Elektronisen musiikin esittäminen on paljon muutakin kuin napin painamista

Se on todella monen napin painamista suunnitellusti ja improvisoiden.

Orkidea Live tarjoilee näyttävän valo- ja videoshow'n.
Orkidea Live tarjoilee näyttävän valo- ja videoshow'n. Kuva: Kuvakaappaus videosta

Konemusakulttuurissa bändin käsite on erilainen kuin aiemmissa populaarin musiikin muodoissa. DJ tarvitsee rinnalleen yhä useammin myös näyttävistä visuaaleista vastaavat “bändikaverit”, VJ:n ja valosuunnittelijan. Eeppisiin mittasuhteisiin venyviä visuaaleja suunnitellaan joskus todella tarkasti etukäteen, mutta usein jää varaa myös hetkessä elämiselle ja improvisaatiolle.

Suomalaisen konemusiikin pioneerin, DJ Orkidean eli Tapio Hakasen Harmonia-levyn julkaisukiertue on vienyt miehen kesän aikana ympäri maailmaa. Orkidea Live on Euroopan lisäksi kiertänyt USA:ssa, Ukrainassa, Kanadassa ja Australiassa.

Kiertueelta on nyt julkaistu Orkidea Live: Interview with visual designers –video, joka tarjoaa kurkistuksen DJ-kiertueen visuaaliseen suunnitteluun ja mitkä aspektit live-keikoilla on huomioitava itse musiikin lisäksi. Orkidean haastattelussa tavataan kiertueen VJ Tommi Mustaniemi sekä valosuunnittelija Aki Dubatscheff, molemmat Suomen huippuja aloillaan. 

DJ Orkidea (vas.), VJ Tommi Mustaniemi ja valosuunnittelija Aki Dubatscheff.
DJ Orkidea (vas.), VJ Tommi Mustaniemi ja valosuunnittelija Aki Dubatscheff. Kuva: Kuvakaappaus videosta

“Kyllä se siihen (improvisointiin) menee aika usein. Välillä tulee sellaisia kierrepalloja musiikillisesti, mihin täytyy myös visuaaleissa reagoida”, sanoo VJ Tommi Mustaniemi Orkidean haastattelussa.

“Tommin kanssa mietitään aina video- ja valosynkkaa jonkun verran ennen keikkaa ja yritetään muodostaa siitä joku yhtenevä juttu, eikä mikään Sirkus Sariola norsuineen päivineen”, jatkaa valosuunnittelija Dubatscheff.

"Vain" napin painamista.
"Vain" napin painamista. Kuva: Kuvakaappaus videosta

Videon avulla halutaan myös tehdä selväksi, ettei elektronisen musan esittäminen ole vain napin painamista.

”Parhaat konemusakeikat ovat audiovisuaalisia kokonaisuuksia, joissa sekä ennakkosuunnittelulla että improvisoinnilla on tärkeä rooli. Suomessa ollaan tapahtumatuotannollisesti täysin kansainvälisellä tasolla. Esimerkiksi Weekend ja Summer Sound pärjäävät hienosti videon, valojen, äänen ja muun toteutuksen suhteen”, Orkidea arvioi.

Orkidea arvostaa suomalaisten persoonallisuutta sekä musiikin että live-esiintymisten suhteen.

”Huoratron, Jori Hulkkonen, Rinneradio, K-X-P, Mika Vainio ja Samuli Kemppi ovat tinkimättömiä oman tien kulkijoita niin musiikkinsa kuin live-keikkojen suhteen. Minua kiinnostaa myös erittäin paljon mitä uusi sukupolvi tekee uudella teknologialla. LCMDF ja Phantom ovat hyviä esimerkkejä viime vuosien mielenkiintoisimmista kotimaisista live-esiintyjistä”, hän summaa.

Seuraavaksi Ibizalle suuntaava Orkidea Live -kiertue päättyy 3. lokakuuta Whiteout-bileisiin Helsingin Kaapelitehtaalle.

1 kommentti

Maza181

31.8.2015 12:47

DJ-keikka ja LIVE ovat kaksi eri asiaa. Jälkimmäisessä musiikkia soitetaan "oikeasti" eli artistilla on yleensä kontrollereita, syntikoita ja läppäri messissä ja musiikkia esitetään ja muokataan livenä. Monet artistit päätyvät DJ-lootaan, vaikka eivät soita levyjä ollenkaan, kuten esim Deadmau5.
Jengi ei vaan jaksa ottaa selvää mitä lavalla duunataan ja keikkamainostajat kusettavat (tahallaan ja vahingossa) yleensä vielä tämän lisäksi, että esim. Pendulum olisi esiintymässä, vaikka kyseessä on vain yhden Pendulumin jäsenen DJ-keikka, eikä suinkaan koko bändi livenä. Esimerkkejä on tusinoittain.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi