjahanke, Vertaileva karjalan kielen kielioppi, täysin uudenlaisen ja osin vedenalaisen nykysirkusesitys DIVEn tuotanto ja 566 muuta äärimmäisen kiinnostavaa hanketta.

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi