Helsingin Sörnäisistä kajahti perjantaina 5. huhtikuuta, kun mielenterveyskuntoutujien valtakunnallinen musiikkitapahtuma Moniäänirock valtasi nuorisokeskus Hapen tilat. Vapaaehtoisvoimin toteutetussa ja kävijöille täysin ilmaisessa tapahtumassa ei kyselty diagnooseja, vaan keskityttiin itse olennaiseen, eli hyvään musiikkiin.
"Esiintyjät ovat eri-ikäisiä musiikista kiinnostuneita mielenterveyskuntoutujia ympäri Suomea. Mukana on niin masennuksesta kärsiviä kuin skitsofreenikkoja, mutta se ei ole pääpointti. Tänään fokus on musiikissa", painottaa Moniäänirockin tiedottaja Anna Railio.
Tarkoituksena oli järjestää päivä, jolloin esiintyjillä oli mahdollisuus nousta lavalle artisteina, eikä potilaina.
"Työtä on painettu hartiavoimin ja päivät ovat venyneet pitkiksi, mutta porukka on ollut mieletöntä ja fiilis upea. Ensi vuonna yritämme laajentaa reviiriämme, ja viemme tapahtuman toivottavasti Helsingin ulkopuolelle", Railio paljastaa.
Moniäänirockissa kuultiin tapahtuman nimen mukaisesti montaa eri genreä. Innokkaista musiikkialan monitaitureista kootut yhtyeet ja artistit esittivät kaikkea trancesta iskelmään. Osa esiintyjistä oli tuttuja viime vuodelta, mutta suurin osa astui Hapen lavalle ensimmäistä kertaa. Joillekin kyseessä oli jopa ensimmäinen iso lavaesiintyminen.
"Ei jännitä. Kamat toimii, eli ei mitään paineita", tuumaa backstagella esiintymisvuoroaan odottava Tatu Varis, punkvaikutteista rokkia soittavan Poikkeustila-yhtyeen kitaristi.
"Henkilökohtaisesti haluan jatkaa siitä, mihin Kingston Wall jäi. Tavoitteeni on kehittyä kitaristina vielä ammattimaisempaan suuntaan. Tietenkin olisi hienoa tehdä tätä ihan ammatikseen, mutta Suomessa se on vaikeaa", hän pohtii.
Moniäänirockissa oli mukana 13 bändiä ja artistia. Esiintyjät ja heidän tukijoukkonsa kuuluvat tapahtuman yhteistyökumppaneihin, eli mielenterveyskuntoutujia tukeviin säätiöihin ja järjestöihin. Tapahtuman järjestäjänä toimi kulttuuriyhdistys Kukunori ry, jonka tarkoituksena on edistää mielenterveyskuntoutujien kulttuuritoimintaa.
"Järjestäjät pyrkivät antamaan positiivista näkyvyyttä mielenterveyskuntoutujille. Kuntoutuksessa keskitytään diagnoosiin, täällä keskitytään ihmiseen", summaa Pirita Tiusanen, yksi tapahtuman järjestäjistä ja Kukunori ry:n hallituksen jäsen.
Bändit esittivät sekä omia kappaleita että covereita, ja palautetta esiintymisestä antoi musiikkialan ammattilaisista koostuva raati. Pöydän takana istuivat musiikkiterapeutti Markus Raivio, muusikko ja toimittaja Pirita Tiusanen, muusikko ja kriitikko Arto Pajukallio, sekä muusikot Riku Turpeinen ja Kristian Meurman. Tapahtuman juonsi Sampo Marjomaa.
"Tapahtumasta on tarkoitus tehdä monivuotinen. Tulevaisuudessa Moniäänirockilla voisi olla oma esiintymislava isoilla festareilla, kuten Ruisrockissa tai Provinssissa. Se olisi upeaa", Tiusanen kaavailee.