Saako Tuomiokirkkoon tehdä graffitin? Mikä on korrekti puistoseksietiketti? Voiko kauppaan mennä yöpuvussa? Pitääkö ratikoille viitata? Kirjoitimme kaupungin kirjoittamattomat säännöt.
Ranta ja puistot
Saako suihkulähteessä kylpeä?
Virallinen vastaus:
“Sääntöä ei ole, mutta en suosittele. Suihkulähteissä voi olla tekniikkaa, joka menee helposti rikki, kuten veden suihkutusjärjestelmä. Osassa on sähköllä toimivia asioita kuten lamppuja, jotka hajotessaan ovat hengenvaarallisia. Vesi on lintujen ulosteiden likaamaa. Lisäksi suurimmassa osassa suihkulähteitä on niin sanottu ylivuotoputki – jos vesi nousee kylpijän painon takia yli määritellyn tason, suihkulähde tyhjentää itsensä automaattisesti.”
Helsingin kaupungin puistovastaava Pekka Engblom
Käytäntö:
Yöaikaan tulee vähemmän sanomista. Myös valtaapitävät kylpevät suihkulähteissä: Vihreän liiton poliitikot ovat saunaillan päätteeksi uiskennelleet Kekkosen monumentissa.
Voiko nakurannalle mennä uimahousuissa?
Virallinen vastaus:
Laki ei kiellä.
Käytäntö:
“Vaatetettua henkilöä katsotaan nakurannalla yhtä paheksuvasti kuin alastonta muilla rannoilla. Miksi mennä nakurannalle uimapuvussa, kun lähes kaikki muut rannat on tarkoitettu tekstiileille? Joskus harvoin nakuilija tuo mukanaan ystävänsä, joka ei koe nakuilua omakseen, mutta ei uikkareilla hyväksyntää saa.”
Suomen Naturistiliitto ry:n hallituksen puheenjohtaja Juha Jonsson
Saako puistoissa ottaa aurinkoa bikineissä?
Virallinen vastaus:
“Saa toki. Suosittuja paikkoja ovat esimerkiksi Tokoinranta ja Kaivopuisto. Miehille riittävät stringit, jos ne peittävät strategiset paikat. Yläosattomissa esiintyminen ei kannata. Jos joku pahastuu ja soittaa poliisin, voidaan nakuilija tuomita sukupuolisiveellisyyden julkisesta loukkaamisesta sakkoon tai vankeuteen enintään kuudeksi kuukaudeksi.”
Helsingin kaupungin puistovastaava Pekka Engblom
Käytäntö:
Ota kaikin mokomin, mutta varaudu tuijotukseen. Toissa kesänä tapaninkyläläisen leikkipuiston henkilökunta kehotti bikineissä makoillutta äitiä verhoamaan itsensä. Leikkipuistojen ulkopuolella ollaan suvaitsevaisempia.
Mikä on korrekti puistoseksietiketti?
Virallinen vastaus:
“Juridisesti puistoseksi ei ole ok, siihen pätee laki sukupuolisiveellisyyden julkisesta loukkaamisesta. Tuomio napsahtaa kuitenkin vain siinä tapauksessa, että poliisi sattuu paikalle tai joku pahastuu todistettuaan seksiä ja ilmiantaa harrastajat. Urani aikana en ole käsitellyt yhtäkään valitusta puistoseksistä. Esimerkiksi Koffin puistoa ympäröivistä taloista tulee joka viikonlopun jäljiltä useita yhteydenottoja, mutta ne eivät ikinä koske puistoseksiä. Ehkä se ei ole niin häiritsevää kuin yömyöhään meluaminen tai se, että joku tulee ikkunan alle paskalle.”
Helsingin kaupungin puistovastaava Pekka Engblom
Käytäntö:
Hyviin puistoseksitapoihin kuuluu valita paikka, jonne ei ole suoraa näköyhteyttä ja jonne ei kirmaa vahingossa lapsia. Homman nopeasta luonteesta johtuen mieti seksin kannalta kätevää asuvalintaa jo kotona. Vaikka kokisit moraalista närkästystä, älä keskeytä puistosekstaavaa paria.
Saako suihkulähteeseen heitellä kolikoita?
Virallinen vastaus:
“Saa ja heitelläänkin. Kolikot menevät suihkulähteitä tyhjentävien puistotyöntekijöiden kahvikassaan.”
Helsingin kaupungin puistovastaava Pekka Engblom
Käytäntö:
Heittele pois, erityisesti jos haluat tulla luulluksi turistiksi. Nykyään suihkulähteisiin heitetyt kolikot ilahduttavat esimerkiksi romanikerjäläisiä.
Asuminen
Saako kotonaan oleskella alasti siten, että naapurit näkevät?
Virallinen vastaus:
“Kyllä. Omassa kodissaan saa kävellä, oleskella ja vaikka tanssia ikkunassa alasti. Myös parvekkeella saa olla munasillaan. Jos joku katsoo ja järkyttyy, se on katsojan ongelma. Jos ikkunassaan alasti tanssivaa ihmistä kuvaa, syyllistyy salakatseluun, joka on rangaistavaa. Jos ikkunassa puolestaan esimerkiksi tyydyttää itseään ja alle 16-vuotias joutuu todistamaan sitä, saattaa saada tuomion lapsen seksuaalisesta ahdistelusta tai hyväksikäytöstä.”
Rikoskomisario, tutkinnanjohtaja Ritva Elomaa Helsingin poliisista
Käytäntö:
Varaudu naapureiden vaivautuneisuuteen rappukäytäväkohtaamisissa. Erään punavuorelaisen taloyhtiön asukkaat keräsivät kolehdin, ostivat verhot ja lahjoittivat ne vinkkinä taloyhtiön ekshibitionistille.
Saako rappukäytävässä oleskella boksereissa?
Virallinen vastaus:
“Rappukäytävään saa mennä boksereissa, jos siihen on vastustamaton tarve. Jos naapurit tykkäävät kyttyrää, täytyy itsensä verhota.”
Hoasin toimitusjohtaja Heikki Valkjärvi
Käytäntö:
Saat oudon tyypin maineen. Vedä aamutakki päälle vaikka menisit tupakkaparvekkeelle tai olisit matkalla saunaan.
Saako pihan yhteistä roskalaatikkoa penkoa?
Virallinen vastaus:
“Penkomaan vaan jos haluja ja kutsumusta on, kunhan siistii jälkensä eikä aiheuta vaaratilanteita itselle tai ympäristölle.”
Hoasin toimitusjohtaja Heikki Valkjärvi
Käytäntö:
Pengo diskreetisti. Naapurisopu kärsii, jos näytät siltä että kalastat lehtiroskiksesta naapurien luottokorttilaskuja.
Mikä on hyväksyttävä rakasteluäänien volyymi kerrostalo-olosuhteissa?
Virallinen vastaus:
“Meillä ei ole tullut mieleen asettaa volyymirajoja tähän. Rakasteluäänet suorastaan kuuluvat luonnollisena osana opiskelija-asumiseen.”
Hoasin toimitusjohtaja Heikki Valkjärvi
Käytäntö:
Ihmisääniä ei tarvitse rajoittaa, mutta on kohteliasta ostaa sänky, jonka ylenmääräinen natina ei häiritse seinänaapuria. Naapurilla tuskin on pokkaa valittaa, mutta on oma mokanne, jos naapuri äänittää teitä seinän läpi ja panee nauhan nettiin.
Julkinen liikenne
Pitääkö ratikoille viitata?
Virallinen vastaus:
“Kyllä. Ratikat eivät automaattisesti pysähdy kaikilla pysäkeillä, varminta on viitata aina. Kun haluat jäädä seuraavalla pysäkillä, paina nappia.”
HSL:n tarkastusyksikön päällikkö Jaakko Heinilä
Käytäntö:
Ei. Jos viittaat ratikalle Rautatieaseman edessä, näytät dorkalta. Viittaa siinä tapauksessa, että pysäkkiä käyttää useampi kuin yksi linja – kuljettaja ei voi tietää, odotatko juuri hänen ajamaansa ratikkaa. Voit viitata myös silloin, jos pysäkillä on hyvin vähän väkeä.
Saako bussissa meikata?
Virallinen vastaus:
“Kyllä. Bussissa voi vaikka ajaa parran, jos pystyy tekemään sen ilman sotkua. Hiuslakan, suihkutettavan dödön tai parfyymin lisäämistä ei ole virallisesti kielletty, mutta jos se häiritsee kanssamatkustajia tai kuljettajaa, kuljettaja voi pyytää poistumaan. Sotkea ei saa meikatessaankaan.”
HSL:n tarkastusyksikön päällikkö Jaakko Heinilä
Käytäntö:
Bussissa meikkaavaa ymmärretään sitä paremmin, mitä nuorempi henkilö on kyseessä. Viisikymppinen meikkaava täti on outo, mutta kukaan tuskin kommentoi. Meikin korjailu on täysin ok, koko sotamaalaus peitepuikosta ja meikkivoiteesta alkaen kummallisempi. Käytöstapakirjojen mukaan leidi ei meikkaa julkisesti.
Miten tulee käyttäytyä, kun jää kiinni liputta matkustamiesta?
Virallinen vastaus:
“Luovuta henkilötietosi tarkastajalle ja ota vastaan tarkastusmaksu. Liputta matkustamista ei tarvitse pyytää anteeksi. Tiuskiminen ei ole suositeltavaa, mutta jos se todella helpottaa oloa, menköön. Tarkastaja ei saa vittuilla takaisin tai provosoitua.”
HSL:n tarkastusyksikön päällikkö Jaakko Heinilä
Käytäntö:
Älä ole nolo. Ulkomaalaisen esittäminen, “en mä tiennyt, että lippua tarvitaan” ja muut vakioselitykset eivät pelasta tarkastusmaksulta. Toisin kuin usein luullaan, tarkastajalla on oikeus käyttää kohtuullisia voimakeinoja, jos tilanne sitä vaatii. Jos olet sekopäinen tai todella kännissä, saatat välttyä tarkastusmaksulta. Lain mukaan maksua ei määrätä silloin, kun lipun puuttuminen on johtunut matkustajan iästä, kehitystasosta, terveydentilasta, mielentilasta tai muusta näihin rinnastettavasta erityisestä seikasta.
Sekalaiset
Mitä elokuvateatterissa saa syödä?
Virallinen vastaus:
“Sallittuja ovat kaikki naposteltavat, kiellettyjä puolestaan kaikki lämpimät ruuat, ateriat, jäätelö ja alkoholi. Hedelmät ovat sallittuja, myös purkkihedelmät kuten tölkkiananas. Samoin kaikki vihannekset sallitaan riippumatta siitä, kuinka kovaääninen rouskutus niiden syömisestä lähtee. Kiellot perustuvat siihen, että penkit halutaan pitää siisteinä. Jos lipuntarkastaja huomaa, että asiakas on viemässä kiellettyjä tuotteita saliin, hän ottaa tuotteet pois ja palauttaa ne elokuvan jälkeen. Henkilökunta käy tarkistamassa kesken elokuvan, että kaikki on kunnossa. Ketään ei ole urani aikana poistettu kielletyn ruuan syömisen takia, vaikka ateriointi olisi huomattukin, alkoholin nauttimisen takia kylläkin.”
Tennispalatsin teatterivastaava Maarit Helander
Käytäntö:
Jos olet kädettäjä, joka ei saa ruokaa astiasta suuhun, jätä elokuvasyöminen. Jos taas osaat syödä sotkematta ja häiritsemättä, anna mennä. Vältä lämpimiä ruokia, jotka levittävät ihanan tuoksun koko saliin ja tekevät kanssakatsojat kateellisiksi. Suosi rapisemattomia paketteja, esimerkiksi muovisia karkkipusseja paperisten sijaan. Älä syö äänekkäitä ruokia. Jäätelöä on siistimpää syödä lusikalla purkista.
Elokuvafestareilta löytyvät sekä myötätuntoisimmat ymmärtäjät että pahimmat popcorn-natsit. Jälkimmäiset eivät kestä mitään syömisen ääniä elokuvateatterissa. Suurin osa elokuvien HC-katsojista kuitenkin ymmärtää, jos syöt leffan alussa vaikkapa patonkiaterian. Joskus elokuvien välillä on niin lyhyt vaihtoaika, että katsoja ehtii hädin tuskin juosta seuraavaan teatteriin, eikä aikaa ruokailulle ole.
Voiko kauppaan mennä yöpuvussa?
Virallinen vastaus:
“Toki! Meillä käy erityisesti viikonloppuaamuisin asiakkaita yöflanellihousuissa ja aamutohveleissa, rotsi päällä. Pitsiyöpaidassa en suosittele tulemaan, muilta asiakkailta voivat mennä pasmat sekaisin. Noin 80 prosenttia yöasuissa asioivista asiakkaista on naisia.”
K-extra Pietarin kauppias Mikko Länsiluoto
Käytäntö:
Riippuu kaupasta ja ajankohdasta. Voit ryömiä pieneen lähikauppaan sunnuntaiaamun darrassa, mutta vedä silloinkin takki yöpuvun päälle. Älä mene arki-iltapäivänä suureen supermarkettiin yöpuvussa.
Minne saa tehdä graffitin tai mitä saa töhriä?
Virallinen vastaus:
Ei minnekään luvatta ja ei mitään. Laki kieltää sotkemisen. Rikosnimike voi olla lievä vahingonteko, vahingonteko tai törkeä vahingonteko ja rangaistus sakoista neljään vuoteen vankeutta. Huomaa, että myös yritys on rangaistava.
Käytäntö:
“Asiasta ei olla yksimielisiä, mutta yleisohje voisi olla ’koristele, älä sotke’. Useimmat katsovat, että on asiallista jättää yksityisomaisuus, vaikkapa autot ja omakotitalot, rauhaan. Rumia paikkoja pitää koristella, kauniita ja kulttuurihistoriallisesti merkittäviä paikkoja bommataan vähemmän. Joku saattaa haluta todistaa munansa pituuden maalaamalla vaikka Tuomiokirkkoon, mutta useimpien mielestä se olisi tyhmää. Toiset ovat sitä mieltä, että esimerkiksi bussipysäkkiä koristeltaessa aikataulujen kohdat pitää jättää maalaamatta, koska tarkoitus ei ole kiusata vaan koristaa. Jotkut tietysti haluavat juuri kiusata.”
Lauri, graffitiharrastaja
Yleisimmät selitykset
- Ei selitetä mitään.
- "Jätin lippuni kotiin” (“Kasvojen pesu” muiden matkustajien silmissä.)
- “En tiedä, mistä lippuja voi ostaa – etkö sä myy niitä?”
- “En tiennyt, että kännykkälippu pi tää lunastaa ennen matkan alkua.”
- "Noi teidän laitteet ei toimi.” (Matka maksamatta kortilta tai lippu leimaamatta.)
Oudoimmat selitykset
- “Et sä voi kirjoittaa mulle lappua, kun mä olen lentäjän poika.”
- “En ole paikkakuntalaisia – olen Espoosta.”
- “Laite on varastanut lippuni” tai “Kännykkäni on pyyhkinyt maksutiedot pois matkakortiltani.”
- “Minulla ei ole lompakkoa, matkakorttia tai kännykkää mukana, koska olen ollut pulkkamäessä. Lisäksi olen rakastunut, mikä tiedettävästi ehkäisee normaalia järjen käyttöä. Pyydän anteeksi!”
- “Lapseni söi lippuni.”
1 kommentti
Häh
12.9.2014 13:19
"Vaikka kokisit moraalista närkästystä, älä keskeytä puistosekstaavaa paria."
Vastaa kommenttiinMiksei?
Vastaa kommenttiin