Leijonasydän on viihdyttävä elokuva. Ja se siinä mättääkin. Elokuvan skinit ovat leppoisia hauskuuttajia, jotka vetävät normiluuseri-isukkeja pataan yleisön nauraessa. Huhtikuussa ensi-iltansa saava Muutoksii -leffa jatkaa saman aihepiirin parissa, toivottavasti hiukan uskottavammin.
Leffassa pari herttoniemeläisnuorta, 12-vuotiaat Antti ja Muhis ajautuvat ongelmiin paikallisten skinien kanssa, jotka janoavat kostoa somaleille. Tästä seuraa vääntö, johon sotkeutuvat myös perhesuhteet.
Muutoksii -leffassa on vahva viesti ja nimi kertoo myös elokuvan syntytarinasta. Helsingin Uutiset kertoi joulukuun alussa, kuinka herttoniemeläinen Sami Laitinen oli vuokraamassa leffaa törmätessään meuhkaaviin nuoriin.
”Kävelin jätkien luokse ja kysyin, eikö heillä ole oikeasti mitään parempaa tekemistä. Vastaus kuului, että ei ole. Päätin sitten, että minäpä järjestän jotain ja sovittiin treffit myöhemmäksi”, Laitinen sanoi Helsingin Uutisille.
Siitä lähti liikkeelle Respect-elokuvaprojekti, jota jopa poliisi kiitteli nuorisorikollisuuden vähentämisestä alueella.
Muutoksii -elokuvassa on väkevä teema ja ainakin markkinointi alkaa yhtä väkevästi, sillä mukana on Suomen kovimpia nimiä räpin, reggaen ja videotuotannon saralla. Pablo Filmsin ohjaama Muutoksii -musavideo heittää Asan ja Raappanan keskelle leffan maisemia.
6 kommenttia
Niilin norppa
3.2.2014 13:53
Leijonasydän oli ehkä hieman liian lepsu näkökulma skineihin, mutta toivotaan ettei tämä elokuva kuvasta heitä yksinä perkeleinä. En millään muotoa tue heidän toimintaansa tai ajatusmaailmaa, mutta kyllähän hekin ovat ihmisiä jotka erinäisistä syistä ovat ajautuneet näihin piireihin.
Se mikä minua viehätti leijonasydämessä oli juuri se, että asioista näytettiin useampaa puolta ja miten ulkomaalaistaustaisetkin olivat ennakkoluuloisia skinejä kohtaan. Tokihan heillä on ymmärretävä syy, koska valtaosa skineistä on varmasti toimineet asiattomasti heitä kohtaan, mutta samalla tavalla toki skineillä on suuria määriä negatiivisia kokemuksia ulkomaalaistaustaisista.
Toisekseen skinijoukko vaikutti melko tiiviiltä kaveriporukalta, jossa toisista pidetään viimeiseen asti huolta, minkä takia tälläinen porukka saa helposti itseään etsiviä nuoria mukaan touhuunsa. Onhan tässä sellaista veljellistä puolustamista, jota ei kyseiset nuoret välttämättä löydä muualta. Ideologia ei välttämättä natsaa täysillä, mutta onpahan kavereita. Sitten taas jos myöhemmin tulee järkiinsä, niin porukasta on melko vaikea varmasti poistua.
Joka tapauksessa odotan innolla millätavoin ja minkälaisesta näkökulmasta Muutoksii-leffa ottaa kantaa aiheeseen ja näyttääkö se asiat mustavalkoisempina ja selkeämmällä "toiset on perseestä ja toiset ei"-asetelmalla, vai pyrkiikö sekin tietynlaiseen puolueettomuuteen, jossa näytetään eri ryhmien asetelmia paremmin. Siitähän kuitenkin rasisminvastaisessa taistelussa lopulta on kyse. Toisten ymmärtämisestä ja erilaisten näkökulmien hyväksymisestä. Tämän takia mielestäni ei ole oikein leimata jotain ihmisryhmää täysin pahaksi tai paskaksi. Tietenkään suvaitsemattomia toimenpiteitä ja väkivaltaa ei myöskään pidä koskaan suvaita :)
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
öliöli
8.2.2014 12:21
Taas "virallista totuutta" esittävä propagandaelokuva. Skinejä ei enää edes käytännössä ole, mutta silti heistä tehdään jatkuvasti elokuvia. Miksi ei tehdä rikollisista maahanmuuttajista leffoja, kun heidän rikollisuutensa ja syrjäytymisensä on kuitenkin iso ongelma?
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
Anarkiamäki
25.3.2014 14:37
Näiden propagandistien mukaan jokainen vähän rotevampi tatuoitu kaljupää on skini. Tai pilottitakki päällä kulkeva. Skinikulttuuri perustuu aatteeseen eikä pukeutumiseen. Skinikulttuuri on todella marginaalinen ilmiö, joka on käytännössä hävinnyt Suomesta.
Näkemättä paska!
25.3.2014 19:14
"Miksi ei tehdä rikollisista maahanmuuttajista leffoja?" Eihän niitä tehdä talousrikollisista tai korruptoituneista poliitikoistakaan. Vanha suomalainen totuushan on, että jos jonkun asian olemassa olo kielletään, se myös lakkaa samalla olemasta. Sama pätee maahanmuuttajien rikoksiin, veronkiertoon kuin poliittiseen korruptioon.
On todella hienoa, että suomalaiset elokuvantekijät puuttuvat tälläisiin todellisiin ongelmiin kuten rasisimi, sen sijaan, että käsiteltäisiin ja herätettäisiin keskustelua, sellaisista ei tärkeistä aiheista kuten esim. kansalaisten tasa-arvo (feministit huom! ei siis sukupuolten), demokratian tila suomessa, oikeislaitosten tila ja kansalaisen oikeusturva, poliittisesta korruptiosta nyt puhumattakaan. En olisi yhtään yllättynyt jos edellämainituista aiheista tehdyt elokuvat jäisivät vaille elokuvasäätiön miljoonia. Todellisista ongelmista kun halutaan vaieta ja tilalle keksitään muka ongelmia.
Vastaa kommenttiinElokuva tuskin käsittelee edes sitä, että mistä on mahtanut Muhiksen isä saada rahat aikanaan lentolippuun? Käsittääkseni ovat kuitenkin Somaliassa sen hintaisia, että siellä ei niillä kaikkein köyhimmilla ja vainotuimmilla ole varaa niitä lippuja hankkia.
Vastaa kommenttiin
Tyhj.toim.joht
26.3.2014 02:03
Mie toivoisin näkeväni elokuvan, jossa maahanmuuttajat on rikollisia. Paitsi eihän sellaista saa näyttää, koska se on liian totuudenmukainen. Pahinta rasismia on kieltää maahanmuuton ongelmat. Ai miksikö? No siksi, että sosiaaliperäinen maahanmuutto on ongelma, jopa taitavien maahanmuuttajien mielestä. Mie olen työttömänä huono vaihtoehto, mutta siinä vaiheessa, ku yritin kouluttautua bussikuskiksi ja kaivoskoneasentajaksi ja jäin vaille koulutuspaikkaa, koen oikeudeksi valittaa Mamujen suosimisesta.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
Kullervo123
28.3.2014 22:38
Minä taas toivoisin rasismielokuviin tai etnisistä jännitteistä kertoviin leffoihin enemmän monipuolisuutta - ettei se rasismi aina kosketa Saharan eteläpuolisia afrikkalaisia tai niitä joilla on negridiperimää (mulatit). Suomessa kärsivät rasismista myös muut ryhmät - irakilaiset, afgaanit, vietnamilaiset, venäläiset jne. Elokuvakerrontaan vois tuoda mielenkiintoisemman elementin laajentamalla näkökulmaa - musta-valkoinen asetelmasta. Muut ryhmät ovat ikäänkuin näkymättömiä ja väliiputoajia.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin