Helsinki, 1930-luku. Sumuisena ja kosteana marraskuisena aamuna löytyy Kaivopuiston rannasta hyisen meren syleilystä nuoren naisen ruumis. Kuka onkaan vaalea kaunotar - ja mitä hänelle on tapahtunut?
Kaivopuiston kaunottaren dramaattista loppua tutkiskellaan Amos Andersonin taidemuseon käytävillä Helsinkiin sijoittuvien taideteosten ja tarinaa kertovan pienen dekkaripokkarin avulla. Murhatun neitokaisen henkilöllisyys selviää - ja ennen pitkää löytyy myös epäilty. Uudenlainen näyttelykonsepti on kiinnostava kurkistus 30-luvun Helsinkiin, Suomalaisten taidesäätiöiden yhdistyksen kokoelmien teoksiin ja suomalaiseen rikoshistoriaan.
"Ajatus lähti komisario Palmusta", kertoo näyttelyn kuraattori ja dramaturgi Susanna Luojus. "Palmu liittyy voimakkaasti omaan mielikuvaani Helsingistä. Seuraavaksi aloin miettiä, miten taidenäyttelyn ja dekkarin voisi yhdistää."
Luojus kehitti tarinan, jonka pääteemoja olivat Helsinki ja murha. Niin syntyi Helsinki Noir, joka yhdistää paitsi rikostarinan ja näyttelyn, myös historiallisen ja nykytaiteen: vuoden 2013 nuori taiteilija Jarno Vesala on tehnyt näyttelyyn ensimmäisen kohtauksen, selkäpiitä karmivan installaation Verhon takana. Näyttely kulkee huoneesta toiseen kertoen Kaivopuiston Kaunottaren fiktiivistä rikostarinaa. Mukana kulkee kaiuttimista tunnelmaa tuova äänimaailma.
Pokkarin tarina on siis vain sitä: kuvitteellinen sepitelmä, jonka tueksi on valittu ajan teoksia STSY:n jäsenten kokoelmista. Teokset esittävät tuttuja paikkoja, jotka esiintyvät tarinassa, tai anonyymejä henkilöitä, jotka voi kuvitella osaksi tapahtumia. Tarina on jaettu 13 kappaleeseen, joiden mukaan myös näyttely on pilkottu osioihin. Narratiivisten elementtien ansiosta näyttelyyn sukeltaa helposti syvälle ja saattaa välillä vähän säikkyäkin. Näyttelyn yhteyteen avataan myös kirjoituskilpailu, jonka avulla vierailijat voivat kehitellä tarinalle vaihtoehtoisen lopun.
"Kävin läpi sivukaupalla Helsingin rikoshistoriaa", kertoo Luojus. "Käsittääkseni ihan tämän tyyppistä dekkarinäyttelyä ei ole tehty missään maailmassa."
Helsinki Noir - rikostarina ratkaistavaksi Amos Andersonin taidemuseossa 17.9.2015-31.12.2016. Liput 2-10 euroa.