Akun Tehdas, kolmikerroksinen, sinivalkoinen tehdasrakennus Ylöjärvellä, kivenheiton päässä Tampereen rajalta ja Teivon raviradalta. Tehdas valmistui Ylöjärven kunnalta hankitulle tyhjälle tontille viime syksynä. Vajaan 2 500 neliön kokoisen pytingin rakennuttaminen maksoi noin kaksi miljoonaa euroa. Lasku lankesi kiinteistön omistajalle, Eppu Normaali Oy:lle. Jep, kyseessä on Aku, Martti ja Pantse Syrjän, Juha Torvisen ja bändin miksaajana toimivan Reijo Hammarin omistama osakeyhtiö.
"Bändin monen vuoden ajalta kertynyt kassa on sijoitettu kiinteistöön. Loppusumma on lainattu pankista", kertoo parisenkymmentä kiloa laihtunut Martti Syrjä.
Vuonna 1990 kaupparekisteriin rekisteröity yritys perustettiin alun perin selkeyttämään keikkamyynnissä syntyneitä korvausmaksukoukeroita sekä hallinnoimaan laite- ja tekniikanvuokrausta.
"Meillä kerääntyi vuosien varrella suuri määrä erilaisia ääni- ja valolaitteistoja. Tajusimme, ettei niitä kannata pitää Akun autotallissa tyhjän panttina, vaan vuokrata eteenpäin", toteaa Martti.
Viiden hengen yrityksen päivittäisistä rutiineista vastaavat toimitusjohtaja, Eppujen rumpali Aku Syrjä sekä kehitysjohtaja Reijo Hammar.
"Olemme Pantsen kanssa enemmänkin taiteellisia johtajia. Ei meiltä muuta varmaan odotetakaan, vaikka olemmekin suhteellisen aktiivisesti ainakin paikalla Tehtaalla. Kai tässä jonkinlaisessa omistavassa asemassa on, mutta ei sitä aktiivisesti ajattele", Martti Syrjä muotoilee.
Akun Tehtaan ylimääräiset tilat Eppu Normaali Oy on vuokrannut eteenpäin. Edullisimmin saa varastotilaa, kymmenen euroa neliö. Kolmen äänitysstudion ja Eppujen laitevaraston lisäksi tiloissa on vuokralla 15 ääni-, kuva- ja valotekniikkaan ja tapahtumatuotantoon erikoistunutta yritystä. Nopeasti laskettuna yhtiö saa vuokratuloa 300 000 euroa vuodessa.
Vuosi sitten tehtaalla juhlittiin avajaisia. Silti ulkona kököttää edelleen lavallinen remonttitarvikkeita sekä sadeveden täyttämä punainen ämpäri täynnä pensseleitä ja muovimukeja.
1. kerros
Sisätilojen esittelykierros alkaa piskuisesta kahvihuoneesta.
"Ota kahvia. Se tosin maksaa 30 senttiä. Kannattaa laittaa tasaraha, ylimääräisen hyvän kone unohtaa minuutissa", Martti opastaa.
Tehtaan ensimmäistä kerrosta hallitsee monitoiminen äänitys/konserttisali. Varastot pullistelevat kilometreittäin johtoja sekä läjittäin ääni- ja valotekniikkaa.
Myös toinen Syrjän veljeksistä, Akun Tehdas -takkiin pukeutunut Pantse saapuu paikalle. Eppu Normaali julkaisee 11 vuoden odotuksen jälkeen kolmannentoista studiolevynsä Sadan vuoden päästäkin, joka on kokonaisuudessaan äänitetty Akun Tehtaan studiolla. Levy valmistui puolessatoista vuodessa, joten Eppu Normaali ennätti pitää siis – satunnaisia keikkoja lukuun ottamatta – lähes kymmenen vuoden musiikillisen tauon.
"Tiesimme tekevämme joskus albumin, mutta aiemmin prosessi ei vain lähtenyt käyntiin. Viimeiset vuodet ovat olleet asteittaista tiivistyvää aktivoitumista, joka huipentuu uuden levyn ilmestymiseen", Martti muotoilee.
Odotukset ovat valtaisat. Levy-yhtiö Poko asetti myyntitavoitteeksi Suomen mittakaavassa käsittämättömän 100 000 levyä puolessa vuodessa.
"Ei tavoitteita voi meille kovin vaatimattomaksi asettaakaan. Muuten heräisi kysymys, minkä takia tätä teemme. Pokon Epe on varmasti pitänyt peukkuja pystyssä jo pidemmän aikaa, että levy joskus valmistuisi."
Hätää Epuilla ei olisi ollut ilman uutta levyäkään. Eppu Normaali on paitsi hyvää musiikkia tekevä yhtye, myös hyvin hoidettu yritys. Eppu Normaali Oy:n liikevaihto oli vuoden 2002 lopussa 830 000 euroa, voittoa yhtiö teki kunnioitettavat 280 000 euroa. Akun Tehtaan vuokratulojen, laitevuokraus- ja tuotantotoiminnan lisäksi Eppu Normaali Oy:n kautta kulkevat bändin esiintymispalkkiot. Ja keikkapalkkioista kertyykin aimo tukku kahisevaa. Kokenut festivaalijärjestäjä arvioi Eppujen liikauttamisen lavalle 70 000 euron arvoiseksi.
"Emme puhu tuollaisesta asiasta lainkaan. Tiedämme arvomme ja pyydämme sellaisen keikkaliksan, että järjestäjällekin jää jotain. Ei Eppu Normaalia ole mitään mieltä suhteuttaa muihin bändeihin", Martti Syrjä tuhahtaa.
Joskus puhutaan jopa satojentuhansien eurojen palkkioista. Esimerkiksi elokuussa osin Eppujen järjestämän Ratinan 28 000 hengen stadion-keikan lipputulot olivat verojen jälkeen 800 000 euroa. Kulujenkin jälkeen bändin voi arvioida kuittaavan keikasta ainakin 300 000 euroa.
Eppu Normaalilla lienee kotimaisen viihdebisneksen kovin tuntiliksa. Vanhat biisit ovat selkäytimessä niin hyvin, että ne saadaan keikkakuntoon parilla totisella soitantokerralla.
"Meille ei kerry eläketurvaa, sillä emme ole palkkatyössä. Tarkoitus ei ole kuittailla omistajille yritykseen kertyneitä tuloja, vaan säästää niitä pesämunaksi tulevia aikoja varten", Aku Syrjä kertoo.
Ilman osinkojakin Eppu Normaali pärjää mainiosti. Sekä Martti että Pantse Syrjä ansaitsivat vuoden 2002 verotustietojen perusteella yli 70 000 euroa, joista suuri osa tulee tekijänoikeusmaksuista ja edellisten kahdentoista levyn myynnistä. Pokon mukaan bändin vanhoja levyjä myydään vuosittain 30 000 kappaletta. Yhtye tienaa pelkällä back-katalogilla 100 000 euroa vuodessa. Yhteensä Eppu Normaalin albumeita on myyty huikeat 1,3 miljoonaa kopiota.
"Pärjäämme taloudellisesti ihan hyvin, uuden levyn jälkeen vielä paremmin", Martti Syrjä kuittaa utelut rahatilanteesta.
2. kerros
Monitoimihallin mustan verhon takana olevat portaat vievät ylös studiokerrokseen, jossa Eppu Normaalin uusi levy äänitettiin. Käytävällä lojuu ainakin parinkymmenen vuoden ikäinen analoginen nauhuri.
"Tuolla vehkeellä äänitimme muun muassa Valkoisen kuplan. Saimme sen vihdoinkin kunnostettua", Pantse kertoo innostuneena.
Akun Tehtaan kolme studiota ovat täynnä miksereitä, kitaroita ja muuta äänitysvälineistöä. Eppu Normaalin jäsenet viettivät kesällä studiolla kaksitoistatuntisia päiviä. Kahdessa suurimmassa studiossa tehtiin pääsääntöisesti uuden levyn laulu-, rumpu- ja kitaraosuudet.
"Kun aloitimme tämän homman, tavallisen bändin ja instituution erona oli, ettei tavallinen bändi voinut pitää kolmea kuukautta pidempää keikkataukoa. Instituutio pystyi olemaan tauolla jopa vuoden. Jos instituutioksi haluaa, kannattaa tehdä tyylitajulla trendivapaata musiikkia, joka ei ole sidottu yhden sukupolven lyhytaikaiseen kouristukseen", pohtii Pantse ja vääntelee miksauspöydän nappuloita oikeaan asentoon.
Pienin kolmesta studiosta on taas Suomen ensimmäinen pelkästään 5.1-äänitekniikkaa käyttävä studio. Parinkymmenen neliön tilaan on ahdettu miksauspöydän ja tietokoneen lisäksi nahkasohva.
"Kuten näet, tässä on myös oleskelutila. Ei täällä jalopuuta ole käytetty, mutta ei studion tarvitsekaan näyttää samalta kuin studiorunkkulehdissä", Martti tuhisee.
3. kerros
Vielä yhdet portaat ylös. Oikealla on pieni toimistotila, Eppu Normaali Oy:n toimitusjohtajan, Akun huone. Pari tietokonetta, pöytää ja pahvilaatikkoa pienessä huoneessa. Käytävän päässä on Akun Tehtaan kokoustilat. Kaksi suurta neuvottelupöytää, nahkaisia nojatuoleja ja pari puista design-kattovalaisinta. 60 hengen kokoushuoneen lattialla jököttää jättimäinen, käsinsolmittu plyyshimatto. Neuvotteluhuone saattaisi olla pelkkää pröystäilyä, ellei Eppu Normaali Oy vuokraisi tilaa myös yrityksille. Päivävuokra on 350 euroa. Kokoushuoneen perällä on vielä varmuudeksi 12 hengen sauna ja hulppea kattoterassi. Kuulostaa hienolta, mutta silti Eppuja ei juuri täällä näy.
"Olemme vuoden aikana saunoneet täällä kerran tai kaksi. Jos meillä olisi ollut näin hienot tilat kaksikymmentä vuotta sitten nousevina rocktähtinä, olisimme olleet joka päivä saunassa keppanakorin kanssa", Pantse naurahtaa.
Sunnuntaiksi bändin nokkamiehet ovat kuitenkin buukanneet bändille saunaillan. Silloin on tarkoitus miettiä mahdollisia keikka- ja treenikuvioita.
Vierailu Akun Tehtaalla on ohi. Kello on sen verran paljon, että Martti ja Pantse lähtevät hakemaan jälkikasvujaan koulusta ja tarhasta. Kummankin päätoiminen ammatti on kuitenkin omien sanojensa mukaan koti-isä.
11 kommenttia
Eppuheppu
1.11.2004 12:19
Aiemmin pidin Eppujen jätkiä hitusen juntteina rokkipoppipoikina, mutta hyvinpähän herroilla näyttää olevan pullat uunissa eläkepäiviä ajatellen. Eikä se näköjään johdu pelkästä levynmyynnistä.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
Paneeli
1.11.2004 12:45
"Emme ole palkka työssä joten meille ei kerry eläketurvaa".
Väittäisin herrojen harrastelun täyttävän yrittäjätoiminnan tunnusmerkit joten YEL-vakuutus pitäisi ottaa. Ja jos ei oteta niin pakkovakuutetaan.
Tyypillistä suomalaista yrittäjä/taiteilija mentaliteettia. Ei sitä suomessa niin vaan osakeyhtiötä pyöritetä ja jätetä sosiaaliturvaa hoitamatta. Mutta eihän sitä nyt eläketurvasta makseta haluta kun katteet pienee ja sitä kautta osingonjako hankaloituu.
Kyllä pitäis verottajan kiinittää huomio tähänkin hommaan.....
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
Jeesustelija
2.11.2004 11:42
Joo, herranjumala sentään...kyllä pitäisi verottajalle ilmoittaa heti! En ymmärrä miten tällaista saattaa nyky-Suomessa tapahtua. Ei minun nuoruudessani kyllä tällaista ollut. Voivoi poikarukkia mihinkä liemeen itsensä nyt saattavat jos eivät heti ilmoita verottajalle.
Tähän loppuun vielä jeesusteluhymiö.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
Larzy
3.11.2004 13:36
"Tyypillistä suomalaista yrittäjä/taiteilija mentaliteettia. Ei sitä suomessa niin vaan osakeyhtiötä pyöritetä ja jätetä sosiaaliturvaa hoitamatta. "
saannen huomauttaa että yrittäjillä EI ole sosiaaliturvaa, ne vaan maksaa sitä muille... Eput tekee ihan oikein, niillä on siihen mahdollisuus! Aika kuraa pojan soittaa, mut liikeidea on loistava!
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
baadermeinhoff
4.11.2004 16:20
YEL joka on pakko ottaa on 25% ILMOITETUSTA vuositulosta. Eipä ainakaan itseäni kiinnosta maksaa neljäsosaa liikevoitostani eläkevakuutukseen jonka kertymä on sama kuin palkansaajan maksamalla muutamalla prosentilla. Eli pienimmällä sallitulla mennään ja eläkettä kertyy muutama euro vuodessa. No, toivottavasti ei tarvi sairaseläkkeelle jäädä, pelkkä kansaneläke olisi tarjolla.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
Sellisti
7.11.2004 16:38
Takavuosina ohjelmatoimistot jättivät ainakin minun eläketurvani maksamatta, sain tietää asiasta vasta kun TAEL nosti syytteen jo konkurssiin menneitä toimistoja vastaan.
Vastaa kommenttiinMusiikkialalla liikkuu kaikennäköistä promoottoria ja keikkamyyjää ja ohjelmatoimistoa jotka eivät näistä asioista piittaa.
Onkohan pojille käynyt samanlailla? Hyvä idea kuitenkin ottaa asiat omiin käsiin.
Vastaa kommenttiin
ankkaruoska
11.11.2004 12:28
Upeaa, junttimusalla ja asenteella pääsee pitkälle elämässä ..ainakin suomessa.. suomi tarvitsee oikeasti kiinnostavia, sivistyneitä ja tyylitietoisia ihmisiä, ei uusia eppuja kiitos! käy enemmän sääliksi kuin kateeksi
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
asdasdasd
2.12.2004 17:03
aaaaa
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
Eppupeppu
12.1.2007 13:53
ankkaruoska puhuu täyttä paskaa ei tiiä mitään musiikista kuuntelee pelkkää räppii ja muuta paskaa siispä voisi opetella kuuntelemaan kunnon musiikkia eikä mitääjn paskaa
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
Eppupeppu
12.1.2007 13:53
ankkaruoska puhuu täyttä paskaa ei tiiä mitään musiikista kuuntelee pelkkää räppii ja muuta paskaa siispä voisi opetella kuuntelemaan kunnon musiikkia eikä mitääjn paskaa
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
Noorakö
20.7.2008 19:56
heh, oltiin keväällä koulusta vierailemassa tua akun tehtaalla. kokoushuone oli kiva.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin