Fintelligens

Suomi-räpin supersankarit.

Virallinen MM-lätkäbiisi, yli 100 000 myytyä levyä ja oma levy-yhtiö. Miten Fintelligens oikein sen teki?

"Täällä ei pidetä jatkoja, vaan tehdään duunia. Olemme asentaneet taloyhtiön vanhuksille digibokseja." Meistä digataan, Fintelligensin Elastinen toteaa. Ehkä jotain muuta olisi voinut odottaa Rähinä Recordsin studiolta. Kerrostaloalueella Herttoniemessä sijaitseva 50 neliön studio on vuorattu akustiikkalevyillä, rumpukoneilla ja jättimäisellä miksauspöydällä. Sisustukseen kuuluvat musta nahkasohva ja lasten ostoskärryt, kultalevyjä ja popkornikone. Paikalla on Joniveli, jonka tulevaa albumia Iso H viimeistelee julkaisukuntoon.

"Ennen kuin levy lähtee painoon, olemme omavaraisia. Tuotamme, äänitämme ja miksaamme levyt, jopa kansitaide tulee talon sisältä", Elastinen kehaisee ja kaivaa taskustaan aurinkolasit ja banaanin.

Fintelligensin tarina voisi olla sadusta. Tiedättehän? Poika tapaa pojan. He menevät yksiin ja riimittelevät onnellisena elämänsä loppuun asti.

Olipa kerran vuosi 1996. Kimmo Laiho, suhteellisen lahjakas 15-vuotias breikkari ja pari vuotta vanhempi, räpistä innostunut Henrik Rosenberg törmäävät toisiinsa rasisminvastaisessa Colorblind-musikaalissa. Vuotta myöhemmin he perustavat suomenkielisiä riimejä sylkevän Fintelligensin.

"Meillä on ollut alusta asti syvempi ymmärrys toisistamme."

Ensimmäiset riimit syntyivät Iso H:n lapsuudenkodissa Herttoniemessä ja tavoitteena oli vinyylisingle. Studioaika tuli Harjun nuorisotalolta. Omakustanteeseen upposi 3 000 markkaa kesätyörahoja.

"Tsekeissä painettuja blankoja vinyylejä, meillä ei ollut varaa painaa tekstejä", Iso H muistelee.

Tekstit levyihin tehtiin Stockmannilta ostetulla leimasinkoneella.

"Ja leimasimme vahingossa levyihin väärää tietoa."

Tuloksena suuri unelma, sadan kappaleen painos Vapaatyyli/Finvasion-vinyylistä. Ja kas. Suomenkielinen räppi oli syntynyt.

Kellareiden kasvatit

Vaikka Fintelligens on muovannut suomiräppiä enemmän kuin kukaan, myynyt yli 100 000 albumia, ei duolla ole koskaan ollut suuruudenhulluja suunnitelmia Suomen valloittamiseksi. Kaikki lähti vinyylistä (josta nykyään maksetaan jopa 90 euroa, toim. huom). Seuraava tavoite oli julkaista kuusi biisiä sisältävä kasetti – ja värikansilla.

"Kukaan ei ollut räpännyt suomeksi, paitsi kännissä ja läpällä", Iso H kertoo. Loppuvuonna 1998 Fintelligens löysi studiotilat Runeberginkatu 6B:stä.

"Syntyi kipinä jatkaa, kun saimme alivuokrattua 75 neliön verkkokellarin sisäpihan alta", Iso H kertoo.

Nyt eivät viikkorahat riittäneet. Kaksikko otti studiota varten lainaa 40 000 markkaa, takaajina Iso H:n vanhemmat.

"Olimme kusessa lainan kanssa, mutta saimme maksettua sen vuosia myöhemmin. Onneksi luottotiedot eivät palaneet", Elastinen toteaa.

Kaksikko rahoitti harrastustaan myös siivoushommilla ja lehtien jakamisella. Kaikki tämä vaiva yhdestä homeisesta verkkokellarista, jossa rottakin on tapettu jakoavaimella. Miksi ihmeessä?

"Minulla on kuva, jossa kaikki Rähinän jätkät ovat ahtautuneet sohvalle ja sen käsinojille. Mikrofoni kiersi, ja jokainen räppäsi vuorollaan. Se oli hiphop-utopiaa. Niin siistiä touhu voi parhaimmillaan olla. Tiesin, että meillä oli jotain suurta käsissämme", Elastinen hihkuu.

Vuonna 1999 Lapissa rikottiin 50 asteen pakkasraja, mutta tuhat kilometriä etelämpänä Fintelligens kävi lämpöisenä, kun levy-yhtiö BMG tarjosi levytyssopimusta.

"Otimme herneet nokkiimme, kun meitä yritettiin muokata huumoriräppikuvioon", Elastinen muistelee.

Samoihin aikoihin koilliskurssissa olleen Bomfunk MC’sin Raymond Ebanks järjesti Fintelligensin kilpailevan levy-yhtiön, Sonyn, juttusille. Levytyssopimus syntyi ja duo sai kuukauden aikaa tehdä single. Tuloksena: Voittamaton. Noste oli huikea. Vuonna 2000 julkaistu debyyttilevy Renesanssi myi pikavauhdilla kultalevyn, yli 20 000 kopiota.

"Vaikka osa oli sitä mieltä, että kopioimme jenkkiräppäreitä. Olemme ottaneet vaikutteemme ranskalaisesta räpistä, NTM- ja IAM-yhtyeiltä."

Biiseissä toistuu hauskat painotukset ja lähes poikkeuksetta samat teemat: bilettäminen tai oman menestymisen kehuminen.

"Teemme inspiroivaa nostatusräppiä, joka voi aiheuttaa hyvänolontunteen. Jokainen voi napata biiseistä elämäänsä sopivia lentäviä lauseita. Turha tehdä biisejä aiheista, joista ei tiedä mitään", Elastinen toteaa.

Koko kansan maskotit

2000-luvun ensimmäisen neljän vuoden aikana Fintelligens julkaisi kolme studiolevyä ja kiersi liki 500 keikkapaikkaa.

"Nukuimme toisen levyn masterointireissulla parisängyssä Ruotsin-laivan morsiussviitissä. Se kuvastaa tuota aikaa. En ole parisuhteessakaan nähnyt niin paljon toista kuin tuolloin Henkkaa."

Reilu sata viikonloppukeikkaa vuodessa ja show'n jälkeen baariin.

"Ja kun tulimme viikoksi Helsinkiin, keskiviikkoisin dokattiin lisää", Iso H kertoo.

Elastisella nousi päähän muukin kuin alkoholi.

"Rotsi oli pahasti auki. Ei kiinnostanut, mitä muut ajattelivat. Kun rahaa tuli, niin jumalauta sitä myös meni. Oli hetkiä, jolloin olin niin maailmanomistajaa. Sain myöhemmin ansioni mukaan, kun isommat pojat pistivät pari kertaa ruotuun Stadissa", Elastinen muistelee.

"Nimmarinmetsästäjät, selkääntaputtajat ja -puukottajat, hiphop-piirien kyräily ja jopa haluan harrastaa seksiä koko bändin kanssa -mimmit tuli koettua", Iso H kertoo.

Ja kadulla oli turha kävellä ilman, että vastaantulijat huusivat nimeä.

"Jos ei sitä kestä, niin tämä kaikki olisi ohi kahdessa kuukaudessa. Suomessa ei kauan muisteta eilispäivän tähtiä", Elastinen sanoo.

Vuoden 2003 jääkiekon MM-kotikisoihin Fintelligens teki virallisen kisaveisun Kaikki peliin.

"Suosio räjähti käsiin. Citymarketissa perheet pysähtyivät kärryillään kohdalle ja perheen äiti osoitti minua: Katsokaa lapset, Elastinen!"

Iso H:lla suosio keitti yli.

"Hännystelijöitä tuli helvetisti. Olin oppinut handlaamaan nuorien huomion, mutta kun päälle tulivat teinien vanhemmat, kauppatäti ja tarjoilija, se oli liikaa."

Kundi meni kaputt.

"Tuli burnout. Duunihommat pystyin hoitamaan, mutta muuten vuosi meni dokauspainotteisesti baarissa tai yksin himassa masennuksen kourissa."

Hyvä yritys?

Vuoden 2003 jälkeen Fintelligens nostettiin telakalle. Samoihin aikoihin Kapasiteettiyksikön sopimus Warnerin kanssa oli katkolla ja hetki tuntui oikealta perustaa kimpassa levy-yhtiö Rähinä Records. Elastinen keskittyi tuottamiseen, firman pyörittämiseen ja kolme albumia kestäneeseen soolouraansa.

"Minulla ei ole koulutusta tähän hommaan, lukiossa ei yrittämiseen panostettu. Duunia saa tehdä paljon, mutta ei tämä ole niin monimutkaista, mitä jengi luulee. Toisilla tosin menee sormi suuhun, kun niillä on kaksi paperia kädessä", Elastinen sanoo.

Iso H opiskeli miksaajaksi ja julkaisi soololevyn ennen Fintelligensin paluuta vuonna 2008.

"Fintelligens on aina ollut kompromissi. Kun lyömme vahvat mielipiteemme vastakkain, muodostuu timantti."

Kompromisseista on saatu nauttia viiden levyn verran. Alkuvuodesta julkaistiin viimeisin albumi Mun tie tai maantie.

"Nyt voin keskittyä artistina olemiseen. Samana päivänä ei tehdä veroilmoitusta ja biisiä", Rähinän toimitusjohtaja Elastinen toteaa.

Rähinä Records on julkaissut seitsemässä vuodessa 21 suomiräp-albumia. Talliin kuuluvat Redrama, Brädi ja Cheek, jonka Jare Henrik Tiihonen -levy oli vuoden 2009 myydyin räppilevy Suomessa.

Liikevaihto on noussut 500 000 euroon, firma tekee pientä voittoa ja työllistää seitsemän henkilöä.

"Vahvuutemme on se, että emme riitele. Henkka ottaa rennosti, minä olen firman selkäranka, aikataulujen kanssa ehdoton. Stressaan aika paljon firman asioilla", toteaa Elastinen.

Iso H vastaa tuotantopäällikön tehtävistä ja hallituksen puheenjohtajana istuu Kapasiteettiyksikön Tasis, joka työskentelee Rähinässä myös graafisena johtajana.

"Kaikki ovat johtajia tai päälliköitä."

Tätä voisi kutsua kolmekymppisten räppäreiden hiphop-utopiaksi.

"Rähinä Records ei ole tavoitellut voittoa, vaan tarkoituksena on ollut luoda maailman siistein duunipaikka. Nyt hommaamme uusia studiotiloja, jotta voimme tehdä enemmän ja parempia levyjä."

Jotain sitoutumisasteesta kertoo se, että vuosien saatossa studiolaitteistoon on uponnut yli 100 000 euroa, aika investointi pienyritykselle sekin. Mutta lyökö suomiräpillä rahoiksi? Verotietojen mukaan Elastinen tienasi vuonna 2007 reilut 27 000 euroa ja 2008 noin 60 000 euroa.

"Pääosa elannosta tulee keikoilla. Ei Suomessa rikastu tällä musiikilla. Tätä tehdään muista syistä", Elastinen toteaa.

"Jatkamme vuosikausia ja pyrimme kasvamaan, vaikka markkina-alue on pieni. Täällä syntyy liian vähän lapsia", Iso H jatkaa.

"Joo, jengi panee liian vähän."

Fintelligens-sanakirja

Fintelligens ei ole äidinkielen opettajien suosikki. Vaikka kaksikko otti sanojen painotustapoihin vaikutteita ranskalaisesta räpistä, duo käyttää reilusti anglismeja. “Katkottiin kulmia kääntämällä suoraan sanoja tai keksimällä uusia. Hiphop-termit lainattiin USA:sta ja käännettiin suomeksi”, Elastinen kertoo. Monesti riitti, että laittoi sanan perään a-kirjaimen. ”Meille se on huumorinmuoto.”

Kas näin:

Ditchata   
Snitchata
Bumrushata
Shanghaijata
Fläshätä
Neksti
Nushata
Douppii shittii
Reguloida
Krossata
Träkki
Waiffi

Fintelligensin kesäkiertueaikataulu osoitteessa www.fintelligens.com

Fintelligens juoksee CityCooperin 26.8. Rautatientorilla. www.city.fi/citycooper

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi