Ketkä: Muotoilijat Suvi ja Sini Hatula
Merkki: Pisama Design
Suvi: "Saan inspiraationi Suomen luonnosta. Haluan tehdä leikkisiä printtejä, jotka ilahduttavat ihmisiä. Meidän kohderyhmäämme ovat henkilöt, jotka eivät pelkää erottua. On ihanaa tehdä töitä rakkaan siskon kanssa. Sini on meistä rauhallisempi, minä olen hassuttelija. Vastaan tuotteiden ulkoasusta, ja Sini ompelee ja kutoo. Olemme Suomi-tyttöjä: kotimainen tuotanto on meille tärkeää. Tavoitteemme on kuitenkin laajentaa harkitusti ulkomaille."
Kuka: Vaatesuunnittelija Emmi Huhtanen
Merkki: Kauemmin
"Ideani tuleva materiaaleista ja omista tarpeistani. Jokin tuote saattaa olla minusta ruma, ja haluan tehdä siitä paremman version sopivasta materiaalista. Vaikka vaatteeni valmistetaan kierrätetyistä materiaaleista, ne eivät näytä siltä. Näen tulevaisuuden optimistisesti. Suomessa on pitkät perinteet vaatesuunnittelussa. Siinä on paljon hyvää."
Kuka: Koruseppä Marisanna Multamaa
Merkki: Design Marisanna Multamaa
Inspiraatio: "Sain idean Mysteri-sarjan koruihin ihmisyyden mysteeristä. Koska aihe oli raskas, se vaati kevyen korun. Olen huomannut, että suomalaisten designtuotteiden arvellaan olevan liian kalliita. Hinnat voivat kuitenkin olla kilpailukykyisiä: minulla ei ole isoa tehdasta, jonka kulut pitäisi ottaa huomioon."
Kuka: Puuseppä Matti Hänninen
Merkki: Kraa Kraa
"Kaikki lähti ensimmäisestä merkistäni UUNOsta. Halusin tehdä feminiiniset mutta niin neutraalit silmälasit, ettei niitä huomaa. Hain inspiraatiota Kekkosen vakavasti otettavista ja Turhapuron rennoista laseista. Käytän sankojen valmistamiseen huonekaluteollisuuden hukkapaloja. Yksiin laseihin menee koivuhalon verran puuta. Minua huolettaa se, että Suomeen tuodaan jatkuvasti halvalla tuotettua roinaa maista, joissa on huonot elinolot."
Kuka: Vaatesuunnittelija Emilia Kiialainen
Merkki: MUKA VA
"Saan inspiraationi arjesta. Tarkkailen ympäristöäni ja imen vaikutteita. Olen ennen kaikkea muotoilija. Taiteilijan ei tarvitse miettiä asiakkaita, vaan hän tekee töitä itselleen. Ensimmäisinä vuosina saa tottua siihen, ettei työstä voinut nostaa palkkaa. Ketjuliikkeet tekevät 5000 vaatteen sarjan samassa ajassa kun me teemme viisi vaatetta. Tämä näkyy hinnassa. Ihmiset alkavat vähitellen ymmärtää, miksi vaate maksaa."
Jotain lainattua
Vaatesuunnittelija Emmi Huhtanen ja kuvajournalismin opiskelija Laura Happo perustivat suomalaisten suunnittelijoiden koruja ja vaatteita lainaavan Luottovaatteen. Voittoa tavoittelematon Vaatelainaamo tekee yhteistyötä Design On Tampere -yhdistyksen kanssa.
"Ekologisuus on meille tärkeää. Aina tavaraa ei tarvitse omistaa", Happo sanoo. Puolen vuoden jäsenenmaksulla (opiskelijoilta 50 e, muilta 70 e) saa lainata kahden viikon välein kaksi vaatetta. Idea on mistäpä muualtakaan kuin Ruotsista. Helsingissä toimii vaatelainaamo Nopsa.