Joskus luovuus pysyy elossa jättämällä työntekijä rauhaan

Luovuus kuuluu kaikille -kirjan kirjoittajan mukaan työelämän normit ovat kuin luovuuden tappamisen käsikirjasta.

Luovuus ja tehokkuus, siinä kaksi teesiä, joiden nimeen nyky-yhteiskunta vannoo. Valitettavasti nämä ihanteet joutuvat usein keskenään ristiriitaan.

"Elämäämme ohjaavat normit tulevat liian usein kuin suoraan luovuuden tappamisen käsikirjasta", kasvatustieteen professori Kari Uusikylä toteaa Luovuus kuuluu kaikille -kirjassa (PS-kustannus 2012).

Uusia innovaatioita ja ylitsepursuavaista luovuutta vaaditaan samoilta työntekijöiltä, jotka alistetaan arvioinnin, tulosvastuun paineiden ja palkitsemissysteemien alle. Parhaiten luovuus kukkii tilanteessa, jossa ihminen saa rauhassa kehittää kykyjään ja nauttia työstään - tai joskus silloin, kun hänet jätetään rauhaan.

"Sairauseläkeläisten ja masennuspotilaiden valtava määrä puhuu karua kieltään niin sanotusti luovasta Suomesta. Kvartaalitalouden tehotuotannon ja luovuuden vaatiminen samanaikaisesti on jakomielistä", Uusikylä paaluttaa.

Kirjasta selviää, kuinka kannustepalkkiot ovat luovan prosessin ja tuotoksen laadun kannalta yhdentekeviä, usein jopa vahingollisia. Raha pitää tyytymättömyyden loitolla, mutta ei takaa tyytyväisyyttä.

Luovuus myy, ja siksi aiheen tiimoilta järjestetään viihdyttäviä ja tuottoisia seminaareja. Olisi kuitenkin hyvä ensin tietää, mikä luovuutta edistää, mikä sitä synnyttää ja mikä sen tappaa.


Kari Uusikylän Luovuus kuuluu kaikille -kirja ilmestyy 25. lokakuuta. Uusikylä Marketta Mattilan haastateltavana Helsingin Kirjamessuilla 26. lokakuuta klo 11.

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi