Finnkino riidoissa leffa-alan kanssa: Suomen Kuvalehti kertoo kattavasti leffabisneksen ristiriidoista Suomessa

Pelkoa, inhoa ja jännitteitä elokuvanlevittämisessä.

Kuva: He2 / Fotolia

Suomalaisesta leffakulttuurista kiinnostuneiden viikonlopun lukusuositus löytyy Suomen Kuvalehdestä. Kalle Kinnusen artikkeli avaa erinomaisesti Finnkinon ja leffoja levittävän Nordisk Filmin välistä riitaa, jonka ansiosta ensin Yösyöttö-elokuva jäi pois teatteriketjun teattereista ja nyt saman kohtalon kokee ruotsalaisten, tanskalaisten ja suomalaisten yhteistyössä tuottama tennisleffa Borg McEnroe.

Riidan ytimessä on Finnkinon päätös alentaa filmivuokria eli käytännössä maksaa vähemmän per elokuvalippu levittäjille ja tuottajille. Suomen Kuvalehti kuvailee suomalaisen elokuvaväen näkemystä tilanteen suhteen lohduttomaksi.

Elokuvaneuvos, The Walt Disney Company Nordicin maajohtaja, elokuvateatterien, -levittäjien ja -tuottajien keskusjärjestö Filmikamarin puheenjohtaja ja Finnkinon perustajiin kuulunut Jussi Mäkelä sanoo Suomen Kuvalehden haastattelussa Finnkinon tavan pudottaa filmivuokria yksipuolisesti olevan historiallisesti poikkeuksellinen.

“Filmivuokrista on aina keskusteltu kiivaasti, jo siitä asti kun isoisäni aloitti elokuva-alalla 1920. Mutta niistä on aina pystytty sopimaan.”

“Kotimaisen elokuvan tuottajia on pyritty käsittelemään silkkihansikkain, koska heillä on suurimmat riskit ja pieni markkina-alue, jolla kulut tulisi kattaa. Tämä on aina ennen ymmärretty.”

Finnkinon toimintaa ihmettelevät myös Elokuvasäätiö ja leffatuottajat. Taustalla löytyy “henkilökohtaisia sävyjä saavaa sanasotaa kulisseissa”, jännitteitä ja pelkoa suhteessa Finnkinoon.

“Tämä on panttivankitilanne ja kiristys on pakko saada loppumaan”, sanoo Yösyötön tuottanut Solar Filmsin Markus Selin.

Kinnusen artikkeli on opettavainen tarina siitä, miten ja millä edellytyksillä suomalainen elokuvateollisuus toimii.

Yösyöttö onnistui tekemään kovan tempun keräämällä 24 900 katsojaa ensi-iltaviikonloppunaan ilman Finnkinoa. Apuun riensivät yksityiset elokuvateatterit eri puolilla Suomea ja sitä näytettiin muun muassa erikoisnäytöksenä Musiikkitalossa. Imatralle saapui katsojia Lappeenrannasta asti ja yhteensä leffaa näytettiin reilusti yli sadassa teatterissa ympäri Suomen.

2 kommenttia

Meijustiina

14.10.2017 10:09

Leffahan on markkinoinut itseensä jo sillä että joka paikassa on kerrottu tästä riidasta. Se lisää katsojamäärää kun ihmiset boikotoivat Finnkinoa menemällä katsomaan leffan muualle.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Veronmaksaja

17.10.2017 22:08

Veronmaksajien rahoillahan nämä leffat tehdään, joten internettiin suoralevitykseen vaan.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi