Piposuunnittelijasta kuoriutui taiteilija

Rasmus Tikkasen näyttely sai alkunsa Cityn Style Guide -artikkelista.

Rasmus Tikkanen: Jacques-Yves Mannerheim.
Rasmus Tikkanen: Jacques-Yves Mannerheim.

Villawool -pipomerkin suunnittelijana tunnettu Rasmus Tikkanen häärää nykyisin päätoimisesti taiteen parissa. Käännös piposuunnittelijasta taiteilijaksi on tapahtunut viimeisen puolen vuoden aikana.

"Pipoista on tullut tänä vuonna harrastus. Toiveena on, että saisin tehdä taidetta täysipäiväisesti", Tikkanen kuvailee.

Tikkasella on parhaillaan menossa näyttely Galleria Brondassa. Galleria oli saanut idean uudesta potentiaalisesta taiteilijasta Cityn Style Guide -tyyliliitteestä.

"Siitä se lähti. Pari viikkoa artikkelin ilmestymisen jälkeen tuli puhelinsoitto ja menin melkein heti allekirjoittamaan sopimuksen näyttelystä", Tikkanen kertoo.

Brondan näyttelystä löytyy 20 Tikkasen öljyväri- ja akryylimaalausta, jotka liikkuvat muun muassa merellisissä teemoissa. Maalausten katu-uskottava tyyli yhdistettynä vahvaan pensselinjälkeen tekee Tikkasen taiteesta potentiaalista seinänkoristusta taiteesta kiinnostuneille nuorille. Maalaukset ovat syntyneet viimeisen puolen vuoden aikana. Aiheiksi valikoituvat kohteet, kuten eläimet, joiden taustalla on jokin tarina tai myytti.

"Aika usein lähden maalaamaan jostain kertomuksesta tai myytistä. Yksi päätöistä on pääskynen, joka lentää abstraktin taustan edessä. Tarkoitus ei ollut maalata vain pääskystä, vaan välittää kertomus, että pääskynen on ollut merimiehelle merkki siitä, että maa on lähellä", Tikkanen avaa.

Ymmärtääkö taiteen kuluttaja nämä viestit? Tarvitseeko edes?

"Ei tarvitse, mutta toivon, että ne aukeavat. Merkitysten ei tarvitse olla sama jollekin toiselle. Pääskysestä voi tulla oma juttu mieleen, mutta pyrin siihen, että se herättäisi jotain ihmisessä, eikä olisi vain abstrakti juttu."

Piposuunnittelu- ja lumilautaleffatausta tekee Tikkasesta taidepiireissä jonkinmoisen outolinnun. Tämä näkyy esimerkiksi gallerian avajaisissa: viime keskiviikkona vietettiin perinteiset pönötysavajaiset taideväen kanssa ja perjantaina toiset, kavereille suunnatut ja lumilautaleffojen julkkareihin verrattavat bileet. Kahden kulttuurin kohtaaminen on ollut Tikkaselle antoisaa.

"Olen tavannut gallerian kautta paljon taiteen opettajia ja vanhoja tekijöitä. He ovat olleet fiiliksissä, että joku lähtee taiteen pariin eri näkökannasta."


Rasmus Tikkasen maalauksia Galleria Brondassa 17. kesäkuuta saakka.

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi