Tässä se on, Suomen tulevaisuus. Paina se mieleesi.
Suomalaisen muotoilun toivot ovat enintään 35-vuotiaita. Useimmat ovat jo päässeet uran alkuun. Toiset ovat niin lupaavia, että uskallamme ennustaa heille suurta tulevaisuutta, vaikka breikkaus on vasta edessä.
Neuvoa kysyimme viisaammilta, joille lahjakkaiden suunnittelijoiden nimeäminen ei ollut vaikeaa. Tasapuolisuuden nimissä otimme listalle myös muutaman yrityksen, sillä kaikki eivät tee uraa omalla nimellään.
Cityn raadissa istuivat: Habitaren Protoshopin tuottaneen Imu Designin suunnittelija Elina Aalto, Aalto-yliopiston Taideteollisen korkeakoulun Muotoilun laitoksen professori Pirjo Hirvonen, Remedy Entertainmentin Oskari Häkkinen, World Design Capital Helsinki 2012 -tuottajat Antti Kirjalainen ja Martta Louekari, Helsinki Design Weekin perustaja ja johtaja Kari Korkman, Muotoilija Harri Koskinen, Turku Design ILMIÖn tuottaja Helinä Lehtonen ja Design Forum Finlandin projektipäällikkö Tanja Sipilä.
Aivan!
Design Forum Finland valitsi suunnittelutoimiston miehet vuoden nuoriksi muotoilijoiksi 2010. Aivan! on erikoistunut veneiden sisustussuunnitteluun ja muotoiluun. Yritys on ollut mukana suunnittelemassa esimerkiksi presidentin vuonna 2008 valmistunutta Kultaranta VIII-venettä. Aivan! tekee myös muuta. Kuten vaikka myymäläsuunnittelua. Aivan!ssa ovat mukana Jarkko Jämsén, Antti Mäkelä, Aleksi Kuokka, Aki Suvanto ja Saku Sysiö.
Tuleva klassikko: Helsinki 12
Jesse Auersalo, 32
Toimii kuvittajana ja pyörittää Project 999 suunnittelutoimistoaan. Auersalon töitä on ollut esillä museoissa ja gallerioissa esimerkiksi New Yorkissa, Lontoossa, Pariisissa, Shanghaissa, Berliinissä ja Tokiossa. Tehnyt yhteistyötä mm. Playboyn, Sonyn, Microsoftin ja Conversen kanssa. Asunut New Yorkissa viime vuodet, tällä hetkellä pitää studiotaan Helsingissä.
http://www.jesseauersalo.com
http://www.project999.com
Tuleva klassikko: Hand Made -paita, CTRL
Kristiina Haapalainen ja Sami Vähä-Aho, 35
Polkka Jam -tekstiilit ovat niittäneet mainetta Suomessa. Niiden takana ovat Sami Vähä-Aho ja The Micragirlsin rumpali Kristiina Haapalainen. Tulevaisuudessa he aikovat laajentaa tuotevalikoimaa, tehdä kokonaisia projekteja asiakkaille ja työllistää myös muita.
"Tämä on pienimuotoista maailmanvalloitusta", sanoo Vähä-Aho.
Polkka Jamilla on studio Turussa.
Tuleva klassikko: Laulupuu-takki. 356 e.
Isko Lappalainen, 30 ja Mikko Murtonen, 27
Ystävyksillä on Lahdessa muotoilutoimisto I Am Design, joka on tehnyt yhteistyötä esimerkiksi Haltin, Tapio Anttilan ja Lyhytkasvuiset-yhdistyksen kanssa. Tuotemuotoilun ja tilasuunnittelun lisäksi he tekevät graafista suunnittelua. I Am Design voitti vuonna 2011 Cleantech-palkinnon.
"Vartuimme maalla peltojen ja metsien keskellä. Työjälkemme kumpuaa siitä", kertovat Lappalainen ja Murtonen.
Tuleva klassikko: IdeaVankkuri-palvelukokonausuus
Mari Isopahkala, 32
Valmistunut Taideteollisesta korkeakoulusta vuonna 2008. Suunnittelee freelancerina tuotteita koruista kalusteisiin. Isopahkala on tänä vuonna korufirma Lapponian vieraileva suunnittelija. Hänet valittiin Muoto2011 -gaalassa vuoden suunnittelijaksi. Tulevaisuudessa Isopahkala haluaa suunnitella Suomessa ja maailmalla sekä rikkoa taiteen ja muotoilun rajoja. Hänen Kurki-valaisimensa on ollut esillä Milanossa ja New Yorkissa.
Tuleva klassikko: Kurki-valaisin
Sebastian Jansson, 25
Jansson on suunnitellut opintojensa ohessa jo noin kymmenen esinettä ja huonekalua, jotka ovat saaneet kansainvälistä kiitosta. Jansson on opiskellut Aalto-yliopiston Taideteollisessa korkeakoulussa, Politecnico di Milanossa sekä ENSCI-Les Ateliers'ssa Pariisissa. Hän on työskennellyt muotoilija-assistenttina Stephen Burksilla, joka on yksi Yhdysvaltojen ansioituneimmista suunnittelijoista. Tällä hetkellä Jansson työskentelee Helsingissä.
http://www.sebastianjansson.com
Tuleva klassikko: Habitus-tuoli
Patrick Juselius, 26
Freelance-suunnittelija. Ollut mukana lukuisissa muotoiluprojekteissa osana työryhmää. Valmistunut Taideteollisesta korkeakoulusta. Tehnyt projekteja Iittalalle, Nokialle, Vallilalle ja Woodnotesille.
"Tuleva klassikko on suomalainen ja avoin yhteistyö, joka auttaa kollektiivien ja verkostojen esiintulossa. Muotoilijoiden toimiminen erilaisissa kansainvälisissä luovissa verkostoissa luo uusia klassikkoja", sanoo Juselius.
http://www.patrickjuselius.com
Satu Maaranen, 26
Opiskelee Aalto-yliopiston taideteollisessa korkeakoulussa vaatetussuunnittelua. Maaranen voitti vuonna 2010 merkittävän pohjoismaisen Designers’ Nest -vaatesuunnittelukilpailun. Tänä vuonna hän voitti Matti Liimataisen kanssa Marimekon suunnittelukilpailun toiminta- ja tapahtumakategorian kauppa-autokonseptilla. Maaranen on ollut mukana suunnittelemassa Marimekon ensi kevään ja kesän mallistoa.
Tuleva klassikko: Napitettava silkkinen viittamekko
Katriina Nuutinen, 28
Valmistunut Taideteollisesta korkeakoulusta maisteriksi tänä vuonna. Sai tunnustusta korumaisella Hely-valaisimellaan Tukholman huonekalumessuilla vuonna 2009. Nuutisen valaisimet ovat myynnissä jo kansainvälisillä markkinoilla. Hänet valittiin Muoto2011-gaalassa vuoden lupaukseksi ja myönnettiin lahjakkaan muotoilijan Muoto2011-stipendi. Tulevaisuudessa hän haluaa työskennellä omassa yrityksessään ja opettaa.
Tuleva klassikko: Hely-koruvalaisin, Klong Interior. 2050 e.
Jesse Pietilä, 33
Valmistui vuonna 2008 Taideteollisesta korkeakoulusta. Muotoilijan töitä on nähty Lontoossa, Milanossa, Eindhovenissa, Tukholmassa, Madridissa ja New Yorkissa. Työskentelee freelancerina. On tehnyt töitä esimerkiksi Selki-asemalle, OKKO:lle ja Heikki Saloselle. Pietilän Helma-lyhty on tarkoitettu ulkokäyttöön. Se on valmistettu lasista ja metallista. Helma on vielä työstövaiheessa.
Tuleva klassikko: Helma-lyhty
Minna Piironen, 30
Viime keväänä valmistunut sisustusarkkitehti käsitteli opinnäytetyössä kattojen hyödyntämistä kaupunkiviljelyssä. Tämän ansiosta Ravintola Savoylla voi ensi kesänä olla Helsingin ensimmäinen kattoviljelmä, jonka antimista ravintolan asiakkaat nauttivat. Piiroinen voitti tänä vuonna Marimekon kansainvälisen suunnittelukilpailun. Työskentelee Koneen suunnitteluryhmässä.
Tuleva klassikko: Kattopuutarha
Niko Räsänen, 26
Opiskelee Turun ammattikorkeakoulussa muotoilun koulutusohjelmassa. Räsäsen tuotteita on ollut esillä Habitaressa, ja hän on tehnyt yhteistyötä muun muassa Piiroinen Oy:n kanssa. Vuoden 2012 keväällä suunnittelijan tuotteita on tulossa myyntiin oman yrityksen kautta, jota perustetaan parhaillaan.
Tuleva klassikko: Jakkara
Seos
Vuonna 2007 perustettu muotoilua ja muotoilua tukevaa tutkimusta tekevä toimisto. Keskittyy kansainvälisten monialaisten projektien hallintaan, soveltaviin ja osallistaviin tutkimusmenetelmiin sekä muotoiluun. Asiakkaina nopeaa kasvua hakevat start-upit sekä monikansalliset yritykset. Tehnyt muun muassa Anton&Anton -luomukaupan ilmeen. Seos toimii Aalto yliopiston Design Factoryssä yhteistyössä eri tutkimusryhmien kanssa.
Tuleva klassikko: RING – Langaton latauslaite
Simo Serpola, 27
Valmistui Lahden Ammattikorkeakoulun Muotoiluinstituutista kalustesuunnittelijaksi vuonna 2010, opiskelee nyt Taideteollisessa korkeakoulussa. Oli mukana ainoana suomalaisena Ventura Berlin 2011 -näyttelyssä Berliinissä Qubique-messuilla.
"Haluan toimia freelance-suunnittelijana kansainvälisellä tasolla ja viedä suomalaista laadukasta palvelu- ja yritysteollisuutta eteenpäin", kertoo Serpola.
Tuleva klassikko: Salmiak-valaisin
Antti-Jussi Silvennoinen, 29
Silvennoinen ja Elisa Konttinen muodostavat yhdessä tuotemerkin &BROS, jonka puitteissa he ovat mukana Fem. -suunnittelukollektiivissa. Antti-Jussi toimii myös freelance-suunnittelijana tuotesuunnittelun sekä julkitilasisustuksien parissa.
Tuleva klassikko: &BROS. HAPPY BIRTHDAY TO ME, posliininen kynttilälyhty
Saana Sipilä, 25 ja Olli Sallinen, 28
Omistavat Saana ja Olli -merkin, joka suunnittelee ja valmistaa sisustustekstiilejä sataprosenttisesta eurooppalaisesta hamppukankaasta. Tuotteita myydään Suomen lisäksi Japanissa. Saana ja Olli valittiin vuoden 2009 Nuori Yrittäjyys -yritykseksi. Heidän tuotteensa esiteltiin Tokion suurimman tavaratalon ISETANin näyteikkunassa muun muassa Klaus Haapaniemen, Paola Suhosen ja Ilkka Suppasen kanssa.
Tuleva klassikko: Yö Metsässä -sisustustyyny. 49 e.
Jussi Takkinen, 29
Valmistui Taideteollisesta korkeakoulusta vuonna 2009. Sai samana vuonna Askon säätiön palkinnon muotoilua ja kodinkulttuuria edistävästä lopputyöstä, joka oli tuoli. Raati kiitteli Takkista erityisesti ekologisesta muotoilusta ja pakkausmateriaaleista.
Tuleva klassikko: Osio-kello
Tsto
Kuuden suunnittelijan perustama graafisen suunnittelun toimisto, joka on erikoistunut ideoihin ja niiden visualisoimiseen. Tsto:n ovat perustaneet Johannes Ekholm, Jonatan Eriksson, Inka Järvinen, Matti Kunttu, Jaakko Pietiläinen ja Antti Uotila. Toimisto suunnitteli tänä vuonna runsaasti näkyvyyttä saaneen Flow-festivaalin ulkoasun. Muita asiakkaita ovat mm. Kiasma, Minna Parikka, Burton ja useat levy-yhtiöt.
Tuleva klassikko: Flow-festivalin ulkoasu
Laura Tuorila, 27
Opiskelee tällä hetkellä Rio de Janeirossa arkkitehtuuria. Voitti vuonna 2009 Sähkäturvallisuuden edistämiskeskuksen STEK-palkinnon työllään No.152. Tuorila harjoittelee opiskelun lisäksi akrobatiaa ja tanssia.
"Haluan tulevaisuudessa työskennellä kaupunkitaiteen ja tanssi- ja sirkustaiteen kanssa."
Tuorilan Katos löytyy Ruotsin eduskunnan tiloissa. Sitä valmistaa Okko Ab.
Tuleva klassikko: Katos
Tim Lönnqvist, 33
Lead Game Designer Remedy Entertainmentilla. Lönnqvist on vastuussa yhtiön pelien säännöistä ja vuorovaikutteisuudesta. Opiskeli insinööriksi Metropolia ammattikorkeakoulussa, mutta vaihtoi opinnot töihin. Suunnitteli Alan Wake -peliin pelimaailman alueita.
"Oli haastavaa sovittaa yhteen todenmukaisia Pohjois-Amerikan syrjämetsiä ja sujuvaa tarinankerrontaa, mutta pelistä tuli hieno näyte koko tiimin taidosta ja kokemuksesta", Lönnqvist sanoo.
Tuleva klassikko: Alan Wake
3 kommenttia
Greenie1234
11.11.2011 19:41
Savoyssa on jo kattoviljelmä vuodesta 2010 :)
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
Krissy-S
16.11.2011 09:26
Kaksikymmentä "design -toivoa", joista valtaosa on miehiä. Hohhoijaa, ja raadin perustelut? Itse muotoilun alalla hyörivänä, ei voi muuta kuin ihmetellä, että miksi eräältäkin muotoilun vuosikurssilta on valittu juuri se luokan ainut miespuolinen? Niillä muilla (eli naispuolisilla) kun mielestäni on enemmän taitoa ja osaamista.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
Niintotta
20.11.2011 22:56
Kollegani tunnusti että apurahahakemukset, haastattelut, pressitiedotteet yms. jätetään/annetaan hänen nimissään koska silloin on todistetusti parempi mahdollisuus saada rahaa ja näkyvyyttä vaikka hänen vaimonsa on oikeasti se joka tekee valtaosan projektien ja muotoilun työstä...Olen todella miettinyt löytyykö syy esim. sis.lehtien naisvaltaisesta toimittajajoukosta, miesten itsevarmuudesta vai siitä että naiset eivät pidä "toistensa puolta"...Liekö tämä ilmiö ollut jo Aallon aikana? Ja ennen kaikkea mitä tehdä että alan naiset pääsevät esiin? Osa heistä on sen taatusti ansainnut paremmin kuin jotkut listan miehistä...
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin